Δεν είναι όλα τα παιδάκια γεννημένα αναγνώστες. Μερικά θέλουν λίγο σπρώξιμο παραπάνω για να κατανοήσουν τη μαγεία των λογοτεχνικών βιβλίων.

Ads

Υπάρχουν όμως μερικοί εύκολοι τρόποι να κάνουμε τα μικρά μας να ενδώσουν στο διάβασμα με περισσότερο ζήλο.

1. Αφήστε τους να επιλέξουν το θέμα. Αν είναι μεγάλα θα σας το πουν μόνα τους, αν είναι πολύ μωρά επιλέξτε γι’ αυτά κάτι που θεωρείτε ότι θα τους τραβήξει την προσοχή.

2. Ταιριάξτε βιβλία και ταινίες. Διαλέξτε βιβλία που μετά μπορείτε να δείτε και ως ταινία και να τα συζητήσετε, συγκρίνοντάς τα. Το κίνητρο του ότι ακολουθεί ταινία θα τους κάνει να διαβάσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ads

3. Διαβάστε μαζί. Μπορεί κάποιο παιδάκι να είναι  «ακουστικός τύπος» οπότε συμφωνείστε να διαβάζετε και εσείς μερικά κεφάλαια δυνατά ή να σας διαβάζει εκείνο δυνατά. 

4. Επιλέξτε βιβλίο – σειρά. Ο Χάρι Πότερ για παράδειγμα έκανε εκατομμύρια παιδιά να θέλουν να μάθουν τη μοίρα των πρωταγωνιστών σε κάθε νέο βιβλίο που κυκλοφορούσε.

5. Οργανώστε τους μία βιβλιοθήκη. Επιλέξτε εσείς αν το κριτήριο θα είναι αλφαβητικό, θεματικό, χρωματικό ή σχηματικό. Κάντε όμως κάτι που το παιδί σας θα βρίσκει ενδιαφέρον.

6. Φτιάξτε τους μία ζεστή φωλίτσα ανάγνωσης. Είτε στο δωμάτιο τους με μαξιλάρες στο πάτωμα, είστε στην κούνια τους, βρείτε ένα τρόπο να θέλουν να κουρνιάσουν εκεί μαζί με τα βιβλία τους.

7. Κάντε τα να σας δουν να διαβάζετε. Τα παιδιά μιμούνται και σας έχουν σαν πρότυπα. Γίνετε το παράδειγμά τους.

juniorsclub.gr