Ένα υπέροχο master class με το Λεωνίδα Καβάκο και τους φοιτητές βιολιού πραγματοποιήθηκε χθες στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Δανίας. Της Ε. Δανού

Ads

Η αίθουσα ήταν γεμάτη φοιτητές και πολλούς φίλους της μουσικής, που παρακολούθησαν το Λεωνίδα Καβάκο με την ιδιότητα του δασκάλου.

Ακούραστος παρά το κονσέρτο της προηγούμενης νύχτας, ο Λεωνίδας Καβάκος, στάθηκε στη σκηνή, από τις 11:00 – 15:00.

Αφιέρωσε στον κάθε φοιτητή περισσότερο από 40’, όπως αρχικά έγραφε το πρόγραμμα και με πολύ ευαισθησία και χιούμορ προσέγγιζε τον καθένα δίνοντας συμβουλές, διορθώνοντας, παίζοντας ο ίδιος τα κομμάτια.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι νότες είναι ταλαντούχες, όταν τις γράφει ένας συνθέτης όπως ο Μπραμς και οι άλλοι που ακούσαμε σήμερα, πρέπει λοιπόν το ταλέντο της κάθε νότας να αποδοθεί». 

Παρά την περασμένη ώρα το μάθημα δεν τελείωνε και ο Λεωνίδας Καβάκος δεν απαντούσε στα νοήματα που του έκαναν, ώσπου τον πλησίασε κάτω από τη σκηνή ο υπεύθυνος και εκείνος απάντησε «το ξέρω» αλλά, συνέχισε με ενδιαφέρον να ακούει το φοιτητή να παίζει για πολύ ώρα ακόμα.

Χειροκρότημα και επευφημίες ξέσπασαν στο τέλος. 

Νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες μουσικής ξεχύθηκαν στο διάδρομο για τα παρασκήνια. 

Ο Λεωνίδας Καβάκος φωτογραφιζόταν μαζί τους, όπως του ζητούσαν και είχε για τον καθένα ένα ζεστό χαμόγελο και μια καλή κουβέντα.

Λεωνίδας Καβάκος, ένας ταπεινός άνθρωπος, ο καλύτερος μουσικός στον κόσμο!

Φωτ: Johanna Qvamme Brahms Violin Concert

Video: Kirstine Schneider, Mendelssohn, Violin Concert