O Thomas Erdelyi αλλά για τους περισσότερους γνωστός ως Tommy Ramone , ο θρυλικός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Ramones, του συγκροτήματος που έμελλε να γράψει ιστορία στην πανκ – ροκ σκηνή, πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, 11 Ιουλίου, σε ηλικία 62 ετών στο Κουίνς της Νέας Υόρκης μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ads

Ο Tommy γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην Βουδαπέστη το 1952 και οι γονείς του είχαν επιβιώσει του Ολοκαυτώματος. Μεγάλωσε στο Forest Hills της Νέας Υόρκης και μαζί με τον Johnny Ramone, επίσης ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας, στα γυμνασιακά τους χρόνια, στα μέσα του ’60, είχανε δημιουργήσει μια μπάντα, τους Tangerine Puppets παίζοντας σε διάφορα μέρη. Το 1970, είχε βοηθήσει στην παραγωγή του δίσκου Band of Gypsys του Jimi Hendrix.

Όταν «γεννήθηκαν» οι Ramones, στη Νέα Υόρκη το 1974, με τον Johnny Ramone στην κιθάρα, τον Dee Dee Ramone στο μπάσο και τον Joey Ramone στα ντραμς ο Tommy είχε αναλάβει καθήκοντα μάνατζερ του συγκροτήματος. Όταν όμως ο Joey έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, δεν ήταν εφικτό να συμβαδίζει παράλληλα με τους γρήγορους ρυθμούς των τραγουδιών τους. Έτσι πίσω από τα ντραμς έκατσε ο Tommy, μιας και κανένας άλλος δεν ήθελε. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του το 2003, στην αρχή ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, μετά αποφάσισε όμως να αναλάβει τον ρόλο του ντράμερ, μιας και ο ήχος των Ramones «ακουγόταν πολύ ασύνδετος».

Ο Tommy συμμετείχε στα τρία πρώτα ιστορικά άλμπουμ των Ramones, τα «Ramones» (1976), «Leave Home» (1977) και «Rocket to Russia» (1977) ενώ ήταν συν-παραγωγός στα δύο τελευταία άλμπουμ τους. Παρέμεινε ως ντράμερ από το 1974 έως το 1978. Μετά την αποχώρησή του επικεντρώθηκε στην δουλειά στο στούντιο και αντικαταστάθηκε από τον Marc Bell (Marky Ramone), ένα πρώην μέλος των Dust και των Richard Hell’s Voidoids.

Ads

Η μπάντα υιοθέτησε το τελευταίο όνομα που χρησιμοποιούσε το γνωστό «σκαθάρι» Paul McCartney, για να κάνει κρατήσεις στα ξενοδοχεία την εποχή των Beatles καθώς αυτοαποκαλείτο Paul Ramon. Οι Ramones τελικά διαλύθηκαν το 1996 μετά από μια παράσταση στο Μέγαρο στο Χόλιγουντ. Ο Joey πέθανε από λέμφωμα το 2001, ο Dee Dee έφυγε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2002 και ο Johnny έφυγε από καρκίνο του προστάτη το 2004. Από το 2002, το θρυλικό συγκρότημα εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Οι Ramones άξιοι πρεσβευτές της μουσικής που έπαιζαν παρόλο που αγνοήθηκαν ως επί το πλείστον από τα ροκ ραδιόφωνα, αποτέλεσαν τεράστια επιρροή  σε συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols και οι The Clash. Βγήκαν με τα σκισμένα τους τζιν, τα περίεργα χτενίσματα και την αυθάδεια ενός πάνκι σε μια εποχή που επικρατούσε η ντίσκο με τα παντελόνια καμπάνες, τα αστραφτερά ρούχα και τον τρόπο διασκέδασης της πρώιμης σημερινής μορφής των κλαμπς. Ο Kurt Cobain, ο τραγουδιστής των Nirvana που κι’ αυτός «πορεύθηκε την μακαρία οδό» 20 χρόνια πριν, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πως η μεγαλύτερη του φιλοδοξία ήταν να παίξει σε ένα συγκρότημα σαν τους Ramones.