Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου, από την Άγκυρα, που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Ένας προσηνής μουσικός, εξαιρετικά αγαπητός και στο ελληνικό κοινό, καθώς σε κάθε του παράσταση κατορθώνει να εμπνέει την καλοσύνη, την ανοιχτή καρδιά και την ειρηνική αύρα που τόσο επιθυμεί και ο ίδιος στη ζωή του, όπως λέει πάντα.                                            

Ads

 
Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας, ήταν να γίνει ιμάμης, ωστόσο τον κέρδισε η μουσική. Ήδη στα δώδεκά του ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά. Με Έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές έχει συνεργαστεί πολλές φορές και το ίδιο θα συμβεί και στις δύο συναυλίες, Τρίτη στη Πάτρα και Τετάρτη στην Αθήνα. Βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, την οποία αγαπά και δεν ταυτίζει με την κρίση. Ο ίδιος, πάντα με μία διάθεση πιο πνευματική και μυστηριακή, εξηγεί πως «η κρίση είναι για όσους αγαπούν την πολυτέλεια». «Μπορούμε να κάνουμε και χωρίς τρία κινητά και δύο αυτοκίνητα. Καιρός να δουλέψουμε εσωτερικά, για την προσωπική μας καλυτέρευση, που θα έχει και κοινωνικό αντίκρυσμα».

image
 
Για τη μουσική του: «Είναι εύκολο για μένα να μιλήσω μέσω της μουσικής. Αυτό που θέλω να εκφράζω πάντα, και στη μουσική και στην καθημερινότητά μου, είναι η ευτυχία. Την αξία της ευτυχίας θέλω να μεταφέρω και στο κοινό».
 
Για τους πρόσφυγες: «Όταν τους συναντώ προσωπικά, τους χαμογελώ, τους αγγίζω, τους αγκαλιάζω. Αν χρειάζεται, τους βοηθάω οικονομικά για τις πρώτες ανάγκες. Αυτά είναι τα λιγότερα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προς το συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη. Έχω κάνει και συναυλία όπου όλα τα έσοδα πήγαν σε ανθρώπους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Και στη χώρα μου, δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες».
 
Για τη θρησκεία του: «Πράγματι, προοριζόμουν για Ιμάμης. Παρόλο που σταμάτησα τις σπουδές μου προς τα εκεί, ποτέ δεν σταμάτησα τη μελέτη. Ούτως ή άλλως, το διάβασμα αποτελεί μεγάλο μέρος στην καθημερινότητά μου. Μελετώ συνεχώς, πάω σε βιβλιοθήκες, λατρεύω το διάβασμα. Διψάω για γνώση συνεχώς. Κάποια στιγμή, ο πατέρας μου ως γηραιότερος, επέλεξε να μετακινηθούμε στην Κωνσταντινούπολη από τα Άδανα που μεγάλωσα, για να είναι πιο κοντά σε κέντρα περίθαλψης. Τότε κατάλαβα πως το πεπρωμένο μου ήταν η μουσική. Μέσω αυτής προσεύχομαι. Μέσω αυτής γίνομαι ολοκληρώνομαι ως προσωπικότητα, πνευματική και συναισθηματική. Αυτός είναι και ο τρόπος ζωής μου: το να είμαι ήρεμος, πιο δοτικός και ως εκ τούτου, περισσότερο ανοιχτός προς τους άλλους. Θα έλεγα πως ως μουσικός, αισθάνομαι περισσότερο ως πνευματικός άνθρωπος, παρά ως θρησκευόμενος».

image
 
Για το θρησκευτικό φανατισμό: «Πράγματι πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Αλλάχ και πολλοί μουσουλμάνοι περιθωριοποιούνται εξαιτίας της θρησκείας τους και της παρανόησής της από τους υπόλοιπους. Το πιο εύκολο είναι να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Ωστόσο, παρότι έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, το φαινόμενο δεν είναι κάτι το καινούργιο. Υπάρχει σχεδόν από καταβολής κόσμου. Η θρησκεία είναι ίσως το ευκολότερο μέσο χειραγώγησης μαζών. Η Βίβλος και το Κοράνι ενέχουν την ίδια ιστορία: ο Άβελ και ο Κάιν, αδερφός σκοτώνει αδερφό… Στο καινούργιο μου άλμπουμ, «Love is my religion» (Θρησκεία μου είναι η Αγάπη), υπάρχει ένα τραγούδι στο οποίο λέω πως η ιστορία αυτή ξεκαθάρισε στην ανθρωπότητα πως ναι, ο άνθρωπος είναι ικανός να σκοτώσει τον ίδιο του τον αδερφό. Χρειαζόμαστε το σκοτάδι, για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το φως. Αλλά, η έλλειψη φωτός δεν σε αφήνει να δεις το σκοτάδι. Αυτή είναι η φύση μας, αλλά και  η πρόκληση της φύσης μας. Μπορούμε να ζούμε σε αρμονία, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα; Μπορείς να μην αντιδράς με θυμό και κακία, όταν σου φέρονται με θυμό και κακία; Η καλύτερη εμπλοκή είναι να μην εμπλακείς καν σε τέτοιες καταστάσεις».
 
Για τους ήχους της Ανατολής: «Η μουσική εξελίσσεται. Γίνεται όλο και καλύτερη. Με τα νέα μέσα που μάς φέρνουν πιο κοντά, όπως το διαδίκτυο, είναι πολύ εύκολο να κάνεις την ανατολίτικη μουσική, παγκόσμια. Για μένα, το μυαλό και η καρδιά πρέπει να ικανοποιούνται όταν μπερδεύονται μουσικά ρεύματα».
 
Για την οικογένειά του: «Θα στο πω ως εξής: Για να δρέψεις νόστιμους καρπούς, πρέπει να φυτέψεις σε σωστό χώμα. Η οικογένεια και οι δασκάλοι μου ήταν αυτό το «καλό χώμα» για μένα.
 
Μελλοντικά σχέδια: «Δεν έχω κανένα… Τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσω να σκέφτομαι και να αναπνέω. Δεν θέτω στόχους μελλοντικούς. Απλά, απολαμβάνω το ταξίδι. Κάθε στιγμή, είναι και μία έκπληξη. Πάντα καθοδηγούμαι από το ένστικτό μου. Εύχομαι να συνεχίσω να πορεύομαι όπως μέχρι τώρα».

Ads

image
 
Info: Τρίτη 7/6 στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Τετάρτη 8/6 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στις 21.00. Συμμετέχουν οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα – Πετρολούκας Χαλκιάς – Haig Yazdjian
Μελίνα Κανά – Φώτης Θεοδωρίδης.
 
Τιμές εισιτηρίων: αριθμημένες θέσεις μπροστά στη σκηνή 30 ευρώ, γενική είσοδος 20 ευρώ, φοιτητικό, άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65 χρόνων, παιδιά 15 ευρώ.