Η Καναδή καλλιτέχνις Wendy Tsao μεταμορφώνει κούκλες σε γυναίκες – σύμβολα, που μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά. Δημιουργώντας κούκλες με τη φιγούρα της Malala ή της Jane Goodall, η Wendy Tsao αποφάσισε να καταρρίψει τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο παιχνιδιού με σημαντικά πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με το έργο τους την κοινωνία. Της Εύας Αναστασιάδου.

Ads

Η αρχική ιδέα αυτής της μεταμόρφωσης ανήκει στην Sonja Singh, μια καλλιτέχνιδα από την Τασμανία, η οποία αποφάσισε, όπως η ίδια υποστήριξε στο περιοδικό Time, «να μετατρέψει τις κούκλες Bratz, σε κορίτσια που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μιας 12 χρονης, τη μέση ηλικία του κοινού στο οποίο απευθύνονται, αφαιρώντας το υπερβολικό μακιγιάζ και τα προκλητικά ρούχα».

Εμπνευσμένη από τη δουλειά της, η Wendy Tsao αποφάσισε να προχωρήσει την ιδέα της ένα βήμα πιο μπροστά. «Όταν είδα τη δουλειά της Sonja Singh, και την σεξουαλικοποίηση αρκετών σειρών παιδικών παιχνιδιών, ήθελα να διερευνήσω περισσότερο την ιδέα ότι τα παιχνίδια μπορούν να έχουν επιρροή στην ταυτότητα κάποιου», υποστηρίζει σε άρθρο της στο Bored Panda.

Αφαιρώντας τα ρούχα, τα μαλλιά και το έντονο μακιγιάζ, ξαναβάφει και ξαναντύνει τις κούκλες μετατρέποντάς τες σε γυναικείες φιγούρες – σύμβολα, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα μικρά κορίτσια. Διαβάζοντας ένα βιβλίο για την ανθρωπολόγο και ακτιβίστρια Jane Goodall, εμπνεύστηκε από την δύναμή της να αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και έτσι αποφάσισε να αλλάξει μια κούκλα με βάση τη μορφή της.

Ads

«Οι κούκλες που βρίσκουμε στα παιχνιδάδικα είναι συχνά χαρακτήρες της Disney ή ηρωίδες από ταινίες του Hollywood, που προωθούν φανταστικούς χαρακτήρες στους νεαρούς καταναλωτές», υποστηρίζει στο άρθρο της και προσθέτει: «Υπάρχουν όμως και πραγματικοί άνθρωποι που είναι επίσης ήρωες, με ιστορίες που εμπνέουν θάρρος, δύναμη, ευφυΐα και μοναδικότητα. Σαν γονέας θα ήθελα πολύ το παιδί μου να παίζει με μια μικρή J.K. Rowling  ή μια Malala και να κάνει συζητήσεις για αυτές», τονίζει στο άρθρο της.

«Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά ότι αυτές οι αξιοσημείωτες γυναίκες ήταν κι εκείνες κάποτε παιδιά. Και ότι ο καθένας έχει δυνατότητες» αναφέρει στο Stylist.co.uk, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία των παιχνιδιών στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

* Επισκεφτείτε την σελίδα της Wendy Tsao για περισσότερες πληροφορίες

Malala Yousafzai

image

J.K. Rowling

image

Waris Dirie

image

Roberta Bondar

image

Jane Goodall

image

Frida Kahlo

image