Ο θρύλος της μουσικής της Κρήτης, της Μεσογείου, του κόσμου όλου έρχεται πάλι στο Half Note με τις ανεπανάληπτες μουσικές και την απαράμιλλη ερμηνεία του.

Ads

Στις νέες του εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, ο κορυφαίος εκφραστής της κρητικής παράδοσης θα μας ταξιδέψει από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου «Εκεί που σμίγουν οι καιροί». Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας πάει σε ταξίδια αρχέγονα. Στο πλευρό του η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο.

Ο Ψαραντώνης, ο εκπρόσωπος της μεγάλης κρητικής γενιάς του, τίμησε τη μουσική του τόπου του σε διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, το 1982 στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία όπου του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο, το 1985 στο Journées des Cinq Continents, το 2005 στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute στη Νέας Υόρκης, το 2007 και το 2009 στο All Tomorrow’s Parties, πρώτα στο Μάινχεντ και μετά στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη), αφήνοντας το λεβέντικο, αλησμόνητό μουσικό του αποτύπωμα. Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ) όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο να παίζει τη λύρα του.

Ο Αντώνης Ξυλούρης έμαθε τη λύρα παιδί, στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, το Νίκο. Φαίνεται όμως πως τη λύρα την ήξερε από πάντα – γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε μέσα στη μουσική. Όσες φορές κι αν δει κανείς τον Ψαραντώνη να παίζει και να τραγουδάει, νιώθει πως γίνεται ένα με τη μουσική και πως η μουσική δεν έχει πια όρια.

Ads

Τον έχουμε δει να ξεσηκώνει πλήθη με τον ήχο της λύρας του και της φωνής του και να παίζει μαζί με μουσικούς που ανήκουν ακόμα και σε άλλες υφολογικές «σφαίρες». Σε κάθε περίπτωση όμως ξέρουμε πως η μουσική του Ψαραντώνη θυμίζει το αέναο, αρχέγονο ταξίδι της ζωής , αυτό που έρχεται από πολύ μακριά και μας πάει πολύ μακριά. Και απλώς στεκόμαστε ευτυχισμένοι, κάθε φορά, να ζούμε τούτες τις μουσικές στιγμές, εκεί που σμίγουν οι καιροί…

…εδώ, στο Half Note Jazz Club από 5 έως 8 Ιανουαρίου.