Είσαι νέος μπαμπάς; Παρακάτω θα σου παραθέσουμε ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες στο νέο σου ρόλο! Του Λεωνίδα Κάλφα

Ads

Καταρχήν, ως νέος πατέρας θα πρέπει να παρέχεις ασφάλεια στο μωράκι σου. Όσο πιο ασφαλής αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, τόσο πιο σίγουρο θα είναι και το μωρό στην αγκαλιά σου.

Η βόλτα με το καρότσι στο πάρκο θα γίνει μία από τις καθημερινές σου συνήθειες. Ξεκίνησε λοιπόν μία βόλτα σε κοντινές αποστάσεις μέσα στο σπίτι, όπως στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα, που θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς.

Τους πρώτους μήνες τα μωράκια τρέφονται αποκλειστικά με γάλα. Στην αρχή μπορεί να θηλάσουν είτε να πιουν κατευθείαν γάλα σε σκόνη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είσαι παρών στα γεύματά του. Μπορεί ο θηλασμός να είναι μία προσωπική στιγμή της μαμάς με το μωρό, αλλά εσύ μπορείς να είσαι εκεί να χαϊδεύεις το μωρό, όση ώρα τρώει. 

Ads

Αν το μωρό δε θηλάζει, ετοίμασε και δώσε εσύ στο μωρό το γάλα ή το τσάι του!

Όσο κουρασμένος και αν είσαι μετά τη δουλειά, η όρεξη και το κέφι να ασχοληθείς με το μωράκι σου θα είναι αστείρευτα.

Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως όσο περισσότερο ασχολείσαι με το μωρό σου, τότε μεγαλύτερη θα είναι η εμπιστοσύνη σου σε σένα. Είναι απερίγραπτη η σκηνή που το μωράκι σου με μία αγκαλιά σου, θα σταματάει αμέσως το κλάμα του.

Μην παραμελήσεις τη γυναίκα ή τη σύντροφό σου και τη σχέση σου μαζί της. Προσπάθησε να βρίσκεις πάντα χρόνο, προκειμένου να μείνετε μόνοι σας.

Μάθε να αναγνωρίζεις το κλάμα του μωρού και το τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που το μωρό έχει πυρετό ή κολικούς. Μην πέσεις κατευθείαν στη λύση της πιπίλας. Μία αγκαλιά είναι αρκετή για να το ηρεμήσει. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του έχει ως μέσο επικοινωνίας το γέλιο και το κλάμα του.

Μην αγχώνεσαι! Όλοι οι νέοι μπαμπάδες κάνουν λάθη! Μην τα παρατήσεις αν για παράδειγμα δεν κολλήσεις σωστά την πάνα του μωρού. Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.

Βοήθησε στο μπάνιο του μωρού προετοιμάζοντας το δωμάτιο και το νερό με την κατάλληλη θερμοκρασία έχοντας μαζί σου τις πετσέτες, το σαμπουάν και όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του!

Είσαι σε θέση να αλλάξεις τα ρούχα του μωρού σου ή να το ντύσεις; Αν όχι, πρόσεξε το πώς ντύνει η μαμά το μωρό για να δεις πώς γίνεται και όταν έχεις μάθει τις κινήσεις, πάρε εσύ το φορμάκι και ανάλαβε δράση!

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι συνδέονται άμεσα με τη λέξη ξενύχτι, αφού μέχρι το μωράκι να μπει σε ένα πρόγραμμα και να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι, θα σε αναστατώνει στον βραδινό ύπνο. Κάθε φορά που το μωράκι κλαίει, μπορείς να σηκώνεσαι εναλλάξ με τη σύντροφό σου και έτσι να ξεκλέβετε λίγη ώρα ύπνου.

Όσον αφορά την αλλαγή της πάνας του μωρού, στην αρχή ίσως χρειαστεί να πετάξεις πολλές πάνες στην προσπάθειά σου να την τοποθετήσεις σωστά. Όταν όμως μάθεις, τότε θα το κάνεις πολύ εύκολα! 

Για να ρευτεί το μωρό σου, είτε στη μέση του φαγητού είτε στο τέλος, βάλε στον ώμο σου ένα μικρό πανάκι, πάρε το μωρό αγκαλιά, χτύπα το ελαφρά στην πλάτη και περίμενε να ρευτεί. Επειδή η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα, μπορείς να περπατάς στο δωμάτιο.

Να θυμάσαι ότι το σπίτι πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά για να μην κάνουν ρεύμα και κρυολογήσει το μωρό. Μην καπνίζεις ποτέ μέσα στο σπίτι. Αν καπνίζεις, βγες στο μπαλκόνι.

Σχετικά με τον ύπνο του μωρού, θα πρέπει να μάθεις ότι όλα τα μωράκια δεν κοιμούνται με τον ίδιο ρυθμό και τρόπο, καθώς άλλα κοιμούνται ελαφριά, αλλά βαριά, άλλα μουρμουρίζουν ή στριφογυρνούν. Πριν τον βραδινό ύπνο, μπορείς να κάνεις στο μωρό σου ένα χλιαρό μπάνιο, που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει ή να βάλεις ένα cd με νανουρίσματα ή κλασική μουσική που το ηρεμήσει και το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο εύκολα.

Να μιλάς στο μωρό σου γλυκά και σταθερά, καθώς ο τόνος της φωνής σου και μία αγκαλιά θα το βοηθήσουν όταν κλαίει. Επίσης να του μιλάς όσο το δυνατόν πιο πολύ, γιατί αυτό βοηθά τα μωρά να μάθουν και να κατανοήσουν πιο γρήγορα.

Πριν παίξεις με το μωράκι, θα πρέπει να πλένεις τα χέρια σου με αντισηπτικό σαπούνι και παράλληλα να έχεις μαζί σου παντού υγρά χαρτομάντηλα.

Μην ξεχνάς να έχεις πλήρως εξοπλισμένο το σπίτι με πάνες, σεντόνια και όλα τα απαραίτητα είδη για το μωρό, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του για να μη ξοδεύεις χρόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάσαι ότι με ένα καλό προγραμματισμό μπορείς να ανταποκριθείς σε όλους τους ρόλους μέσα στο 24ωρο!

babyradio.gr