Από τις 7 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα έχει ειδικό αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός!
 
Οι δραστηριότητες που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση, και ένα νέο έκθεμα έκπληξη!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 7 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
 
«Επιστήμη για τα μάτια σας μόνο!» – Ώρα 12:00 – 13:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
 
Δύο σύντομες εορταστικές δράσεις για τους επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης!
 
Μέσα από το μικροσκόπιο
Έχετε δει ποτέ φυτικά κύτταρα που φωτοσυνθέτουν; Εδώ, μπορείτε να δείτε στο μικροσκόπιό μας πραγματικά ζωντανά κύτταρα ενός φύλλου με τους χλωροπλάστες τους να στριμώχνονται για την καλύτερη θέση στον ήλιο, ώστε να φτιάξουν γλυκόζη και οξυγόνο!
 
Φτιάξε πολύχρωμες σκιές 
Οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν με το νέο έκθεμα με τίτλο «Οι πολύχρωμες σκιές σου». Στο έκθεμα αυτό οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς γίνεται η σύνθεση του λευκού φωτός, συμμετέχουν με ολόκληρο το σώμα τους και πειραματίζονται με τα χρώματα των σκιών που μπορούν να δημιουργήσουν. Το έκθεμα προσφέρεται για διάδραση πολλών ανθρώπων και αναμνηστικές φωτογραφίες!
 
Επίδειξη Πειραμάτων: «Ποιος παίζει με τα φώτα;» – Ώρα: 13:30 – 14:10 (προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
Αυτή τη φορά η ομάδα των πειραμάτων ρίχνει άπλετο φως! Λέιζερ, λάμπες, καθρέφτες και φακοί πρωταγωνιστούν σε ένα μαγικό ταξίδι στα μυστικά του φωτός. Εξερευνούμε την ανάκλαση και τη διάθλαση και το ρόλο που διαδραματίζουν στην όραση. Φτιάχνουμε φωτογραφίες όπως παλιά, παίζουμε με το μεταίσθημα και ξεγελάμε το μάτι με οπτικές ψευδαισθήσεις. Αλήθεια, τι είναι το φως του Ήλιου και σε τι διαφέρει από αυτό μιας λάμπας; «Χημικές» και «ηλεκτρομαγνητικές» εκπλήξεις κλέβουν την παράσταση!
 
Διαδραστικό Εργαστήρι: «Είδωλα και ανακλάσεις» – Ώρα: 15:15 – 16:15
(απευθύνεται σε παιδιά από 10 έως 12 ετών)
Στη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά πειραματίζονται με την ανάκλαση του φωτός. Μελετούν τις γωνίες με τις οποίες το φως ανακλάται και προσπαθούν να το οδηγήσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στο τέλος, τα φώτα κλείνουν και το αόρατο… γίνεται ορατό!
Η δραστηριότητα αυτή ΔΕΝ θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου.
 
Διαδραστική Αφήγηση: «Φως και Σκοτάδι: Μία αιώνια σύγκρουση!» – Ώρα: 16:30 – 17:15
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)
 
Η μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι είναι αρχαία όσο και ο κόσμος. Είναι μία μάχη που έχει εμπνεύσει την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Στη διαδραστική αφήγηση, «ψηλαφούμε» μέσα στο σκοτάδι περασμένων αιώνων και βλέπουμε με τα μάτια διάσημων διανοητών όπως ο Πλάτωνας, ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν. Από πού έρχεται και τι είναι το φως; Πώς καταφέρανε και μετρήσανε την ταχύτητά του; Πώς αλληλεπιδρά με την ύλη; Το κοινό συμμετέχει σε παράλληλες δραστηριότητες, όπου με τη βοήθεια απλών υλικών αντιλαμβάνεται τις ιδιότητες του φωτός, πώς και τι «βλέπει» ο ανθρώπινος νους και τα όρια των αισθήσεών μας.
 
Διαδρομή για παιδιά από 8 έως 12 ετών: «Τι έχετε να πείτε… για το φως κ. Νεύτωνα;»
 
Κάθε Σάββατο και Κυριακή η Διαδραστική Έκθεση χαρίζει στους μικρούς επισκέπτες της βιβλιαράκι αφιερωμένο στο φως. Με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε αυτό μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή «Τι έχετε να πείτε… για το φως κ. Νεύτωνα;». Στην ειδικά σχεδιασμένη αυτή διαδρομή οι γονείς γίνονται ξεναγοί και μαζί με τα παιδιά ανακαλύπτουν τις βασικές ιδιότητες του φωτός. Επίσημος καλεσμένος της παρέας είναι ο Ισαάκ Νεύτωνας!
 
Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από εδώ.

Ads

Σημειώνεται επίσης ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου