«Η προίκα μου είναι οι φίλοι μου»  δήλωσε στο Πρακτορείο FM, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, με αφορμή και τη νέα της δουλειά «Των Φίλων μου τα σπίτια», που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

Ads

Τόνισε ακόμη, ότι τα τραγούδια της παράδοσης είναι «σπουδαία» και «ποιητικά», ενώ με τους στίχους τους μιλάνε ανοιχτά και ακομπλεξάριστα.

Η συνέντευξη της Ελένης Τσαλιγοπούλου:

Ερ. Οι συναυλίες σας είναι μια ξεχωριστή εμπειρία πολλοί λένε ότι όταν τραγουδάτε είναι σαν η μουσική να διαπερνά το σώμα σας. Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο ιδιαίτερη και δημιουργείτε αυτή την ξεχωριστή εικόνα στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας, προκειμένου να απολαύσουν τα τραγούδια σας;

Ads

-Η αλήθεια είναι τα τελευταία χρόνια αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι μόνο αυτό που λένε «Α, αυτή η τραγουδίστρια έχει πολύ καλή φωνή» με ενδιαφέρει η επικοινωνία του πολιτισμού, με ενδιαφέρει να μεταφέρω συναισθήματα τα οποία είναι πιο έντονα και αν βάλουμε μέσα σε αυτό ότι είμαι από τη Νάουσα και ότι έχω, μέσα από την παράδοση μου, μέσα από την κουλτούρα μου και ένα σοβαρό διονυσιακό στοιχείο λόγω παράδοσης και η ωριμότητα συγχρόνως που μου δίνει η ηλικία, νομίζω ότι αυτό είναι. Και βέβαια το πάθος μου για τα τραγούδια για τον πολιτισμό μας.

Ερ. Πως είναι η συνεργασία με τους Bogaz Musique;

-Αυτό δεν είναι απλά συνεργασία, αυτό είναι μια κατάθεση άποψης και αισθητικής. Οι Bogaz δεν είναι μια μπάντα, όπως λέμε παίζω με κάποια μπάντα, απλά δώσαμε ένα όνομα στην μπάντα που παίζω όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η μπάντα διανθίζεται μέσα στον χρόνο, δηλαδή μπαίνουν όργανα, αλλάζουν λίγο το ύφος, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να μπορούμε με έναν ήχο να δώσουμε πειστικά όλο αυτό το μεγάλο φάσμα που έχει η ελληνική λαϊκή μουσική. Εγώ αυτό που λέω πάντα, ίσως επειδή τώρα ετοιμάζω τον δίσκο και γι? αυτό δεν κάνω πολλές-πολλές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, βρήκα το κλειδί και ξεκλείδωσα το ντουλάπι και διάλεξα «πολύτιμα» τραγούδια, εκτός από το ρεπερτόριο που έχω τραγουδήσει και έχει αγαπήσει ο κόσμος, έχουμε διαλέξει τραγούδια τα οποία τα έχουμε «πειράξει» τα έχουμε δώσει μια άλλου είδους φόρμα. Και αυτό το κάνει ξεχωριστό. Έχουμε δώσει δηλαδή την ενέργεια ειδικά στα ρεμπέτικα τραγούδια που λατρεύουμε, έχουμε δώσει μια άλλου είδους ενέργεια. Αλλά μας αφορά κυρίως η παράδοση το ρεμπέτικο, το σμυρναίικο, δηλαδή αυτό κυρίως πειράζουμε όχι τόσο τα λαϊκά τραγούδια γιατί θεωρώ ότι στα λαϊκά τραγούδια έχουν δοθεί πάρα πολλές «ευκαιρίες» για να τα τραγουδήσει ο κόσμος, να συνδεθεί μαζί τους, οπότε θεωρώ ότι τα τραγούδια της παράδοσης είναι τόσο σπουδαία και τόσο ποιητικά με εκπληκτικά λόγια, στέκομαι εκεί πάντα, στο τι λένε τα τραγούδια, πόσο ακομπλεξάριστα μιλάνε, πόσο ανοιχτά μιλάνε, κάτι που δεν συμβαίνει στη δική μας εποχή και ας έχουμε φτάσει στην Άρη.

Μιλάω για την τέχνη, για την φόρμα του τραγουδιού, που λέγονται κάποια λόγια, αλλά λέγονται περίπλοκα, δεν λέγονται άμεσα, είτε αυτά εμπεριέχουν χιούμορ, είτε εμπεριέχουν βαθιές αλήθειες δεν λέγονται άμεσα. Και πάντα μιλάω για το λαϊκό τραγούδι, δεν μιλάω για τους μεγάλους μας έντεχνους, δεν μιλάω για τον Γκάτσο, δεν μιλάω για τον Ελύτη, τον Χατζηδάκη, τον Θεοδωράκη κλπ, μιλάω για τον λαϊκό πολιτισμό, που εμπεριέχει μέσα όλα αυτά που λέμε.

Ερ. Κυρία Τσαλιγοπούλου αναφερθήκατε στη νέα σας δουλειά. Πότε αναμένετε να ολοκληρωθεί;

-Νομίζω ότι τον Απρίλιο θα βγει ο δίσκος, ίσως σε λίγες μέρες, σε δύο εβδομάδες, μπορεί να βγει ένα σινγκλ. Είμαι ενθουσιασμένη που έχω βρει όλα αυτά τα ωραία τραγούδια, ο τίτλος είναι «Των Φίλων μου τα Σπίτια» και δεν είναι τυχαίο αυτό, ένα τραγούδι που έχει γίνει σινγκλ το 2014. Είναι κοντά μου όλοι οι φίλοι μου, δηλαδή μου δώσαν τραγούδια όλοι οι φίλοι μου, ο Ανδρέου, ο Λειβαδάς, ο Ζούδιαρης, ο Σιόλας δύο υπέροχα τραγούδια , έχουμε στην παρέα μας και δύο νέους τραγουδοποιούς, όπου κάνουνε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη.

Ερ. Είστε ένας άνθρωπος που εκφράζει αυτά που αισθάνεται. Βγάζετε τα παπούτσια σας στη σκηνή, ποιος τολμάει να το κάνει αυτό; Όσοι σας παρακολουθούν θέλουν να χορέψουν μαζί σας, είναι μοναδικό αυτό που προσφέρετε νομίζω στον κόσμο, αλλά φαντάζομαι ότι και εσείς εισπράττετε ανάλογα συναισθήματα. Είναι έτσι;

-Αλίμονο, και αυτό είναι ουσιαστικά που μου δίνει αυτό το κάτι παραπάνω για να μπορώ να συνεχίσω με πάθος και χαρά. Εννοείται πως αυτή η αγάπη είναι τελείως διαφορετική από την άλλη αγάπη που ξέρουμε , δίνει δηλαδή ένα άλλο συστατικό στη δουλειά που κάνουμε

Ερ. Εσείς φωλιάζετε κ. Τσαλιγοπούλου στων φίλων σας τα σπίτια, τις δύσκολες ώρες;

-Εννοείται, νομίζω ότι έχουν γραφεί τόσες χιλιάδες εκατομμύρια τραγούδια για τον έρωτα. Για τη φιλία που είναι τόσο σημαντική, ειδικά στα χρόνια μας, που οι άνθρωποι φοβούνται τον έρωτα, φοβούνται την αγάπη, φοβούνται τη σύνδεση, νομίζω ότι η φιλία είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα των ανθρώπων, να έχουν κάποιους φίλους που να μπορούν να σταθούνε δίπλα τους, ή να σταθούν οι φίλοι τους κοντά.

Ερ. Πολλοί λένε η περιουσία μας είναι οι φίλοι μας, Συμφωνείτε;

-Μπράβο! Και έχουν γραφεί τι να σας πω τώρα; Νομίζω, ελάχιστα τραγούδια για τη φιλία, όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον στη δική μας εποχή. Αυτό το τραγούδι το φτιάξαμε βέβαια, με τον φίλο μου τον Κώστα Λειβαδά, όπου εγώ τον «έφαγα». Θέλω να πούμε να καταγράψουμε ένα τραγούδι για τη φιλία, είναι κρίμα να μην υπάρχει ένα τραγούδι για τη φιλία, οπότε ο «μαγικός» Λειβαδάς έκανε το θαύμα του και έγραψε αυτά τα λόγια σε αυτό το τραγούδι.

Ερ. Και είναι πολύ ιδιαίτερη η σχέση που έχετε μεταξύ σας και αποτυπώνεται βέβαια και στις συνεργασίες σας.

-Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια η προίκα μου είναι οι φίλοι μου που τυχαίνει να είναι και στιχουργοί, συνθέτες, είναι οι άνθρωποι που ακούνε σε αυτά που γράφουνε τη δική μου φωνή, την δική μου άποψη ερμηνείας. Δεν έχω παρακαλέσει δεν έχω πάει κάπου να πω αυτό που θα ήθελα τόσο πολύ και γιατί δεν μου έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, από έναν συνθέτη κλπ. Αυτό που μου έμαθε όλα αυτά τα χρόνια η μουσική είναι ότι αυτό που δημιουργείς μέσα σε αυτά τα χρόνια που τραγουδάς, είναι ότι κατάφερα να έχω δίπλα μου ανθρώπους, φίλους που μπόρεσα να μιλήσω άπειρες ώρες μαζί τους, να μοιραστώ, να κλάψω να γελάσω και να μπορέσω έτσι ουσιαστικά να πούμε και τα τραγούδια.