Εκνευρισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κίνηση Τσίπρα να συμπεριλάβει την έννοια της νέας Ελλάδας στις διακηρύξεις του αλλά και την κατοχύρωση της διεύθυνσης neaellada.gr από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του στην Τρίπολη ο εκνευρισμένος πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι στη νέα Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται «οι συνιστώσες, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες και οι συντεχνίες στο Δημόσιο», οι οπαδοί της τρομοκρατίας και γενικώς όσοι ανήκουν στο «χθες».

Ads

 
Ο θυμός του πρωθυπουργού είναι δικαιολογημένος, γιατί το εγχείρημα της «Νέας Ελλάδας» ήταν το plan B που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου. Η ταυτόχρονη διεύρυνση της ΝΔ με στελέχη από την ακροδεξιά αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και την άλλοτε κεντροαριστερά (Λοβέρδος, Αηδόνης κλπ) ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην περίπτωση ήττας της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. Στο ίδιο σχήμα θα μπορούσε να στεγαστεί και ο κ. Βενιζέλος διατηρώντας την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της «Ελιάς» αποδειχθούν καταστροφικά και τεθεί ανοιχτά πλέον ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
 
Βεβαίως, η καλύτερη τακτική για την κυβέρνηση θα ήταν να απαντήσει στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που από την αρχή επεδίωξε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, με μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχαν εισηγήσεις που έλεγαν ότι, με την κατάλληλη βοήθεια από τα πρόθυμα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως μια μεγάλη δημοσκόπηση και τίποτα παραπάνω, με την παράλληλη επίκληση προηγούμενων αποτελεσμάτων όπως της ΝΔ το 1999, που υποσκέλισε τότε  το κυβερνών ΠΑΣΟΚ αλλά ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, οι οποίες ακολούθησαν.
 
Επειδή τέτοιου είδους ευφυείς στρατηγικοί ελιγμοί δεν είναι το φόρτε του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που της πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενη ότι τα αποτελέσματα της αναμέτρησης θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πεπεισμένος ότι μπορεί να «γυρίσει» το αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ. Πρόκειται για το ίδιο πολιτικό αισθητήριο που το 1993 τον οδήγησε στην δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης η οποία διαλύθηκε αργότερα μέσα στη γενική απαξίωση και το 2012 στην πρόκληση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες η ΝΔ κατέβηκε με στόχο την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία: το 18,85% που τελικώς κέρδισε ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της παράταξης.
 
Βλέποντας το κίνδυνο της σύνθλιψης ανάμεσα στις συμπληγάδες ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε άλλο δρόμο από το να θέσει επίσης το δικό του δίλημμα, απειλώντας ότι αν δεν κερδίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό θα φύγει από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα την πτώση της.  Ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του εννοούν πραγματικά ότι θα παρατήσουν τα υπουργεία προκαλώντας εθνικές εκλογές, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με πλήρη εξαφάνιση και οι νυν βουλευτές του δεν υπάρχει περίπτωση να επανεκλεγούν. Όμως το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος απειλεί ότι θα αποχωρήσει δημιουργεί πολιτικά τετελεσμένα από τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αποδράσει. Τι θα επικαλεστεί πχ το ΠΑΣΟΚ ώστε να παραμείνει στην κυβέρνηση, αν κερδίσει ένα ποσοστό γύρω στο 5%;
 
Το πρόβλημα με την στρατηγική που επέλεξε το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτό που διαπίστωνε ένα άρθρο του χθεσινού Βήματος που είχε τον τίτλο: «To φάντασμα του Μαΐου του 2012 επάνω από το Μαξίμου». Ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο με το 18,85%  του 2012, το οποίο πολλοί στην ΝΔ φοβούνται καθώς διαβάζουν τις μυστικές δημοσκοπήσεις, ενώ συγχρόνως  διαπιστώνουν την οργή των πολιτών και ένα βουβό κλίμα που συνήθως επιφυλάσσει  δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κυβερνώντες.
 
Την ίδια στιγμή, προσθέτει το άρθρο, «το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι η οργανωμένη ΝΔ που πλέον δεν έχει να του προσφέρει τίποτα και έχει ξεπεραστεί από την εποχή». Το μεγάλο άλμα μπρος τα μπρος θα ήταν η μετονομασία της ΝΔ σε νέα Ελλάδα, που παράλληλα με την αλλαγή ΑΦΜ θα φόρτωνε τα τραπεζικά της χρέη στους φορολογούμενους, αλλά η παρέμβαση  «Νέα Ελλάδα» του ΣΥΡΙΖΑ βάζει τώρα πρόσθετα εμπόδια.
 
Από δω και οι κραυγές του στιλ «Μαμά, μου πήραν την Νέα Ελλάδα μου» που έβγαλε προχθές ο κ. Σαμαράς. Έτσι, προς το παρόν, η ΝΔ έχει αρκεστεί να ψάχνει,  πληρώνοντας όσο όσο, για ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που να δείχνουν ότι παλεύει ακόμη για την πρώτη θέση στις εκλογές. Με την ελπίδα ότι η τεχνητή καλλιέργεια μιας  ατμόσφαιρας ντέρμπι θα κινητοποιήσει την αχρηστευμένη ΝΔ και παράλληλα θα εμποδίσει την δημιουργία της εκλογικής χιονοστιβάδας στις 25 Μαΐου που απειλεί να την παρασύρει.