Τρία πρώην μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστής και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, συνδέονται με δύο απόπειρες ληστείας χρηματαποστολών. Αν και η RAF έχει αυτοδιαλυθεί από το 1998, η αριστερή τρομοκρατία της δεκαετίας του 1970 ζει;

Ads

Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2015 σε δύο χρηματαποστολές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Και στις δύο περιπτώσεις οι επίδοξοι ληστές δεν κατάφεραν τον στόχο τους. Κατάφεραν ωστόσο να ξεφύγουν, αφήνοντας όμως πίσω τους σημαντικά στοιχεία για το ποιοι ήταν.

Τα δύο αυτά περιστατικά θα ήταν επουσιώδη εάν δεν είχαν ανιχνευθεί ίχνη DNA σε δύο οχήματα με τα οποία διέφυγαν οι δράστες και τα οποία αντιστοιχούν σε τρία μέλη της RAF. Πρόκειται για την Ντανιέλα Κλέτε, τον Ερνστ-Φόλκερ Βίλχελμ Στάουμπ και τον Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ, όλοι τους μέλη της τελευταίας γενιάς τρομοκρατών της RAF και καταζητούμενοι από τις αρχές.

image

Ads

RAF – «Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ»

Η RAF, γνωστή και με την ονομασία «Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ», ιδρύθηκε το 1968 με πρωτεργάτες τους Αντρέας Μπάαντερ (1947-1977), Γκούντρουν Ένσλιν (1940-1977) και τη δημοσιογράφο Ουλρίκε Μάινχοφ (1934 – 1976).

Η οργάνωση προήλθε σαν αντίδραση στην πολιτική κατάπνιξης και εξουδετέρωσης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς από το γερμανικό κράτος, υιοθέτησε αρχές αντάρτικου πόλεων και κήρυξε τον ένοπλο αγώνα για την εξουδετέρωση του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού κρατικού μηχανισμού στη Δυτική Γερμανία.

Έδρασε επί 28 χρόνια. Το 1977 ήταν  χρονιά-σταθμός για την RAF αφού προχώρησε σε δολοφονίες πολιτικών και οικονομικών στελεχών, ενώ οι ιστορικοί ηγέτες της καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και πέθαναν -κατά τις αρχές και την επίσημη εκδοχή, που έχει αμφισβητηθεί, αυτοκτόνησαν- στη φυλακή.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το λεγόμενο Γερμανικό Φθινόπωρο η RAF σκόρπισε τον τρόμο στην τότε Δυτική Γερμανία. Μέλη της οργάνωσης πυροβόλησαν και σκότωσαν τότε τον γερμανό ομοσπονδιακό εισαγγελέα Ζίγκφριντ Μπούμπακ και τον τραπεζίτη Γιούργκεν Πόντο, ενώ απήγαγαν στην Κολωνία τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Χανς-Μάρτιν Σλάιερ. Τα μέλη της φρουράς του τελευταίου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Το σχέδιο προέβλεπε ανταλλαγή του Σλάιερ με τα φυλακισμένα ιδρυτικά μέλη της RAF, ωστόσο η τότε γερμανική κυβέρνηση με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Χέλμουτ Σμιτ τήρησε αταλάντευτη στάση.

Αργότερα Παλαιστίνιοι τρομοκράτες κατέλαβαν ένα αεροσκάφος με τουρίστες, ώστε να εντείνουν τις πιέσεις για την απελευθέρωση των Γερμανών τρομοκρατών. Η αριστερή τρομοκρατία διεθνοποιήθηκε. Εν τέλει άνδρες των γερμανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο αεροσκάφος που είχε προσγειωθεί στη Σομαλία. Οι επιβάτες απελευθερώθηκαν. Τότε, σύμφωνα με τις αρχές, οι φυλακισμένοι Μπάαντερ, Ένσλιν και Ράσπε αυτοκτόνησαν στα κελιά τους. Ο Χανς-Μάρτιν Σλάιερ βρέθηκε δολοφονημένος στη Γαλλία. Αυτή η αλληλουχία βίαιων γεγονότων αποτέλεσε το τέλος της περιόδου σφοδρότατης σύγκρουσής της RAF με τον κρατικό μηχανισμό.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της τερμάτισε τη δράση της τον Απρίλιο του 1998, ενώ ήδη από το 1992 ήταν ουσιαστικά ανενεργή. Στη δήλωση αυτο-διάλυσης της η RAF συνθηκολόγησε, αλλά δεν αποκήρυξε τη βία. Μάλιστα δεν υπήρχε καμία δήλωση μεταμέλειας για τα περίπου 30 θύματα και τους συγγενείς τους από τότε που η οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της στα αρχές της δεκαετίας του 1970.

image

Μετά το τέλος μια νέα αρχή;

Όσα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν δεν έκαναν την παραμικρή αποκάλυψη στο δικαστήριο. Πολυάριθμα μέλη της RAF εξαφανίστηκαν, ενώ πολλά μέλη της πρώτης και δεύτερης γενιάς έχουν εκτίσει τις ποινές τους.

Το ερώτημα που ψάχνει απάντηση τώρα είναι ποιο ήταν το κίνητρο των τελευταίων επιθέσεων κατά των χρηματαποστολών.

Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στην Καρλσρούη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις αυτές συνδέονται με την τρομοκρατία. Οι εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών αλλά και αναλυτών που μελετούν τη δράση της RAF συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο απλά για μια προσπάθεια των πρώην τρομοκρατών που ζουν στην παρανομία να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι τα μέλη της RAF μπορεί να μην διαθέτουν χρήματα και ότι πραγματοποιούν ληστείες με στόχο να χρηματοδοτήσουν ένα νέο αστικό αντάρτικο.

Παραμένει «ζωντανή» η RAF; Ξαναχτυπά; Tο μέλλον θα δείξει…