Τους παίζει το Δεύτερο Πρόγραμμα αλλά και σταθμοί που παίζουν αποκλειστικά αγγλόφωνο τραγούδι. Λένε ότι δεν είναι Αβάν Γκαρντ και πρόσφατα άνοιξαν τα φτερά τους εκτός συνόρων με μια μίνι περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Εξάλλου, ένας λόγος που επέλεξαν αγγλικό στίχο ήταν αυτός όπως ομολογούν. Στις 20 Απριλίου οι StarWood ανεβαίνουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου , όχι μόνο με το Buy Me , το πλέον αναγνωρίσιμο αλλά και νέο υλικό.

Ads

Οι StarWound είναι οι: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου (φωνή), Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Φίλιππος Σουγλές (κιθάρα, κλαρινέτο), Γιάννης Σταυρόπουλος (κιθάρα, μπάσο) και Ηλίας Καραχάλιος (τύμπανα).

1. Τι φέρατε από την περιοδεία σας στις ευρωπαϊκές πόλεις;

Ήταν μια τεράστια εμπειρία. Πραγματικά δοκιμάζεις μια σειρά από διαφορετικά πράγματα. Τις αντοχές σου, την αποδοχή ή μη της μουσικής σου, την διεισδυτικότητα των στίχων σου… Μετά την περιοδεία νιώθουμε διαφορετική μπάντα. Πιο δυνατή… Όταν ακούς κόσμο από άλλες χώρες να τραγουδούν τα κομμάτιά σου ή να δακρύζουν γιατί έχουν κοινά βιώματα με σένα και ας ζούνε αλλού, αρχίζεις να πιστεύεις ακόμα πιο πολύ σε αυτό που κάνεις. Παίξαμε σε 3 διαφορετικές χώρες, σε 6 διαφορετικές πόλεις και συνθήκες, ακούστηκε η μουσική μας σε 5 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και δώσαμε μια σειρά συνεντεύξεων σε διαφορετικά έντυπα. Δεν περιμέναμε αυτήν την προσέλευση κοινού και κυρίως δεν περιμέναμε αυτήν την ανταπόκριση.

Ads

2. Λένε ότι η μουσική είναι διεθνής γλώσσα αλλά πόσο εύκολο είναι να απευθυνθείς τελικά σε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα; Ή μήπως στην Eυρώπη δεν είναι ακριβώς έτσι ιδιαίτερα αν τραγουδάς αγγλόφωνο;

Όταν ξεκινούσαμε να δημιουργούμε τα πρώτα μας κομμάτια πριν από 5 χρόνια, η κρίση ήταν παρούσα για τα καλά και η επιλογή να πραγματευτούμε στιχουργικά μαζί της ξεκάθαρη. Στα χρόνια που ακολούθησαν η κρίση έχει βαθύνει και πλέον είναι παντού στην Ευρώπη. Οι στίχοι μας λοιπόν απέκτησαν μια οικουμενικότητα και η θεματική τους μοιάζει να περιγράφει τα βιώματα ανθρώπων από πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Σαφώς, ο αγγλόφωνος στίχος διευκολύνει πολύ την διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα είναι και τροχοπέδη εντός συνόρων. Η αλήθεια όμως είναι ότι η μουσική μας περνούσε πολύ πιο εύκολα στο κοινό έξω.

 

3. Γιατί θέλει ένα γκρουπ να ανοίξει τα φτερά του εκτός συνόρων;

Για εμάς ήταν στόχος εξαρχής. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά στενά και η αγορά συμπιεσμένη. Το ζήτημα είναι ότι πλέον όλα κινούνται μέσω του διαδικτύου, οπότε «τα σύνορα» είναι ανοιχτά. Μπορεί να σε ακούσουν από παντού και θέλεις να φτάσεις να παίζεις ζωντανά σε όλους όσους αγαπούν την μουσική σου, όπου και αν βρίσκονται. Πάντως είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε ήδη κλείσει εμφανίσεις στην Αγγλία, στην Ελβετία, καθώς επίσης και νέο τουρ για τις κάτω χώρες για το 2018. 

4. Πως γράφετε;

Συνθέτουμε όλοι, οπότε μαζευόμαστε σε ένα σπίτι και ακούμε τις διάφορες ιδέες που έχει φέρει ο καθένας μας. Επιλέγουμε μετά κάτι που μας άρεσε και το παλεύουμε συνήθως όλοι μαζί. Ευτυχώς στο κομμάτι της δημιουργίας δεν υπάρχουν καθόλου κομπλεξισμοί στην μπάντα, οπότε συχνά κάποια έργα απορρίπτονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους γιατί κάποιος άλλος είχε κάτι καλύτερο. Συνήθως, προηγείται η μουσική αλλά αυτό δεν είναι πάντα κανόνας. Και είναι παράδοξο, ότι συχνά ο συνθετικός οργασμός προκύπτει ταυτόχρονα σε όλους. Αυτήν την στιγμή δουλεύουμε 5 καινούργια κομμάτια, ενώ μόλις ολοκληρώσαμε ένα single με ντουέτο έκπληξη!

5. Γιατί όχι ελληνικό στίχο;

Νιώθαμε ότι δεν ταίριαζε στην μουσική μας. Επίσης καλοβλέπαμε πάντα και το εξωτερικό… Ας είμαστε ειλικρινείς!

image

6 Σας έχω ακούσει από το δεύτερο πρόγραμμα έως σταθμούς που παίζουν αποκλειστικά ξένο. Πως καλύπτετε αυτή τη βεντάλια; Είναι το μουσικό ύφος σας ή θεωρείτε ότι κάνετε mainstream μουσική;

[Γέλια] Πριν από περίπου 1,5 χρόνο οπότε και αρχίσαμε δειλά να στέλνουμε την μουσική μας στους ανθρώπους του χώρου, συχνά ακούγαμε σχόλια τύπου είναι πολύ δύσκολη μουσική, δεν ανήκει κάπου, είναι αδύνατον να κάνετε κάτι εδώ… Όπως καταλαβαίνεις, είχε αρχίσει να μας κυριεύει μια μικρή απογοήτευση, γιατί δεν πιστέψαμε ποτέ ότι η μουσική μας είναι avant garde!!! Αυτή η ερώτηση λοιπόν, είναι η ερώτηση που θέλαμε να ακούσουμε! Από την αρχή προσπαθήσαμε να βρούμε την ταυτότητα των StarWound και νομίζουμε ότι τα καταφέραμε. Το αποτέλεσμα είναι οικείο για διαφορετικούς ακροατές, οπότε αυτή η μη-ένταξη που έμοιαζε για κατάρα στην αρχή, άρχισε να γίνεται το όπλο μας για να «ανοίξουμε» τις πόρτες ετερόκλητων σταθμών!

7. Τί θα ακούσουμε στον Σταυρό;

Θα έχουμε μαζί μας τον μπασίστα μας Γιάννη Σταυρόπουλο για πρώτη φορά φέτος σε εγχώριο λάιβ, ο οποίος εδώ και 7 μήνες ζει στο Λονδίνο και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους. Επίσης, θα δείξουμε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοδεία, τα backstage κλπ. Τέλος, θα έχουμε ένα φουλ ανανεωμένο playlist με καινούργιες διασκευές από Amanda Palmer μέχρι Norah Jones. Και φυσικά κομμάτια από τον πρώτο μας δίσκο «Miles to walk».

image