Γνωστός στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια ως «δείμος του πολίτη», ο Δήμος Χλωπτσιούδης, τούτη τη φορά παρεμβαίνει με ένα πολιτικό δοκίμιο. Πολλοί τον γνωρίζουν από τα άρθρα του στον προσωπικό του ιστότοπο, άλλοι για τον διαδικτυακό του ακτιβισμό με τη συμμετοχή του στο κίνημα συγγραφής και δωρεάν διάδοσης σχολικών βοηθημάτων (ο ίδιος μετρά 8 βοηθήματα λυκείου), άλλοι για την αξιόλογη αρθρογραφία του σε εκπαιδευτικά και πολιτικά ζητήματα και εμείς τον γνωρίζουμε από τη συμμετοχή του στα τοπικά κοινωνικά κινήματα (Κοι.Νό και από τα Κοινωνικά Φροντιστήρια των Ενεργών Πολιτών Ευόσμου και του δήμου Παύλου Μελά).

Ads

Τούτη τη φορά έρχεται με την δωρεάν κυκλοφορία (πιστός στην παράδοση που ο ίδιος όρισε για τον εαυτό του) ενός πολιτικού δοκιμίου για τη μεσαία τάξη. Είναι στην ουσία το τρίτο πολιτικό βιβλίο μετά την πρωτόλεια «δημαγωγία της “δημοκρατίας”» και το πολυσέλιδο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών». Και όπως τα προηγούμενα έτσι και τούτο κινείται στον άξονα της “κινηματικής δημοκρατίας”, στο πλευρό της κινηματικής συμμετοχής των πολιτών, ως πρωταγωνιστών.

Το βιβλίο αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης του σήμερα, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Ελλάδα. Είναι καλογραμμένο, ευκρινές, κατανοητό, χωρίς υπερβολικούς βερμπαλισμούς και δυσνόητους όρους. Όποιος το διαβάζει καταλαβαίνει πού βρισκόμαστε και γιατί. Η προοπτική του μέλλοντος, είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Σημαντικό, άλλωστε, είναι να τονιστεί ότι το δοκίμιο δε μένει σε απλές διαπιστώσεις, αλλά τολμά να προτείνει, να θέσει στο δημόσιο διάλογο ιδέες και αρχές που ήδη τα κινήματα άρχισαν δειλά δειλά να υιοθετούν.

Κεντρικό θέμα του είναι η τοποθέτηση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Κατά το συγγραφέα η μεσαία τάξη είναι το υποκείμενο της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης διαχρονικά. Άρα και η μόνη πολιτική ομάδα που οφείλει να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο και να αντιταχθεί στον αυταρχισμό του νεοφιλελευθερισμού.

Ads

Ωστόσο, το βιβλίο δε μένει σε μία στείρα ιστορική και πολιτικοφιλοσοφική προσέγγιση, καθώς τούτη καταλαμβάνει μόνο το 1/3 των 220 σελίδων. Βασικό ζήτημα που τον απασχολεί είναι η οικονομική και η κοινωνική κρίση, η νεοφιλελεύθερη επίθεση στη μεσαία τάξη που είχε από χρόνια αρχίσει να πιέζει για πολιτική συμμετοχή, διαφάνεια και οικονομική ανέλιξη.

Η ακολουθούμενη πολιτική κατά το δοκιμιογράφο δεν έχει στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά την αναδιάταξη της οικονομικής δραστηριότητας με τη διάλυση της μεσαίας τάξης ώστε οι δραστηριότητές της να περάσουν στα χέρια των ελίτ (μαζί με τις δημόσιες δομές). Και φυσικά η οικονομική αποδυνάμωση των μεσοαστών θα φέρει και την πολιτική τους αποδυνάμωση.
 
Το βιβλίο διακινείται ελεύθερα και μπορείτε δωρεάν να το προσθέσετε στην ηλεκτρονική σας βιβλιοθήκη από τον ιστοχώρο του συγγραφέα ή να το «κατεβάσετε» απευθείας από εδώ ή να το διαβάσετε online