Η λέξη Yegna, σημαίνει «δικό μας» στην Αμχαρική, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Yegna είναι επίσης και ένα αιθιοπικό γυναικείο συγκρότημα ποπ μουσικής. Πρόκειται για πέντε κορίτσια με διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες θεωρούνται οι Spice Girls της Αιθιοπίας.

Ads

Οι Yegna, όπως κάθε επιτυχημένο συγκρότημα, αποτελείται από μέλη με διαφορετικές προσωπικότητες, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό και να διευρύνουν το ακροατήριό τους.

Ωστόσο, κοινός στόχος των κοριτσιών είναι η γυναικεία χειραφέτηση. Το συγκρότημα έχει παράλληλα και μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στις νέες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό στην Αιθιοπία, με θέματα όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η σεξουαλική παρενόχληση, η αυτοπεποίθηση, η σημασία της εκπαίδευσης. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, η δράση των Yegna έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των κοριτσιών.

Οι Yegna σχηματίστηκαν τον Απρίλιο του 2013 ως μέρος ενός χρηματοδοτούμενου προγράμματος, του διεθνούς οργανισμού Girl Hub, που λειτουργεί επίσης στη Νιγηρία και τη Ρουάντα. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που τις επικρίνουν σημειώνοντας ότι τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πάρα πολλά. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν το έργο τους και αναφέρουν ότι αφού τα χρήματα τίθενται για καλό σκοπό, τότε δεν θα πρέπει να τις κατακρίνουν.

Ads

Επιπλέον, οι Yegna δε μάχονται μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες, στους οποίους το συγκρότημα έχει αρκετά μεγάλη απήχηση. 

Μερικά στατιστικά για τη ζωή των γυναικών στην Αιθιοπία:

  • 1 στις 3 κορίτσια δεν μπορούν να διαβάσουν

  • 1 στις 3 πάει στο σχολείο

  • 2 από τις 3 γυναίκες πιστεύουν ότι ο ξυλοδαρμός των γυναικών είναι δικαιολογημένος