Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ σε συνεργασία με καθηγητές/τριες του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Department of Applied Linguistics του University of Massachusetts/Boston οργανώνουν το 2ο Θερινό Σχολείο Κοινωνική Τάξη, Σχολείο και Κοινωνική Αναπαραγωγή που θα γίνει στη Μυτιλήνη από τις 1 έως τις 6 Ιουλίου 2014.

Ads

 

Αντικείμενο του 2ου Θερινού Σχολείου:

Το 2ο Θερινό Σχολείο Κοινωνική τάξη, Σχολείο και Κοινωνική Αναπαραγωγή, συνέχεια του 1ου Θερινού Σχολείου που έγινε τον Ιούλιο του 2013 στη Μυτιλήνη, καλύπτει με διεπιστημονικό τρόπο ταξικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές όψεις του Schooling αναδεικνύοντας σημεία που συνήθως μια κοινωνιολογική, παιδαγωγική, ή, εθνογραφική ήκοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση δύσκολα και οριακά εντοπίζει. Κεντρικός στόχος του 2ου Θερινού Σχολείου είναι η ανάδειξη και η κατανόηση της άμεσης και έμμεσης σχέσης του σχολείου με την κοινωνική τάξη και την αναπαραγωγή των κοινωνικών σχέσεων (εκπαιδευτικές ανισότητες, μηχανισμοί επιλογής, πολιτισμική «υστέρηση»/«αντίσταση», κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον και γλωσσικές πρακτικές, γραμματισμός, αναλυτικό πρόγραμμα, παιδαγωγικές πρακτικές, σχέση σχολείου και εργασίας κ.λπ.) αλλά και η εξοικείωση των συμμετεχόντων μ’ ένα σαφές θεωρητικό και μεθοδολογικό πλαίσιο εξέτασης του Schooling.

Ads

Kύκλοι μαθημάτων:

Το 2ο Θερινό Σχολείο Κοινωνική Τάξη, Σχολείο και Κοινωνική Αναπαραγωγή δομείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτουν συμπαγείς κύκλοι μαθημάτων που ο ένας να διαδέχεται τον άλλο.

  1. Κοινωνιολογία του Σχολείου
  2. Εθνογραφία του Σχολείου
  3. Παιδαγωγικές Πρακτικές και Αναλυτικό Πρόγραμμα
  4. Γλωσσικές πρακτικές και Γραματισμός
  5. Σχολείο και Εργασία

 

Επιστημονικοί υπεύθυνοι:
 

  • Καθηγητής Θανάσης Αλεξίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας/Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
  • Καθηγητής Γιώργος Γρόλλιος (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης/ΑΠΘ)

 

Αιτήσεις – Εγγραφές: Έως 15 Μαΐου 2014.

Πληροφορίες:

Για περισσότερες πληροφορίες: αποστείλατε e-mail στο [email protected] ή, απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Θερινού Σχολείου (κ. Β. Χίου 0030-22510-36506, 36515).

schooling2014