«Εάν η Νέα Δημοκρατία και η Ελιά συγκεντρώσουν στις ευρωεκλογές μικρότερο άθροισμα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα κρατηθεί  η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε την Πέμπτη στον ΒΗΜΑ 99,5 o Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ήξερε κάτι παραπάνω: τις μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-Ελιά να καταρρέουν και την ΝΔ να καρκινοβατεί εκλογικά, θέτοντας θέμα για όλη την κυβέρνηση.

Ads

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs δείχνει ακριβώς αυτό: ότι στην πρόθεση ψήφου το άθροισμα της ΝΔ(18,1%) και του ΠΑΣΟΚ(2,5%) μας κάνει 20,6%, υπολείπεται δηλαδή του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ(21,5%) κατά μία μονάδα. Ακόμη και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής(όταν δηλαδή οι αναποφάσιστοι καταμερίζονται ανάλογα με τις εκλογές του 2012) τα πράγματα είναι οριακά για τον κυβερνητικό συνασπισμό: 29,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 24,9% για την ΝΔ και 5,5% για το  ΠΑΣΟΚ.

Στατιστικά υπάρχει ισοπαλία, αλλά ο προνοητικός κ. Κωνσταντινόπουλος διαβλέπει και την αρνητική πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα: η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική δείχνει να αποδίδει. Το 70% των πολιτών (πάνω από 2 στους 3) θεωρούν ότι οι κάλπες αυτές είναι «Πολύ» (37%) ή «Αρκετά» (33%) σημαντικές, γι’ αυτό άλλωστε και 8 στους 10 -από αυτούς βέβαια που δέχθηκαν να απαντήσουν- δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στις Ευρωεκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Κωνσταντινόπουλο την ζημιά κάνει και ο κυβερνητικός τους εταίρος:  το γεγονός ότι -και λόγω «κουτσαβάκικης» νοοτροπίας Σαμαρά- η ΝΔ αποδέχθηκε την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ για μια μετωπική πολιτική αναμέτρηση, συμπιέζει τα ενδιάμεσα κόμματα και ιδίως μια Ελιά που δεν έχει καν προλάβει να βγει από το κομματικό θερμοκήπιο και να φυτρώσει.

Ads