Μπορεί η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ να έχει αποφασιστεί και να είναι θέμα ημερών να υλοποιηθεί, μπορεί η κυβέρνηση να έκανε ειδική διάταξη προκειμένου να δημιουργηθεί Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, μπορεί χθες να ανακοινώθηκε το νέο ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού που θα τρέξει την υπόθεση, ώστε να μην μείνουν σε κενό οι δημιουργοί  οι διανομές και το αρχείο των έργων τους,  ωστόσο γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν άλλα σχέδια από ομάδες συμφερόντων , δικηγόρους και τεχνοκράτες με αποτέλεσμα το παρασκήνιο να είναι ζωηρό.

Ads

Τον περασμένο μήνα, η CISAC (Διεθνής Ένωση Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) επισκέφτηκε την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει ποια είναι η συμφέρουσα λύση ώστε να την στηρίξει. Συνάντησε τα σωματεία δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ , ΣΩΜΣΕ, ΆΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα δύο πρώτα σωματεία απορρίπτουν την πρόταση της πολιτείας και ευθυγραμμίζονται με τη λύση του να μεταφερθούν όλοι οι δημιουργοί στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ καθώς με τη λύση της Ειδικής Υπηρεσίας θεωρούν πως κρατικοποιείται το δικαίωμα. ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ επιμένουν ότι η μόνη λύση που μπορεί να «καθαρίσει» το τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα είναι η πρόταση της πολιτείας που θα οδηγήσει πολύ συντομότερα  σε έναν ΟΣΔ ελεγχόμενο από τους δημιουργούς.  Η λύση αυτή δεν αποκλείει  κατά τη γνώμη τους , αντιθέτως περιλαμβάνει και την «Αυτοδιαχείριση» την οποία καλούν να στηρίξει το μεταβατικό στάδιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό.

Η CISAC ενώ είχε πει πως θα αποφασίσει μετά τη γενική συνέλευση των μελών της στα τέλη Μάη, έστειλε εσπευσμένα επιστολή με την υπογραφή του διευθυντή της, στην οποία ανακοινώνει πως στηρίζει την επιλογή της «Αυτοδιαχείρισης» του Γιάννη  Γλέζου και μάλιστα ζητάει από την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με τον νόμο . Γράφει μάλιστα πως είναι σύμφωνοι και οι εκδότες με αυτή την επιλογή. Τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ πανηγύρισαν με επιστολή τους παρουσιάζοντας ως μονόδρομο τη λύση της «Αυτοδιαχείρισης» αφού οι ξένοι την επέλεξαν και άρα πρέπει να ακολουθήσουν και οι Έλληνες δημιουργοί. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Τα σωματεία ΆΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ ζήτησαν μέσω επιστολών τους να μάθουν αν δεσμεύει η εισήγηση της CISAC τους ξένους οργανισμούς για το ποια λύση θα επιλέξουν και πήραν την απάντηση από υπεύθυνη της CISAC πως καθόλου δεσμευτική δεν είναι η εισήγηση αυτή για τους ξένους ΟΣΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα, οι εκδότες ενοχλήθηκαν από την κίνηση της CISAC να σπεύσει να τους συμπεριλάβει στην απόφαση αυτή και διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό ενώ η UNIVERSAL έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από την οπόία εξηγεί καθαρά πως δεν υιοθετεί την απόφαση της CISAC. Λέει δε  ξεκάθαρα πως δεν ερωτήθηκε από την CISAC  και μάλιστα ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη λύση της πολιτείας.

Ads

Τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ προχώρησαν παρακάτω θέτοντας ερωτήματα στην CISAC όπως:  ποιος θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, αν ο διευθυντής θα είναι επιλογή των ξένων και πως θα μεταφερθεί η βάση δεδομένων από την ΑΕΠΙ στην Αυτοδιαχείριση καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο παρά μόνο αν περάσει από την Ειδική Υπηρεσία. Οι απαντήσεις δεν έφτασαν έως την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές. Ανανεώθηκε όμως το ραντεβού των εκπροσώπων της με τα σωματεία για τις 16 Μαΐου οπότε η CISAC έρχεται να κάνει έναν νέο γύρο  διαβουλεύσεων.

Κάποιοι δημιουργοί εκφράζουν τις ενστάσεις τους για τις επιλογές της CISAC με δεδομένο ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (2014) είχε κάνει έλεγχο στην ΑΕΠΙ και την βρήκε …. καθαρή!  Εντύπωση επίσης προκαλεί , πως ο υπεύθυνος της CISAC καλεί στις συναντήσεις τον Γιώργο Μαθιό τον τεχνοκράτη που μαζί με τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ εργαζόταν έως πρόσφατα πάνω στη λύση της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ. Τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ αναρωτήθηκαν μέσω επιστολής τους με ποια ιδιότητα καλείται ο κύριος Μαθιός (μέχρι πρόσφατα μέλος ΔΣ του Υπερταμείου και πρώην γενικός διευθυντής της DIGEA)  αλλά δεν έλαβαν απάντηση. Ο άνθρωπος που υποστήριξε ως μονόδρομο την εξυγίανση της ΑΕΠΙ έως πολύ πρόσφατα, τι ρόλο παίζει στη λύση της «Αυτοδιαχείρισης» που επέλεξε η CISAC;

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς που ασχολούνται χρόνια με το πνευματικό δικαίωμα, ήταν απόλυτα φυσιολογική αυτή η κινητικότητα,  καθώς με την κατάρρευση της ΑΕΠΙ μένουν στον αέρα κάτι δεκάδες εκατομμύρια τα οποία εισπράττονταν για τους δικαιούχους και στον δρόμο φυλλορροούσαν . Είναι αναμενόμενο όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση τόσο το παλιό καθεστώς, όσο και νέοι μνηστήρες να θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Μένει να δούμε αν από όλη αυτή την κινητικότητα θα βγουν κερδισμένοι ή ζημιωμένοι οι δημιουργοί.