Με μάλλον… «περίεργους» όρους συνοδεύεται η ανακοίνωση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή του φετινού, 29ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών και του 15ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών, από 8 έως 10 Απριλίου, στο Λουτράκι.

Ads

Συγκεκριμένα, στην σχετική προκήρυξη και στο σημείο 14. « ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ», διαβάζουμε τα εξής καταπληκτικά:

«Όλοι οι συμμετέχοντες των πανελλήνιων σχολικών πρωταθλημάτων διαμένουν υποχρεωτικά για δύο τουλάχιστον διανυκτερεύσεις (μάξιμουμ 3) στα προτεινόμενα ξενοδοχεία της διοργάνωσης.  Στην περίπτωση που απαιτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών θα διατεθούν δωμάτια σε γειτονικά ξενοδοχεία 3* με τις ίδιες τιμές και όρους διαμονής ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Η κατανομή των συμμετεχόντων και των συνοδών τους στα ξενοδοχεία θα γίνει ανάλογα με την προτίμησή τους και με απόλυτη χρονική προτεραιότητα βασιζόμενη στην ημερομηνία πληρωμής.

Ads

Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται όσοι αποδεδειγμένα (με Ε9 ή λογαριασμό ΔΕΚΟ) διαθέτουν κύρια ή εξοχική κατοικία στο Νομό Κορινθίας.(…)»!

Ουσιαστικά, γονείς και παιδιά «υποχρεούνται» να μείνουν σε ξενοδοχεία και μάλιστα «προτεινόμενα» και για συγκεκριμένο, μίνιμουμ, διάστημα. Σε περίπτωση που δεν θελήσουν να ακολουθήσουν τον παραπάνω όρο, πρέπει να δείξουν φορολογικά τους στοιχεία.

Πέρα από την πιθανά νομική πτυχή του ζητήματος, υπάρχει και η περισσότερο ουσιαστική: Η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό γίνεται όλο και περισσότερο «πολυτέλεια» για όλο και πιο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Είναι προφανές, ότι τέτοιου είδους – όντως εξαιρετικά δύσκολο να χαρακτηρισθούν – όροι, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αναστροφή αυτής της κατάστασης.

Τέλος, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η ΕΣΟ, το υπουργείο Παιδείας «ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού» και μιας ο λόγος γίνεται για δημόσια σχολεία, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η θέση της πολιτείας για τους όρους συμμετοχής των παιδιών, γονιών που πιθανώς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, στα ανάλογα πρωταθλήματα.