Tο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο, αμυντικό σύστημα το οποίο μας  προστατεύει απο τα βακτήρια, τους ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι οι επιλογές των τροφών παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.

Ads

Για τα παιδιά οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι περισσότερες απο τους ενήλικες, καθώς είναι εκτεθειμένα σε χώρους με πολλά μικρόβια. Γι’αυτόν το λόγο η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι ακόμα πιο σημαντική και υπάρχουν κάποιοι διαιτολογικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν..

1. Φρόντισε να τρώει αρκετά, αλλά όχι πάρα πολύ

Η ενεργειακή πρόσληψη φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ανοσοποιητική δραστηριότητα. Η επαρκής κάλυψη θερμίδων στα παιδιά βοηθάει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τους δίνει ενέργεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρ’ολα αυτά δώσε προσοχή στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών.

Ads

2. Δώσε του σωστό πρωινό

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικά για τα παιδιά. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (προτίμησε τα ολικής αλέσεως).

3. Φρούτα τρώει;

Η κατανάλωση φρούτων βοηθά ιδιαίτερα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρουτοχυμοί απο εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα απο βιταμίνη  C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

4. Από λαχανικά;

Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικών παρέχουν στον οργανισμό φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Μαμά, τι τρώμε;

Το μεσημεριανό των παιδιών θα πρέπει να αποτελείται απο κρέας, ψάρι, ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται στη δράση του ανοσοποιητικού. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεϊνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορες την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.

6. Πόσα αυγά μπορεί να φάει;

Το αυγό σαν επιλογή πρωινού, δεκατιανού ή απογευματινού είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς προσφέρει στον οργανισμό πρωτεϊνη, βιταμίνη Α και B12, σίδηρο και ψευγάργυρο.

7. Μην ξεχνάς τα καλά λιπαρά

Τα  ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι πολύ καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.

8. Νερό το θαυματουργό

Βάση πρέπει να δίνεται στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην κατανάλωση τουλάχιστον 1,5L νερού.

9. Κρύψε το junk food

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κ.λ.π. καθώς δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και πολλές φορές τα παιδιά τα αντικαθιστούν με σημαντικές τροφές όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

Πηγή: shape.gr