Για μια ακόμα φορά χθες βράδυ, στην τηλεοπτική μονομαχία Μέρκελ – Στάινμπρουκ,  η Ελλάδα μετατράπηκε επί 11 ολόκληρα λεπτά σε κλωτσοσκούφι των διεκδικητών της εξουσίας στην… Γερμανία. Διαβάζει κανείς τις προεκλογικές αφίσες των γερμανικών κομμάτων, που κατασκεύασε η Bild βασισμένη στις θέσεις που έχουν  και δεν πιστεύει στα μάτια του.

Ads

 
«Ούτε σεντ παραπάνω για την Ελλάδα. Έτσι θα παραμείνει η Γερμανία δυνατή», υπόσχεται η αφίσα των Χριστιανοδημοκρατών. «Εμείς αποφασίζουμε: Όχι άλλα δισεκατομμύρια στους Έλληνες», των Σοσιαλδημοκρατών. «Ο Έλληνας δεν παίρνει τίποτα πλέον», πλειοδοτούν οι Φιλελευθέροι. «Ο Γιούρκεν και η Κατρίν δεν δίνουν τίποτα για την Ελλάδα. Εσύ;», ρωτάει η αφίσα των Πρασίνων. Ακόμη και η αριστερά παρουσιάζεται,από το γερμανικό tabloid, παρασυρμένη , από την υστερία κατά των Ελλήνων, που θυμίζουν όλο και περισσότερο τους Εβραίους την δεκαετία του 30: «Να τελειώνουμε με την ενίσχυση των Ελλήνων. Αλλιώς επανάσταση»!, γράφει η  αφίσα του «Die Linke».
 
Με μια σειρά από λαθεμένες κινήσεις και χειρισμούς και παρ’ ότι η Μέρκελ προσπάθησε να το αποφύγει με κάθε τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση έβαλε την χώρα στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας. Και τώρα κάθεται χωρίς να αντιδρά, ακούγοντας αμέριμνη τα παραμύθια για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη ή για τα δισεκατομμύρια της δωρεάν βοήθειας που υποτίθεται ότι της δόθηκε και δεν πρέπει να δοθεί περισσότερη, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για δάνεια που, ιδίως στην αρχή της κρίσης, είχαν υψηλότατα επιτόκια και αποσκοπούσαν στην διάσωση των εκτεθειμένων στα ελληνικά ομόλογα γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.
 
Είναι εξοργιστικό ότι από το 2010 δεν έχει υπάρξει από ελληνικής πλευράς η παραμικρή αντίδραση στην επαίσχυντη εκστρατεία που έχει μετατρέψει τους Έλληνες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης στην ευρωζώνη, παρουσιάζοντας τους άλλοτε σαν τεμπέληδες και άλλοτε σαν απατεώνες. Πριν από συναντήσεις τους με την Μέρκελ, παλιότερα ο Γ. Παπανδρέου και πιο πρόσφατα ο Α.Σαμαράς, υποχρεώθηκαν μετά από απαίτηση της γερμανικής πλευράς να δώσουν συνεντεύξεις στην κιτρινοφυλλάδα Bild που ηγείται της εκστρατείας, αλλά ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δεν τόλμησαν να πουν μια φράση που θα αποκαθιστούσε την αλήθεια στην γερμανική κοινή γνώμη. Την στιγμή που ακόμη και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται πλέον επισήμως ότι κονόμησε από την κρίση τουλάχιστον 41 δις ευρώ.
 
Η πλήρης ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό, εκφράζεται με δουλικότητα στις σχέσεις της με το εξωτερικό, όπως άλλωστε εκφράστηκε και με την πολεμοχαρή της διάθεση στην υπόθεση της Συρίας. Στην εισήγηση του το Σάββατο στην ΚΕ, ο Α. Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον «της αξιοθρήνητης συμμορίας των προθύμων υποταγμένων», αναγνωρίζοντας ότι « η χώρα μας στερείται κυριαρχίας». Αν και καθυστερημένα η αριστερά φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να χαρίσουμε τον πατριωτισμό στην Χρυσή Αυγή. Σίγουρα κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για την εθνική ταπείνωση, αλλά γιατί να την πληρώσει η δημοκρατία;
 
Μπορείτε να δείτε τις ..προεκλογικές αφίσες της Bild εδώ