Μοιάζει με φυλακή και όμως είναι ένα από τα πιο φημισμένα σχολεία της Β. Κίνας. Ο λόγος που οι υπεύθυνοι του σχολείου τοποθέτησαν σιδερένια κάγκελα στα παράθυρα και τα μπαλκόνια είναι για να αποτρέπουν τους μαθητές τους να αυτοκτονούν! Από το 360pedia.gr

Ads

Τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στο γυμνάσιο Hengshui Νο 2 της επαρχίας Hebei μετά τις αυτοκτονίες δυο μαθητών λόγω της πίεσης που αισθάνθηκανεπειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου. Ένας μαθητής έκανε άλμα στο κενό τον Οκτώβριο και μια άλλη μαθήτρια τον περασμένο μήνα.

Το σχολείο είναι πολύ γνωστό για το υψηλό ποσοστό των μαθητών που εισάγονται στα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας και είναι φημισμένο για την ακαδημαϊκή του αριστεία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι έντονα ανταγωνιστικό. Εκατομμύρια μαθητές θυσιάζουν τα πάντα για μια θέση σε ένα από τα λίγα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας που θα τους ανοίξει το δρόμο για την επιτυχία και τον πλούτο. Η εισαγωγή τους γίνεται μέσω ενός συστήματος πανεθνικών εξετάσεων και η δυσκολία είναι τεράστια.

Ads

Οι μαθητές στο γυμνάσιο Heshui Νο2 μελετούν από 05.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με ελάχιστα προκαθορισμένα διαλείμματα ακόμα και για να πάνε στην τουαλέτα όπως αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global Times.

Στην εσωτερική αυλή του σχολείου είναι αναρτημένα πανό που προτρέπουν τους μαθητές να μην χάνουν ούτε δευτερόλεπτο μελέτης. Σε ένα απ’ αυτά γράφει χαρακτηριστικά:

 ‘Η τραγωδία της ζωής δεν είναι να χάσεις, αλλά να χάσεις οριακά’

Σε μια προσπάθεια να γίνει λιγότερο απωθητικό το θέαμα των «φυλακισμένων» μαθητών η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να βάλει στα σιδερένια κάγκελα αναρριχητικά φυτά. Μια κίνηση όμως που δεν έχει κατευνάσει τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών μαθητών οι οποίοι καταγγέλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σχολείο τους έχει μετατραπεί σε μια φυλακή.

 ‘Το σχολείο πρέπει να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν ελύθεροι και όχι να αναγκάζονται να σπουδάζουν κλειδωμένοι. Θα αυτοκτονούσαν μαθητές αν οι κανονισμοί του σχολείου δεν ήταν τόσο αυστηροί; Είναι ξεδιάντροπο να λες ότι όλα αυτά γίνονται για την ασφάλεια των μαθητών’
 

Αρκετοί γονείς πάντως δεν νιώθουν καθόλου ενοχλημένοι με τις σιδερένιες μπάρες, και υπερασπίζονται το σχολείο με το επιχείρημα ότι είναι ένας από τους λίγους τρόπους που κάποια παιδιά από τις φτωχότερες περιοχές έχουν την πιθανότητα να προχωρήσουν μπροστά.Πολλά παιδιά όμως από τις πιο εύπορες οικογένειες κάνουν επιπλέον μαθήματα εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου για να κερδίσουν μια πολυπόθητη θέση από τις λιγοστές που διατίθενται στα πανεπιστήμια της Κίνας.

Οι πιθανότητες λοιπόν για τα φτωχά παιδιά λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο όταν έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα «δυνατά» μυαλά και τα «δυνατά» πορτοφόλια. Παρόλα αυτά όμως θα ανεχθούν τα πάντα ελπίζοντας ότι θα είναι ένα από τα χίλια που θα περάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο.