Την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα βίας και παρανομίας εντός τής πανεπιστημιούπολης, όπως αυτά καταγγέλλονται από την επιστολή 471 φοιτητών, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ads

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρός του, Παντελής Σαββίδης, ο Σύλλογος των Αποφοίτων του ΑΠΘ, είναι βαθιά προβληματισμένος για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σκοπεύει δε, εάν βρει ανταπόκριση, να προχωρήσει άμεσα (πριν το τέλος του Ιουνίου) στη διοργάνωση εκδήλωσης στο ΑΠΘ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο του Αριστοτελείου και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του» είπε.

Αναφορικά με την υποστήριξη από τον δήμο Θεσσαλονίκης – το ΔΣ είχε προχθές συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη για θέματα του πανεπιστημίου – είπε ότι πάντα δείχνει ευαισθησία σε ό,τι αφορά το ίδρυμα.

Στην ανακοίνωση, πάντως, του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου αναφέρεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, «κάνει λάθος στην υποβάθμιση του φαινομένου και στην αναμονή του να γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα για να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες του κοινού ποινικού δικαίου» και συνεχίζει: «Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα και, αν και πότε, θα θελήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στον χώρο του πανεπιστημίου, ενός περιβάλλοντος που θα εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ναρκωτικών ή τον εξευτελισμό ανθρώπινων ψυχών. Μέχρι, τότε, τι θα γίνει κ. υπουργέ;».

Ads

Ο Σύλλογος καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και εκτιμά ότι η παρέμβασή της για την αντιμετώπιση φαινομένων τέτοιου είδους δεν έχει να κάνει με το πανεπιστημιακό άσυλο και είναι υποχρέωσή της απέναντι στους φοιτητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την κοινωνία που ματώνει για να μπορέσει να συντηρήσει τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Αυτή την αγωνία της κοινωνίας ο υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Είναι απαράδεκτο να ζητά από φοιτητές και καθηγητές να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συμμορίες διακινητών. Είναι ευθύνη της Πολιτείας» καταλήγει, ενώ καλεί τους κοινωνικούς φορείς σε όλη την Επικράτεια να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να πάρουν δημοσίως θέση στο πρόβλημα.

Στην επιστολή τους προς το πρύτανη του ΑΠΘ, οι 471 φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και παράλληλα, «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα». Ενδεικτικά αναφέρεται: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά – όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Μιλώντας στον Σκάι,, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημείωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση και ότι όντως «έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα», αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται στην επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του πανεπιστημίου, το οποίο «είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

«Ιδίως στα πανεπιστήμια, για πάρα πολλά χρόνια, τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα. Αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο, να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση κ.λπ. πάντοτε ξέρουμε τότε ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου. Όπως πρόσθεσε, για κακουργηματικές πράξεις μπορούν να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά μετά από πρόσκληση του πρύτανη. «Πάντως, ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», κατέληξε ο υπουργός.