Η τραγουδίστρια Έσμα Ρετζέποβα, η αποκαλούμενη και «βασίλισσα της τσιγγάνικης μουσικής», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ads

Η Έσμα Ρετζέποβα υπήρξε από πρώτες τραγουδίστριες που τραγούδησαν στη γλώσσα των Ρομά και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στη μάχη κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.

Στη μακρά καριέρα της, πάνω από πέντε δεκαετίες, ερμήνευσε τραγούδια που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά της στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Το «αηδόνι» της τσιγγάνικης μουσικής, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (11/12), έδειξε από μικρή ηλικία το ταλέντο και την αγάπη που είχε για τη μουσική.

Ads

Αυτή την αγάπη αναγνώρισε και η μητέρα της και την ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, η Ρετζέποβα κέρδισε το πρώτο της βραβείο σ’ έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό, στα Σκόπια, την πόλη όπου άφησε και την τελευταία της πνοή.

Παντρεύτηκε τον μουσικό Στέβο Τεοντοσίεφσκι. Μαζί έγραψαν χρυσές σελίδες της τσιγγάνικης μουσικής, φέρνοντας τις τσιγγάνικες μελωδίες στο προσκήνιο. Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1997, στράφηκε σε μια σύγχρονη προσέγγιση της αγαπημένης της μουσικής, με συνεργασίες με  νεότερους σε ηλικία μουσικούς. Αποτέλεσμα αυτών των συνεργασιών ήταν και η παρουσία της, το 2013, στη Eurovision, όπου εκπροσώπησε την πατρίδα της.

Σημειώνεται πως η Ρετζέποβα, δύο φορές εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο των Σκοπίων, είχε και έντονη φιλανθρωπική δράση. Μαζί με τον σύζυγό της φρόντισαν συνολικά 47 παιδιά. Για τη δράση της είχε προταθεί συνολικά τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης.