Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζει το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο ένα απολαυστικό πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας. Θα ακουστούν άριες από γνωστές και δημοφιλείς όπερες, σε ένα πρόγραμμα που προετοίμασε ο Άρης Χριστοφέλλης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και θα τραγουδήσουν οι σολίστ Νίνα Κουφοχρήστου, (υψίφωνος) Άρτεμις Μπόγρη, (υψίφωνος) και  Βασίλης Καβάγιας, (τενόρος).

Ads

Η βραδιά θα αρχίσει με την ορχηστρική εισαγωγή για την κωμική όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Θα συνεχίσουμε με την άρια «Θα ήθελα να εξηγήσω Θεέ μου!» («Vorrei spiegarvi, oh Dio!»), την οποία συνέθεσε ο Μότσαρτ στα 1783.

Μετά τον Μότσαρτ θα ακολουθήσει, στο ίδιο εορταστικό και χαρούμενο κλίμα, ένα αφιέρωμα στην opera buffa του Τζοακκίνο Ροσσίνι (1792-1868). Θα ακουστούν η ορχηστρική εισαγωγή και η δεξιοτεχνική άρια του Λιντόρο «Να λιώνεις για μια όμορφη» («Languir per una bella») από την Ιταλίδα στο Αλγέρι, ένα από τα διασημότερα λυρικά του έργα. Ακολουθεί η άρια «Τόσα συναισθήματα» («Tanti affetti») από την όπερα «Η Κυρά της Λίμνης». Η αυλαία του πρώτου μέρους θα κλείσει με το Τρίο της γαλλικής κωμικής όπερας «Ο κόμης Ορύ» του Ροσσίνι.

Το δεύτερο μέρος αρχίζει με τον  Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880)  και την Εισαγωγή από την «Παριζιάνικη ευθυμία», ένα μπαλέτο για την Παριζιάνικη ζωή. Ο θεμελιωτής της γαλλικής οπερέτας εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία. Έτσι θα ακούσουμε τα καυστικά του μοτίβα από την κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη και τις άριες «Στο Όρος Ίδα» («Au mont Ida») και «Θεϊκοί έρωτες» («Amours divins»).

Ads

Στην πρώτη ο Πάρις δίνει το χρυσό μήλο στη θεά Αφροδίτη και στη δεύτερη ακούμε έναν ύμνο για το φλογερό ερωτικό πάθος, που έχουν χάσει πλέον οι θνητοί.

Η ανάλαφρη, ερωτική και απολαυστική πρωτοχρονιάτικη βραδιά θα κλείσει με τον αμερικανό συνθέτη  Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990). Ο δημιουργός του «West Side Story» και της  κωμικής οπερέτας Καντίντ (πάνω στο ομώνυμο κείμενο του Βολταίρου), θα μας παρουσιαστεί απόψε με την ορχηστρική εισαγωγή και την άρια «Glitter and be gay», που «περιγράφει» τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της γοητευτικής Κυνεγόνδης. 

Ο Μπερνστάιν σφράγισε την ιστορία του σύγχρονου μουσικού θεάτρου με  το «West Side Story», ένα από τα καλύτερα  μιούζικαλ του 20ου αιώνα.  Η Κ.Ο.Α. θα ερμηνεύσει δύο συμφωνικούς χορούς, το Cha-Cha και το εκρηκτικό Μambo. Θα ακολουθήσει το αγαπημένο ερωτικό ντουέτο «Tonight» (Balcony Scene) και ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι από το «West Side Story», το «Somewhere».
Η γιορτινή βραδιά για το τέλος του χρόνου θα κλείσει με όλους τους σολίστ επί σκηνής.