Σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, κλείνουν 22 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος όμως δεν έλειψε ούτε λεπτό από τον περίφημο διάδρομο του πρώτου ορόφου του Ραδιομεγάρου ή από τους χώρους (και) του Τρίτου Προγράμματος.

Ads

Με την έμπνευση ακόμα ενεργή και τη σκέψη τους πάντα να τον ακολουθεί και να τον συμβουλεύεται, οι παραγωγοί του Τρίτου παρουσιάζουν αφιερώματα, είτε σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, είτε σε επανάληψη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Μια εποχή ένα όνειρο – Μάνος Χατζιδάκις

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, ώρα 09:00

Αφιέρωμα με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι σε στιγμιότυπα, σκέψεις και απόψεις για την Τέχνη και άλλα ζητήματα της εποχής.

Ads

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιάννα Δημητριάδου.
Συντονισμός αρχειακού υλικού: Χρυσούλα Γιαγά.
Από το Αρχείο του Τρίτου Προγράμματος.

Τα «Πι» της αγάπης

Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν μένει πια εδώ… Έφυγε για πάντα στις 15 Ιουνίου 1994

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, ώρα 13:00 

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 13.00, θα μεταδοθεί από την εκπομπή «Τα πι της αγάπης» του Τρίτου Προγράμματος,  ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.

Βάση της, η δεκαπεντάλεπτη ομιλία του συνθέτη σε μουσική εκδήλωση, στην Εθνική Πινακοθήκη το 1986 -με κύριο σκοπό την ενίσχυση του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας -και με θέμα  «Η λιποθυμία των λέξεων πάνω σε πέντε γραμμές», την άρρηκτη σχέση δηλαδή στίχου και μουσικής, όπως οφείλει να διαθέτει κάθε σοβαρό τραγούδι. Με τη χαρακτηριστική φωνή του ο Μάνος Χατζιδάκις έρχεται   να μας θυμίσει βασικές αξίες και να μας συγκινήσει με την ευαισθησία των τραγουδιών του,  όσων επέλεξε ο Γιώργος Ευσταθίου να «διακόπτουν» την αφήγηση, προς επιβεβαίωση των λόγων του.
Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Ευσταθίου.

Από το Αρχείο του Τρίτου Προγράμματος.

image

«Σινέ-Μαγικές Περιπλανήσεις»

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι εδώ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, ώρα 17:00 

Ήταν 15 Ιουνίου του 1994 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις κίνησε για την «Οδό Ονείρων»  του, στα 68 του χρόνια. Ο μεγάλος μας  και βραβευμένος  με Όσκαρ συνθέτης, υπηρέτησε και τον κινηματογράφο, γράφοντας μουσικές και τραγούδια για ταινίες-ελληνικές και ξένες- που δεν έχουν νικηθεί από το χρόνο, όπως στη «Στέλλα», στο «Δράκο», στο «Αμέρικα-Αμέρικα», στην «Κάλπικη Λίρα».
Ο Γιάννης Παπουτσάκης, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 17:00, στο πλαίσιο της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Σινε-μαγικές περιπλανήσεις», παρουσιάζει ένα ωριαίο αφιέρωμα στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, παραγωγής 2016.

Πού πάει η Μουσική όταν δεν την ακούμε πια;

Αναζητώντας τη σκιά του Μάνου Χατζιδάκι στους διαδρόμους και στα στούντιο του Τρίτου…

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, ώρα 23:15 

Πώς τα χρόνια απουσίας αποδεικνύονται μια περίοδος συνεχούς παρουσίας; 
Αναζητώντας  τη  σημερινή κρυψώνα  της μουσικής όταν φεύγει από τ’ αυτιά μας, ανακαλύπτουμε πως τα τραγούδια και τα σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι έχουν διαμορφώσει και καθοδηγήσει διαρκώς τη συγκεκριμένη εκπομπή (μία από τις αγαπημένες του) από το 1987.  
Η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;», που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 23:15, ψάχνει τις επιβιώσεις της Χατζιδακικής ουτοπίας και ανακαλύπτει τη συνέχεια του Χατζιδακικού έργου σήμερα και τη διαχρονική του αξία, μέσα από τα λόγια του, τις μουσικές του και ανέκδοτα τραγούδια του.   
Παραγωγή-παρουσίαση: Μενέλαος Καραμαγγιώλης.

Από το Αρχείο του Τρίτου Προγράμματος.

image

«Μουσικές στιγμές στο χρόνο»

Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι

Οι μουσικές ακροάσεις της Οδού Μάνου 3

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, ώρα 15:00

Είκοσι δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος  «Μουσικές στιγμές στο χρόνο»,  τιμά τη μνήμη του. Η εκπομπή, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 15:00, αναβιώνει την ατμόσφαιρα των μουσικών ακροάσεων που οργάνωνε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης τη δεκαετία του ’50 στο σπίτι του στο Παγκράτι, μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις των Μένη Κουμανταρέα, Νίκου Μαμαγκάκη και Μάρκου Δραγούμη, σχόλια του ίδιου για τις μουσικές του προτιμήσεις, καθώς και έργα 11 αγαπημένων συνθετών της νεανικής του δισκοθήκης. Συγκεκριμένα των: Sergei Prokofiev, Darius Milhaud, Manuel de Falla, Kurt Weill, Maurice Jaubert, Nino Rota, Alban Berg, Bela Bartok, Gustav Mahler, Samuel Barber και Gian Carlo Menotti.

Έρευνα-παραγωγή-παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη.