Σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 19:30 μμ, θα προβληθεί στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης». Η προβολή διοργανώνεται από την ηλεκτρονική εφημερίδα Florine@, την Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και τον Σύλλογο Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ads

 
Σε σημερινή συνέντευξή του στο Αθηνόραμα, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρει ότι η ιδέα για την ταινία προέκυψε από την παρατήρηση της ιστορικής ασυνέχειας λόγω του εμφυλίου πολέμου, που είχε ως συνέπεια την αποσιώπηση της συνεργασίας Ελλήνων ταγματασφαλιτών με τους Γερμανούς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής σε αντιπαραβολή με τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε περιοχές όπου βίωσαν την ναζιστική θηριωδία.
 
«Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Μαΐου παρατήρησα ότι η Χρυσή Αυγή είχε κερδίσει υψηλά ποσοστά ακόμη και σε περιοχές που είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι τα ναζιστικά ολοκαυτώματα όπως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα», αναφέρει στο Αθηνόραμα ο Στ. Κούλογλου.
 
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι μαθητές και τα θύματα του Διστόμου να παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για όσα έγιναν κατά την διάρκεια της κατοχής. «Ήθελα να συνδέσω τις μνήμες ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές. Κανονικά αυτός ο διάλογος έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την πολιτεία και την κοινωνία εδώ και χρόνια. Ακόμη και σήμερα, όμως, η πολιτεία προσπερνά τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα. Στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν καν αναφορές σε αυτά. Δεν λένε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που πλήρωσε ακριβά τον ναζισμό και συνεχίζει να το κάνει», εξηγεί ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος πιστεύει ότι για να ξεφύγει η κοινωνία από το σημερινό ολοκαύτωμα της μνήμης θα πρέπει να μάθει τι πραγματικά έγινε στην ιστορία της χώρας και να κάνει την σύνδεση με το σήμερα.
 
«Στην Τσαριτσάνη την προηγούμενη εβδομάδα εκδιώχτηκαν οι χρυσαυγίτες από τον εορτασμό του ολοκαυτώματος με τους κατοίκους να τους λένε «φύγετε από εδώ εσείς μας σφάξατε». Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες γίνονται μόνο σε περιοχές που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες του φασισμού, όπως τα Καλάβρυτα, ο Χορτιάτης… Η υπόλοιπη η Ελλάδα όμως δεν το κάνει. Η χώρα κοιμάται δυστυχώς τον ύπνο του δικαίου», προσθέτει ο ίδιος.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=pmaSUVEk7fE]
 
Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, η ελληνική ακροδεξιά έχει σκοτεινή πλευρά η οποία σκοπίμως αποκρύφθηκε μέχρι το 1974. «Από και έπειτα πήγαμε στο άλλο άκρο: αποθεώθηκε η εθνική αντίσταση και ο λαός – εντός και εκτός εισαγωγικών – και όλοι εμφανίστηκαν ως αντιστασιακοί. Αποκρύφτηκε ότι υπήρχε μια μερίδα 5-10% του ελληνικού πληθυσμού που συνεργάστηκε με τους ναζί», τονίζει ο ίδιος.
 
«Όμως, αν και το φαινόμενο Χρυσή Αυγή θα ξεφουσκώσει από τις σημερινές του διαστάσεις, πάντα θα υπάρχει μια ακροδεξιά στην Ελλάδα – ίσως όχι τόσο εμφανώς νεοναζιστική», εκτιμά ο Στ. Κούλογλου επισημαίνοντας ότι ακόμη και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης – μια περίοδο πλήρους απομόνωσης της ελληνικής ακροδεξιάς – η Εθνική Παράταξη πήρε 6,8%.

Προβολές

Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου συμμετέχει στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη», την Τρίτη 19/03. Θα προβληθεί και την Πέμπτη 21/03 στις 15:00 στην ίδια αίθουσα.

Ads

Θα προβληθεί επίσης στους κινηματογράφους:

Αθήνα: Από 21 Μαρτίου στο Ααβόρα (τέρμα Ιπποκράτους)
Θεσσαλονίκη: Από 2 Απριλίου, στο Φαργκάνη (Καμάρα)