Το ελεύθερο σχολείο Paideia στη Μερίδα της Ισπανίας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1978. Η φιλοσοφία που το διέπει είναι μία αναρχική φιλοσοφία που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ανθρώπου που ζει σε διαμετρικά αντίθετες από τις καθιερωμένες ανθρώπινες σχέσεις.

Ads

Προσπαθεί να μεταβάλλει τον υπάρχοντα τρόπο ζωής εγκαθιστώντας σχέσεις ισότητας και αλληλεγύης. Εφαρμόζει και χρησιμοποιεί την ατομική και συλλογική ελευθερία πάνω στη βάση της λήψης ευθυνών σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου.

Οι θεμελιώδεις βάσεις της εκπαίδευσης στο Paideia δεν είναι αφηρημένες γνώσεις, ημερομηνίες, γεγονότα, ιστορία και αριθμητική αλλά ένα σύνολο βαθιών ανθρώπινων αξιών. Οι αξίες αυτές υποστηρίζουν και ενισχύουν οτιδήποτε συμβαίνει -αυτές είναι το πρόγραμμα σπουδών. Αντί για τα 3 R του παραδοσιακού συστήματος εκπαίδευσης (Reading,  wRiting,  aRithmetic) υπάρχουν οι 7 αναρχικές αξίες: Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Μη-Βία, Κουλτούρα και πάνω απ’ όλα Ευτυχία.

Ακολουθούν κάποια κείμενα – περιγραφές από άτομα που επισκέφτηκαν το σχολείο το 2008 καθώς και μεταφρασμένα κείμενα από τα ισπανικά βιβλία της συλλογικότητας Paideia.

Ads

 

Για ένα διαφορετικό σχολείο