Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τον εαυτό μας έξυπνο. Ακόμη περισσότερο, τον θεωρούμε εξυπνότερο από τους άλλους. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Οι άλλοι θεωρούν ότι είναι εξυπνότεροι από εμάς. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα καθώς αφενός δεν ακούμε τις συμβουλές των άλλων, που δεν είναι τόσο έξυπνοι, και αφετέρου εκνευριζόμαστε όταν δεν ακούν τις συμβουλές μας, ενώ είμαστε εξυπνότεροι.

Υπάρχουν βέβαια τα τεστ IQ, τα πτυχία επιφανών ιδρυμάτων εκπαίδευσης ή μια καλή θέση στη δουλειά, για να μας λύσουν την διαφωνία αλλά αυτά θα έβγαζαν τον Γκάντι, τον Αϊνστάιν και τον Μπιλ Γκέιτς ενδεχομένως σαφώς λιγότερο έξυπνους από πολλούς. 

Ένας χρήστης του Quora ενός μέσου online ανταλλαγής γνώσεων, έγραψε ένα δεκάλογο, που εάν κανείς απαντά θετικά, τότε, ναι, είναι έξυπνος:

1. Μπορείτε να λύσετε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας;

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι καλοί στο να λύνουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τα προβλήματα στα βιβλία των μαθηματικών, όπου η σωστή απάντηση είναι ήδη γνωστή. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, καμία κατάσταση δεν είναι ίδια με την άλλη, ακόμη και όταν το πρόβλημα είναι ίδιο. Το να  βρίσκεις τη μοναδική σωστή λύση σε τέτοιες καταστάσεις, σε καθιστά έξυπνο.

2. Διαλέγεται τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή δουλειά;

Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα, είναι αδύνατο για τον οποιοδήποτε να γνωρίζει την απάντηση. Όμως ένα έξυπνο άτομο γνωρίζει αρκετά καλά σε ποιον θα απευθυνθεί για να του λύσει το πρόβλημα.

3. Πετυχαίνετε συχνά τους στόχους σας;

Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν τους εαυτούς τους και τις δυνατότητές τους. Γνωρίζουν που είναι καλοί και που όχι. Κυνηγούν μόνο τέτοιους στόχους και δεν παραμυθιάζονται με ρητά του τύπου “τίποτα δεν είναι αδύνατο” κλπ. Πως είναι δυνατό να αποτυγχάνεις σε κάτι και να είσαι έξυπνος; Ακόμη και όταν αποτυγχάνουν, μαθαίνουν από αυτό για την επόμενη φορά.

4. Είστε δημιουργικοί;

Η εξυπνάδα δεν υφίσταται χωρίς την δημιουργικότητα. Ένας άνθρωπος που δεν είναι δημιουργικός είναι σαν μια μηχανή που μπορεί πολύ αποτελεσματικά να κάνει ότι πρέπει, αλλά τίποτα παραπάνω. Εάν μια οδός είναι αδιέξοδη, το έξυπνο άτομο βρίσκει άλλη.

5. Είστε χαρούμενοι;

Εάν δεν είστε χαρούμενοι με τη ζωή σας τότε σίγουρα δεν είστε έξυπνοι. Ένα έξυπνο άτομο γνωρίζει τι το κάνει χαρούμενο στη ζωή και ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Μόνο όταν γνωρίζετε καλά εσάς και τον κόσμο μπορείτε να γίνεται και εσείς και να κάνετε τους γύρω σας χαρούμενους.

6. Μπορείτε να συνθέσετε τη γνώση;

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι καλοί μαθητές. Σπανίως έχουν αποφοιτήσει από εξαιρετικά σχολεία. Δεν σπαταλούν τον χρόνο τους για να μάθουν κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Έχουν την ικανότητα να μάθουν ό,τι θέλουν από οποιονδήποτε και να αξιοποιήσουν αυτή την γνώση σε ένα άλλον τομέα. Εάν δεν μπορείς να διαπιστώσεις τη σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων στη ζωή, τότε δεν είσαι έξυπνος.

7. Μπορείς να συνεργαστείς με άτομα πιο έξυπνα από εσένα;

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Συνήθως δεν θυμούνται καλά και αναλύουν τα γεγονότα με αργό ρυθμό. Όμως ξέρουν τι μπαίνει και που. Οπότε όταν συναντιούνται με άλλα εξίσου ή και περισσότερο έξυπνα άτομα, δεν νιώθουν μειονεκτικά αλλά πιο ισχυροί για να πετύχουν τους στόχους τους.

8. Μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια την συμπεριφορά των ανθρώπων;

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν απλά να προβλέψουν την δική τους συμπεριφορά σε μια κατάσταση, αλλά είναι ικανοί να προβλέψουν και τη συμπεριφορά των ανθρώπων με τους οποίους συσχετίζονται. Δεν καταστρώνουν τους σχεδιασμούς τους με ιδεαλισμούς και ελπιδοφόρες σκέψεις, αλλά με ρεαλιστική ανάλυση.

9. Μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια το μέλλον;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το μέλλον απρόβλεπτο, οι έξυπνοι άνθρωποι ήδη ξέρουν τι τους περιμένει. Για αυτό και είναι έτοιμοι. Γνωρίζοντας τους ανθρώπους και τους νόμους του κόσμου, δεν προβλέπουν μόνο το μέλλον. Το καταστρώνουν. Και σπανίως πέφτουν πολύ έξω.

10. Μπορείτε να αποτρέψετε τα προβλήματα;

Σε αντίθεση με τους περισσότερους που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα όταν αυτό εμφανίζεται, οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζοντας την αιτία και το αποτέλεσμα μπορούν να αποτρέψουν ένα πρόβλημα. Γνωρίζουν ότι τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν γίνεται τυχαία χωρίς αιτία. Προλαβαίνοντας τις αιτίες, αποτρέπουν το πρόβλημα.