Τους πέντε άξονες της «τεκμηριωμένης και ρεαλιστικής πρότασης» του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ταυτόχρονα τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος παρουσίασε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ, στο άλσος Γουδή.

Ads

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση αυτή «είναι η μοναδική διέξοδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και ανοίξουμε ξανά την κοινωνική προοπτική».

Η πρόταση αυτή συνοψίζεται σε πέντε άξονες.

1. Άξονας πρώτος: Η οριστική απαλλαγή από τα Μνημόνια και από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
2. Άξονας Δεύτερος: Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Δηλαδή αυτό που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κάνει, και το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία.
3. Άξονας Τρίτος: Η άμεση κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος σήμερα χρηματοδοτείται και ενισχύεται από το κοινωνικό σύνολο.
4. Με τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν οι τρεις πρώτοι άξονες, μπορεί να λειτουργήσει ο τέταρτος. Η εναλλακτική στρατηγική για την ανάπτυξη. Με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις διαθέσεις και τις κερδοσκοπικές προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με ανασυγκρότηση των παραγωγικών κλάδων, επένδυση στην σταθερή και μόνιμη απασχόληση, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Αλλά το σημαντικό: όλα αυτά ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη επεξεργασία εναλλακτικής αναπτυξιακής στρατηγικής, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
5. Τελευταίος άξονας αλλά εξαιρετικά καθοριστικός: Η οικοδόμηση μιας ασπίδας προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Η προοδευτική αναδιανομή του πλούτου, η διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

Ads

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε στη συνέχεια την στρατηγική συμμαχιών του κόμματος που συμπυκνώνεται στην πρόταση για την δημιουργία ενός Μετώπου «από τα αριστερά της αριστεράς ως τον κόσμο και τα στελέχη που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ» και το οποίο «θα μπορούσε σήμερα να συσπειρώσει το λαό μας και να οργανώσει τους αγώνες, να δώσει ελπίδα και προοπτική, κυρίως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι μία αόριστη πρόταση αλλά έχει συγκεκριμένους παραλήπτες, το ΚΚΕ, στους Οικολόγους, στη Δημοκρατική Αριστερά, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο Άρμα Πολιτών και στους βουλευτές που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αλλά πρόταση ουσίας.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου εδώ και δύο χρόνια με απίστευτο επαγγελματισμό και κυνισμό εκτελεί ένα προσυμφωνημένο συμβόλαιο θανάτου της ελληνικής κοινωνίας».
Και λέω επαγγελματισμό και κυνισμό, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, γιατί καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να πει ενσυνείδητα τόσα πολλά ψέματα και μετά να κυβερνά κόντρα στη κοινή λογική και σα να μη συμβαίνει τίποτα να διακηρύσσει ότι θα εξαντλήσει τη τετραετία, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά βίας συσπειρώνει το 15% του εκλογικού σώματος.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει προσφυγή σε εκλογές και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί «προφανώς ο κος Παπανδρέου μιλά για εκλογές το 2013, γιατί τότε φαίνεται θα λήγει το συμβόλαιο που υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού, για τη παράδοση της χώρας μας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα».
Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «αυτή τη κυβέρνηση πρέπει να τη διώξουμε και να οδηγηθεί ο τόπος στη λαϊκή ετυμηγορία πριν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, πριν ξεπουλήσει τα πάντα, πριν μας καταστρέψει ολοκληρωτικά».