Για τους αφοσιωμένους αναγνώστες, το μόνο που χρειάζεται μια βιβλιοθήκη για να είναι ενδιαφέρουσα, είναι μερικά καλά εφοδιασμένα ράφια με βιβλία. Ωστόσο, μια βιβλιοθήκη δεν είναι ανάγκη να περιορίζεται σε στερεότυπα και θα μπορούσε να έχει ασυνήθιστη μορφή.

Ads

Ακολουθούν οκτώ βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο που σίγουρα θα ιντριγκάρουν τους βιβλιοφάγους.

Βιβλιοθήκη σε νεκροταφείο

Το εβραϊκό νεκροταφείο στην αυστριακή πόλη Κρεμς βεβηλώθηκε από τους Ναζί, οι οποίοι έκλεψαν ακόμη και ταφόπλακες. Σήμερα, εκτός από ένα μνημείο μήκους 42 μέτρων με τα ονόματα των 127 Εβραίων που δολοφονήθηκαν ή εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, το νεκροταφείο περιέχει μια σειρά από ράφια – έργο των καλλιτεχνών Michael Clegg και Martin Guttmann. Η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη αποτελείται από τρία ράφια στο μέγεθος και το σχήμα των ταφόπλακων, με γυάλινες πόρτες να προστατεύουν τα βιβλία στα Αγγλικά, Γερμανικά και Εβραϊκά, για την εβραϊκή φιλοσοφία και την ιστορία του θανάτου.

Ads

Η βιβλιοθήκη στο εβραϊκό νεκροταφείο στην αυστριακή πόλη Κρεμς

 

Βιβλιοθήκη σε διεθνή σύνορα

Η βιβλιοθήκη Haskell Free, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1905 και περιλαμβάνει μία όπερα, βρίσκεται στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η είσοδος από το Βερμόντ βρίσκεται στη λεωφόρο Caswell ενώ η είσοδος από το Κεμπέκ είναι στην Church Street. Μια μαύρη γραμμή οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών που κόβει διαγώνια το πάτωμα στην αίθουσα ανάγνωσης, που περιέχει ένα μίγμα από γαλλικά και αγγλικά βιβλία. Επειδή δεν χρειάζεται να περάσετε από το τελωνείο για να μπείτε στη βιβλιοθήκη (εφόσον βγείτε από την ίδια είσοδο από όπου θα μπείτε), οι συνοριοφύλακες έχουν πιάσει ορισμένους εγκληματίες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την βιβλιοθήκη για να περάσουν τα σύνορα.

Η βιβλιοθήκη στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών – Καναδά. Διακρίνεται η μαύρη διαχωριστική γραμμή των δύο χωρών που διασχίζει διαγώνια την αίθουσα ανάγνωσης

 

Βιβλιοθήκη εντός ενός πρώην καταστήματος Walmart

Τα πάντα είναι μεγαλύτερα στο Τέξας και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τις βιβλιοθήκες του. Η Δημόσια Ββλιοθήκη ΜακΆλεν μετακόμισε σε ένα παλιό κατάστημα Walmart, 11.500 τετραγωνικών μέτρων. Μετά την ανακαίνιση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκε το 2011,  η συνοριακή πόλη ΜακΆλεν διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο εναιίο δάπεδο δημόσιας βιβλιοθήκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόσφατα η βιβλιοθήκη ονομάστηκε η πιο όμορφη στο Τέξας.

Όπλα διδασκαλίας «Weapon of Mass Instruction»

Ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Raul Lemesoff μετέτρεψε ένα Ford Falcon του 2979 σε ένα όχημα σχήματος τανκ με το όνομα «Weapon of Mass Instruction». Οδηγεί το αυτοκίνητό του σε όλη τη χώρα, στα σχολεία, τις φτωχογειτονιές και τις αγροτικές περιοχές, παρέχοντας δωρεάν βιβλία σε όποιον τα θέλει. Τα όχημα του Αργεντίνου καλλιτέχνη μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 2.500 βιβλία ενώ έχει κατασκευάσει παρόμοια οχήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία. Η επιλογή ενός Falcon μόνο τυχαία δεν είναι: Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής στη δεκαετία του 1970 και ’80, τα τάγματα θανάτου χρησιμοποιούσαν συνήθως αυτό το αυτοκίνητο για να απαγάγουν πολίτες.

Η καμήλα που αγαπά τα βιβλία

Ο συγγραφέας Jambyn Dashdondog λειτουργεί την Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη της Μογγολίας για περισσότερα από 20 χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλη την χώρα με καμήλα, άλογο και τώρα με φορτηγάκι. Φέρνει βιβλία σε παιδιά της επαρχίας που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, μένοντας μερικές φορές σε ένα μέρος για αρκετές ημέρες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να διαβάσουν όσα περισσότερα βιβλία μπορούν. Από το 2011, έχει υποστήριξη από την φιλανθρωπική οργάνωση Go Help.

Βιβλία σε ποδήλατα

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Pima County έχει σκεφτεί έναν πρωτότυπο τρόπο για να προσεγγίσει αναγνώστες. Έχει εισαγάγει τρία Bookbikes σε διάφορα σημεία στο Τουσόν της Αριζόνα, διανέμοντας δωρεάν βιβλία και κάρτες βιβλιοθήκης.

Το Biblioburros

Ο δάσκαλος δημοτικού σχολείου Luis Soriano είναι διάσημος στη βόρεια Κολομβία γιατί διασχίζει με τα δύο γαϊδούρια του, την Άλφα και τον Μπέτο, την ύπαιθρο τα Σαββατοκύριακα. Το Biblioburros του έφερε βιβλία και ελπίδα σε φτωχά παιδιά στην περιοχή που μαστίζεται από τον πόλεμο των ναρκωτικών τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Soriano έχει φτιάξει μάλιστα ένα ίδρυμα για την εξοικονόμηση χρημάτων για την οικοδόμηση μιας μόνιμης βιβλιοθήκης στην γενέτειρά του La Gloria, όπου θα στεγάσει τα περισσότερα από τα 5.000 βιβλία που έχει συλλέψει. 

Ο δάσκαλος δημοτικού σχολείου Luis Soriano, διάσημος στη βόρεια Κολομβία γιατί διασχίζει με τα δύο γαϊδούρια του, την Άλφα και τον Μπέτο, την ύπαιθρο δίνοντας στα παιδιά δωρεάν βιβλία.

 

Διαβάζοντας μέσα σε ένα κουτί

Η διοίκηση της δημόσιας βιβλιοθήκης στη Νίκαια της Γαλλίας είναι κρυμμένη μέσα σε ένα γιγάντιο σουρεαλιστικό γλυπτό ενός τούβλου. Ο καλλιτέχνης Sacha Sosno, που εργαζόταν στη Νίκαια μέχρι το θάνατό του το 2013, σχεδίασε ένα από τα μεγαλύτερα γλυπτά του κόσμου όπου μπορούν να εισέλθουν άνθρωποι στο εσωτερικό του. Το εντυπωσιακό γλυπτό έχει ύψος 28 μέτρα και περιέχει επτά ορόφους.

Η δημόσια βιβλιοθήκη στη Νίκαια της Γαλλίας

 

Πηγή: Έθνος