Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα φεστιβάλ κλασσικής κιθάρας στον κόσμο, ένας θεσμός που κρατάει 19 χρόνια, έχει κάνει κάθε Μάρτη την καρδιά της λευκής πόλης να χτυπά πιο δυνατά.

Ads

Το 19ο Guitar Art Festival θα γίνει στο Βελιγράδι 16-21 Μαρτίου με το σλόγκαν be connected- που όπως λένε οι διοργανωτές  δηλώνει  οτι ενώνει μουσικούς της περιοχής με τους μεγαλύτερους θρύλους της κιθάρας, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της μουσικής και φέρνει αυτό τον κόσμο στο Βελιγράδι τα τελευταία 19 χρόνια.

Στη φετινή διοργάνωση πάνω απο 100 καλλιτέχνες τζαζ,  φάντο, τάνγκο, φλαμένκο και εθνο μουσικής απο όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε συναυλίες, μαθήματα και εργαστήρια. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η Dulce Pontes, η ιέρεια των φάντος απο την Πορτογαλία, στη συναυλία της 20ης Μαρτίου.
Η λήξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 21 Μαρτίου με τη συναυλία “EU guitar suite” κάτω απο τη διεύθυνση του Dusan Bogdanovic με τη στήριξη της Συμφωνικής ορχήστρας Νέων El Sistema.

Eνω μια νεα δραστηριότητα εγκαινιάζεται απο τη φετινή διοργάνωση, η Belgrade Guitar Day που θα γίνει στις 17 Μαρτίου στην Square of the Republic (Πλατεία της Δημοκρατίας) με πολλές εκατοντάδες κιθαρίστες να παίζουν για συνεχόμενες 10 ώρες.

Ads

Η κυρία τραγουδάει τα φάντος

«Τα φάντος είναι για μας τους Πορτογάλους ό,τι είναι για σας τους Έλληνες το ρεμπέτικο και για τους Ισπανούς το φλαμένκο. Όλα έχουν μέσα τους το στοιχείο του duende που είναι μοναδικό γιατί είναι η ίδια η ζωή, το πάθος, η αγάπη, ο εαυτός μας, η γύμνια μας, το ίδιο μας το είναι.» είχε πει σε μια απο τις πολλές  επισκέψεις της στην Ελλάδα η Dulce Pontes.

Γεννημένη το 1969 στην πόλη Μοντίζο, 14 χιλιόμετρα μακριά απο τη Λισαβόνα, ξεκίνησε την καριέρα της σαν ποπ τραγουδίστρια. Στη συνέχεια ένωσε το παραδοσιακό φαντο με σύγχρονα στυλ αναζητώντας νέες φόρμες, εμπνέοντας και επηρεάζοντας με τη δουλειά της όχι μόνο την ιβηρική μουσική παράδοση αλλά και την αραβική, αφρικανική, βραζιλιάνικη και βουλγαρική μουσική.

Συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες- Ένιο Μορικόνε, Σεζάρια Εβόρα, Ζοζέ Καρέρας, Αντρέα Μποτσέλι- και με Έλληνες, ηχογράφησε 9 άλμπουμ και δεκάδες συλλογές, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα,, έγινε παγκόσμιος θρύλος.

Στις 20 Μαρτίου -Διεθνή Ημέρα της ευτυχίας- η Dulce Pontes θα εμφανιστεί στο Sava Center, το μεγαλύτερο συνεδριακό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο του Βελιγραδίου και ένα απο τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, για να τραγουδήσει το Cancao dο mar (οι κινηματογραφόφιλοι το θυμούνται και απο την ταινία του 1996 «Φόβος ενστίκτου») και τις μεγάλες επιτυχίες της αλλά και τραγούδια απο το νέο άλμπουμ της Peregrinacao και για να γιορτάσει τα 30 χρόνια μιας καριέρας πολύ duende.

Πληροφορίες στο [email protected]