Ένας 16χρονος από την Ινδία σχεδίασε μια συσκευή που μετατρέπει την αναπνοή σε ομιλία. Μαθητής Λυκείου, ο Arsh Shah Dilbagi εφήυρε το TALK, έναν φορητό και προσιτό οικονομικά εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο ALS, και οποιονδήποτε άλλο έχει προβλήματα ομιλίας ή είναι παράλυτος. Η πρωτότυπη συσκευή του Dilbagi που χρησιμοποιεί μια βασική πλακέτα μικροελεγκτή Arduino αξίας 25 δολαρίων, στοιχίζει μόλις 80 δολάρια ή περίπου 100 φορές λιγότερο από το είδος της συσκευής Αυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο Στήβεν Χόκινγκ. Από το VICE.

Ads

Το TALK λειτουργεί μεταφράζοντας την αναπνοή σε ηλεκτρικά σήματα, χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο MEMS, μια προηγμένη μορφή τεχνολογίας ακρόασης. Ο χρήστης αναμένεται να είναι σε θέση να κάνει δυο διακριτές εκπνοές, που ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια, έτσι ώστε να μπορούν να εκφέρουν λέξεις χρησιμοποιώντας των κώδικα Μορς.

Στη συνέχεια ένας μικροεπεξεργαστής ερμηνεύει τις αναπνοές σε τελείες και παύλες, μετατρέποντάς τις σε λέξεις. Οι λέξεις έπειτα στέλνονται σε έναν δεύτερο μικροεπεξεργαστή που τις συνθέτει σε φωνή. Ο κώδικας Μορς μπορεί να μεταφραστεί στα αγγλικά ή σε συγκεκριμένες εντολές και φράσεις. Η συσκευή έχει εννέα διαφορετικές φωνές που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Στο βίντεο όπου εξηγεί πως λειτουργεί η συσκευή του, ο Dilbagi (που προτιμάει το παρατσούκλι ‘Robo’) επισημαίνει ότι το 1,4% του πληθυσμού υποφέρει από τέτοιου τύπου διαταραχές και είναι αντιμέτωπο με μικρότερο προσδόκιμο ζωής εν μέρει λόγω της έλλειψης έκφρασης. Με την προσιτή οικονομικά συσκευή του, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δίνοντας τους ένα μέσο επικοινωνίας.

«Μετά τη δοκιμή της συσκευής στην τελική μορφή της από εμένα, φίλους και την οικογένεια, κατάφερα να κανονίσω συνάντηση με τον επικεφαλής του Νευρολογικού στο νοσοκομείο Sir Ganga Ram στο Νέο Δελχί και δοκίμασα το TALK (υπό την επίβλεψη του γιατρού και σε ελεγχόμενο περιβάλλον) σε έναν ασθενή που υποφέρει από SEM και τη νόσο του Πάρκινσον» έγραψε ο Robo στην έκθεση για το πρότζεκτ του. «Ο άνθρωπος μπόρεσε να εκφέρει δύο διακριτά σήματα χρησιμοποιώντας την αναπνοή του και η συσκευή λειτούργησε τέλεια».

Ads

Ο Dilbagi ήταν ο μόνος φιναλίστ από την Ασία στον διαγωνισμό  Global Science Fair, που διοργάνωσε η Google για εφήβους 13-18 ετών. Η ψηφοφορία γίνεται διαδικτυακά μέχρι σήμερα. Μεταξύ των έργων που υποβλήθηκαν από άλλους έφηβους διάνοιες βρίσκονται ρομπότ που μοιάζουν με τις μύγες των φρούτων, ένας νέος τρόπος ταυτοποίησης κβάζαρ και ένας υπερηχητικός καυστήρας που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους κινητήρες των αυτοκινήτων.