Υπάρχουν άραγε παιχνίδια για τυφλά παιδιά; Έχετε αναρωτηθεί πως ένα παιδί με προβλήματα όρασης περνά τον ελεύθερο χρόνο του; Αν έχει με κάτι ουσιαστικό και ποιοτικό να απασχοληθεί και να έχει μια υγιή ανάπτυξη όπως όλα τα παιδιά; Κι όμως υπάρχει λύση, υπάρχουν πλέον παιχνιδια και είναι στο χέρι όλων μας να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια! Του Ηλία Βογιατζή

Ads

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

Σκοπός τους είναι μέσω της πληροφορικής να δημιουργήσουν παιχνίδια για τυφλά παιδιά που θα τους δώσουν το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών, δηλαδή να έχουν χαρούμενες και ξένοιαστες στιγμές μέσα από το παιχνίδι και την επαφή με άλλα παιδιά μέσα από αυτό!

Η αποστολή τους όπως αναφέρεται στο site της SciFy είναι η εξής:

Ads
  • Φέρνουμε την κορυφαία τεχνολογία της Πληροφορικής στην καθημερινή ζωή όλων δωρεάν.
  • Δημιουργούμε ανοικτά, ελεύθερα προσβάσιμα, ολοκληρωμένα προϊόντα πληροφορικής και τα διαθέτουμε δωρεάν στο κοινό.
  • Συνδυάζουμε τις ικανότητες ερευνητών και ειδικών της βιομηχανίας για τη δημιουργία αυτών των προϊόντων, παραμένοντας σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό (π.χ., ομάδες καταναλωτών, άλλες ΜΚΟ, το δημόσιο τομέα, τη βιομηχανία).
  • Διαθέτουμε τα προϊόντα, συμπεριλαμβάνοντας τη σχεδίαση και τις λεπτομέρειες υλοποίησής τους, σε όλους και υποστηρίζουμε ενεργά τη διάδοσή τους, ώστε να είναι δυνατόν να στηριχθούν επάνω τους νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

Ήδη μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν 3 παιχνίδια που διατίθενται σε 2 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. 1500 παιδιά ήδη από διαφορετικά μέρη της γης, παίζουν με  αυτά και τα σχόλια είναι παραπάνω από θετικά και οι κριτικές διθυραμβικές!

Το όλο πρότζεκτ έχει βγει εδώ και λίγες μέρες σε online donation (διαδικτυακή δωρεά). Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 34.000 ευρώ, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους, να δημιουργήσουν περισσότερα παιχνίδια τα οποία θα διατεθούν δωρεάν στα παιδιά! Η δωρεά θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 24 Απρίλιου 2016.

Σας παραθέτω και την ακριβή περιγραφή του παιχνιδιού και αν δείτε το βίντεο, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό, χρήσιμο και ευχάριστο μπορεί να είναι για ένα τυφλό παιδί.

Περιγραφή παιχνιδιού

Το παιχνίδι που σχεδιάζουμε (Memor-i), ένα παιχνίδι με κάρτες τύπου memory, με «ακουστικές» κάρτες κατάλληλες για τυφλά παιδιά (αλλά επίσης και για όλα τα παιδιά). Θα αναπτυχθεί μια βασική εφαρμογή με ρυθμιζόμενο βαθμό δυσκολίας, θα δοθεί η δυνατότητα στον καθένα (μέσω διαδικτυακής διεπαφής – web interface) να εμπλουτίζει τις κάρτες ήχου ή και να δημιουργεί τα «δικά» του παιχνίδια και να τα μοιράζεται. Θα αναπτυχθούν επίσης εκπαιδευτικές παραλλαγές, όπου το σενάριο παιχνιδιού του memory game θα συνδυαστεί με αυτό του παιχνιδιού trivial pursuit – αντί να έχουμε ζευγάρια με ίδιες ακουστικές κάρτες, θα έχουμε συσχετιζόμενες κάρτες. Το παιχνίδι και όλες οι παραλλαγές του θα διατεθούν δωρεάν σε όλους, ο κώδικας του παιχνιδιού θα διατεθεί ελεύθερα (ανοιχτός κώδικας). 

Σε εποχές δύσκολες (κάτι που το ξέρουμε όλοι), θα πρέπει να ξεπεράσουμε την άρνηση που έχουμε όταν ακούμε ΜΚΟ. Αρκετοί νομίζουν ότι το μόνο που κάνουν οι ΜΚΟ (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) είναι να εξασφαλίζουν χρήματα για έρευνες και δράσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν είναι όμως όλοι οι οργανισμοί το ίδιο.

Στη προκείμενη περίπτωση έχουμε ήδη αποτελέσματα, έχουμε ήδη χαμογελαστά παιδιά, είναι γεγονός ότι κάτι πολύ σημαντικό έχει ξεκινήσει να δημιουργείται και μπορεί να βοηθήσει τα τυφλά παιδιά, οπού και αν βρίσκονται στον κόσμο. Το μέλλον μας είναι τα παιδιά και το καλύτερο αύριο που προσδοκούμε και λεμέ συνέχεια, είναι στο χέρι μας να το στηρίξουμε από σήμερα και να βάλει ο καθένας το δικό του λίθο σε αυτό!

babyradio.gr