Εργαστήριο επιμόρφωσης για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ads

Στόχος του εργαστηρίου είναι να ενθαρρύνει και να παρακινήσει τους καθηγητές της γερμανικής γλώσσας να επανεξετάσουν οικεία θέματα πατριδογνωσίας και να τα ενσωματώσουν με επιτυχία στο μάθημα.

Επιμόρφωση
28/09/2014
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14–16, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Σε γερμανική γλώσσα
Τηλ.: + 30 210 3661 000 

«Πατριδογνωσία ναι, αλλά πως;»

Κάθε μάθημα Γερμανικών είναι συγχρόνως και μάθημα πατριδογνωσίας, επειδή κάθε θέμα, κάθε κείμενο αλλά και η ίδια η γλώσσα περιέχει πολιτισμικές πληροφορίες. Το εργαστήριο θέλει να εμπνεύσει και να παρακινήσει τους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με την πατριδογνωσία με έναν άλλο τρόπο και να δουν το μάθημα Γερμανικών από μια διαφορετική σκοπιά.

Ads

Με αφορμή την επέτειο «200 χρόνια παιδικά και οικογενειακά παραμύθια των Αδελφών Γκριμ» και στα πλαίσια ενός σχολικού έργου πατριδογνωσίας με τίτλο «Πατριδογνωσία Γερμανία-Aυστρία-Ελβετία: Παράδοση, καθημερινότητα, ήθη και έθιμα» πραγματοποιήθηκε ένα κυνήγι θησαυρού στον κόσμο των παραμυθιών. Οι εναλλαγές στο σχεδιασμό του προγράμματος συνέβαλλαν στο να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γερμανική γλώσσα και τον γερμανικό πολιτισμό. Η συνεχής συμμετοχή τους σε δραστηριότητες προώθησε σε μεγάλο βαθμό τη διαδραστική, βιωματική και αυτόνομη μάθηση.

Πρόκειται για ένα είδος έμμεσης εκμάθησης πατριδογνωσιακού περιεχομένου, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα τόσο στην τάξη όσο και στον εξωσχολικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν τα επιμέρους στάδια της προετοιμασίας, υλοποίησης και αξιολόγησης του κυνηγιού θησαυρού παραμυθιών. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα λάβουν γνώση για το πώς χρησιμοποιήθηκαν  οι διάφορες μέθοδοι διδασκαλίας, όπως π.χ. ομαδική εργασία, έρευνα, συνειρμός, παρατήρηση, εμπειρία κ.α.

Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο ρόλο των μαθητών και να βιώσουν οι ίδιοι ένα μικρό κυνήγι θησαυρού παραμυθιών ως παράδειγμα για τη διδασκαλία και να συζητήσουν για την εμπειρία αυτή.

Εισηγήτρια: Αναστασία Γαβρά, 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

Περισσότερες πληροφορίες εδώ