Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους επίδοξους ηγέτες της κεντροαριστεράς, η διεκδίκηση του χρίσματος από τους Ευρωπαίους – βασικά Γερμανούς – Σοσιαλδημοκράτες αρχίζει να θυμίζει έντονα την φράση που αποδίδεται στον Παναγιώτη Κανελοπουλο την εποχή της Αμερικανοκρατίας.  Υποδεχόμενος τον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ, ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της ΕΡΕ του είπε, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».

Ads

 
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μετά τη συνάντηση του Χάνες Σβόμποντα επικεφαλής της ομάδας του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με τον Φώτη Κουβέλη. Όταν ο Σβόμποντα άφησε να εννοηθεί πως, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες θα στηρίξουν και τη ΔΗΜΑΡ, ο κ.Βενιζέλος παρενέβη επισημαίνοντας πως ο Σβόμποντα τον έχει διαβεβαιώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα στηρίξει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εξαπέλυσε μάλιστα και επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί «παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».
 
Χθες, μετά την συνάντηση του με τον Σβόμποντα και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ… δικαιώθηκε. Οι τρεις κάλεσαν για την συγκρότηση ΕΝΟΣ ευρωψηφοδελτίου, «μέσα από ανοικτές διαδικασίες (λέγε με κίνηση 58) και με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Γιατί στόχος αποφάσισαν «είναι η συσπείρωση και η κάθοδος με ένα ενιαίο (αν η ΔΗΜΑΡ δεν κατάλαβε) ψηφοδέλτιο όλων των δυνάμεων, κομμάτων και κινήσεων που εκφράζονται από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την υποψηφιότητα του Μ. Σουλτς».
 
Η προτροπή αποτελεί επέμβαση στα εσωτερικά της ελληνικής κεντροαριστεράς, αλλά με την τρόικα να διευθύνει ολόκληρη τη χώρα,πρόκειται ασφαλώς για πλημμέλημα. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να γίνει γνωστό αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφερε ανταλλάγματα και ποια για να επιτύχει την μεταστροφή του Σβόμποντα και να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα της αντιπροσωπείας.
 
Αλλά και αυτό έχει μικρή σημασία, μπροστά σε όσα έλεγαν προχθές στη Γερμανία οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών εναντίον της Ελλάδας, την οποία παρουσίαζαν σαν μια τριτοκοσμική χώρα, με την οποία δεν πρέπει ούτε καν το ΔΝΤ να ασχολείται  αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα! Μια μπανανία μεταξύ Αφγανιστάν και Σιέρρα Λεόνε, στην οποία «δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές»! Και δεν ήταν κανένας ανιστόρητος νεοφιλελεύθερος Ρέσλερ που τα έλεγε όλα αυτά, αλλά ο ίδιος ο Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD, αντικαγκελάριος της Μέρκελ και υπουργός Οικονομίας. Δίπλα του, στεκόταν ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έδωσε χθες το χρίσμα στον κ. Βενιζέλο. Δεν θα έπρεπε ο τελευταίος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρακαλώ, να του αποσπάσει και μια δήλωση,έμμεση έστω, αποδοκιμασίας του ρατσιστή Γκάμπριελ; H τουλάχιστον να κάνει, ως υπουργός Εξωτερικών της θιγόμενης χώρας, μια δική του δήλωση; (για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της «πατριωτικής» Σαμαρικής δεξιάς ούτε λόγος να γίνεται)
 
Τουλάχιστον ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αν πράγματι είπε στον Αμερικανό στρατηγό την διαβόητη φράση, το έκανε όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα γόνατα λόγω του εμφυλίου πολέμου και η κυβέρνηση του είχε απόλυτη ανάγκη την αμερικανική βοήθεια. Πιστεύουν πράγματι ο κ. Βενιζέλος και οι 58, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί άνθρωποι με αίσθηση εθνικής αξιοπρέπειας, ότι αν πάρουν το χρίσμα από τις Βρυξέλλες  θα φέρουν και καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα; Συνοδεύεται με χρήματα προς την θυγατρική η βοήθεια των ευρωγερμανών «σοσιαλιστών»  και γι’ αυτό σιωπούν; Η απλώς πρόκειται, σε «σοσιαλιστική» εκδοχή, για την κλασική ξενοδουλία μιας άρχουσας τάξης που δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει εθνική συνείδηση και σήμερα γλείφει τους ξένους ηγεμόνες από συνήθεια, σαν τον σκύλο του Παβλόφ;