Η μετακόμιση μπορεί να αποδειχθεί τραυματική εμπειρία για τα παιδιά ειδικά όταν απομακρύνονται από τους φίλους τους ή από μέλη της ευρύτερης οικογένειας που αποτελούσαν τον «κύκλο» τους, όπως ξαδέλφια, παππούδες κλπ. 

Ads

Μην ξεχνάς ότι αν το παιδί σου χρειαστεί να αλλάξει και σχολείο, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να είναι «ο καινούργιος»… 

Διάβασε με ποιον τρόπο μπορείς να προετοιμάσεις το παιδί σου για αυτήν την μεγάλη αλλαγή. Η καλή προετοιμασία πριν την μετακόμιση, θα φέρει και την πιο εύκολη προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον.

Κάνε την ανακοίνωση όσο πιο νωρίς γίνεται

Όσο πιο γρήγορα ανακοινώσεις στο παιδί σου ότι πρόκειται να μετακομίσετε τόσο περισσότερο θα του δώσεις να καταλάβει ότι το υπολογίζεις. Φυσικά, μπορεί να σκέφτεσαι ότι αν του το πεις νωρίς, θα έχει μπροστά του περισσότερες μέρες θλίψης μέχρι την ημέρα της μετακόμισης. Θλίψη θα έχει έτσι κι αλλιώς. Μην του κάνεις αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη. Καλύτερα να έχει προετοιμαστεί και το ίδιο παρά να πρέπει να πει το βιαστικό «αντίο».

Ads

Εξήγησέ του με ποιον τρόπο θα διατηρήσετε τις επαφές σας

Το παιδί σου έχει ανάγκη να ακούσει ότι δεν πρόκειται να μην ξαναδεί τους φίλους του. Εξήγησέ του ότι έχεις σκεφθεί τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να μείνει σε επαφή με τους φίλους του. Πες του ότι θα τους επισκέπτεστε τα Σαββατοκύριακα και ότι θα μπορούν και εκείνοι όποτε το θελήσουν να σας επισκεφθούν στο νέο σας σπίτι.

Σύμμαχός σου η τεχνολογία

Πείσε το παιδί σου ότι θα μπορεί καθημερινά να επικοινωνεί με τους φίλους του χάρη στην τεχνολογία. Για ένα παιδί τα Σαββατοκύριακα δεν είναι αρκετά όταν έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς. Εξήγησέ του ότι μπορεί να τους βλέπει μέσω βιντεοκλήσεων και να τους μιλάει με email και μηνύματα. Φυσικά και με το τηλέφωνο! Όλα αυτά προφανώς με κάποιο μέτρο…

Μην υποσχεθείς οτιδήποτε δεν σκοπεύεις να τηρήσεις

Δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να υποσχεθείς στο παιδί σου ότι θα διανύεις κάθε Σαββατοκύριακο απίστευτα χιλιόμετρα –θα αλλάζεις νομό ή θα παίρνεις πλοία και αεροπλάνα- προκειμένου να βρίσκεται με τους φίλους του. Η ματαίωση θα είναι ανεπανόρθωτη για εκείνο. Μην υποσχεθείς τίποτα που ξέρεις ότι είναι αδύνατον να τηρήσεις. Θα το απογοητεύσεις πολύ.

Βοήθησε το παιδί σου να «δει» τον εαυτό του στην καινούργια σας περιοχή

Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθείτε. Πληροφορίες τέτοιες που θα ενδιαφέρουν το παιδί σου. Για παράδειγμα: πού είναι και πώς είναι το νέο του σχολείο. Πού υπάρχει πάρκο;

Πού υπάρχει γήπεδο μπάσκετ ή σχολή χορού. Δραστηριότητες που μπορεί να κάνει στην νέα περιοχή. Βοήθησέ το να αρχίσει να σκέφτεται τον εαυτό του στο νέο σας περιβάλλον. Θα είναι πιο εύκολο να αρχίσει να το βλέπει με λιγότερη ανασφάλεια και οπωσδήποτε θα κάνει και εκείνο τα δικά του σχέδια.

mommy.gr