Εάν νομίζετε ότι τα καλλιτεχνικά πράγματα εν Αθήναις μένουν στάσιμα, τότε δεν έχετε ακόμη γνωρίσει την δουλειά του Γεωργίου Αναματερού. Της Γ.Π. 

Ads

Όσοι όμως βρέθηκαν στον Βοτανικό την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του πρώτου δίσκου τού κατά κόσμον Anamateur, υπό τον τίτλο «One doubt arose in the mind of a noble vigilante» («Μια αμφιβολία εγεννήθη στο μυαλό ενός ευγενούς τιμωρού»), ένα μουσικό παραμύθι αγάπης, τζαζ, έμπνευσης και φοβερών μυστικών…

Στην πραγματικότητα ο όρος «παρουσίαση» είναι παραπλανητικός… Ο ανατρεπτικός auteur της ελληνικής jazz σκηνής, έχοντας ανεβάσει το μιούζικάλ του δυο φορές μέχρι τώρα (στο Booze Cooperativa το 2012 και στο Beton7 το 2013), αρκέσθηκε να παίξει δύο μόλις κομμάτια από το νεοκυκλοφορηθέν άλμπουμ του.

Όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα περιελάμβανε κομμάτια από τους δίσκους που ετοιμάζει αυτήν την εποχή και που έχουν τους εξής τίτλους: «I love my Pirulita (but she doesn’t love me)», «Μια βεβαιότης εφώλιασε στην καρδιά του φωτισμένου τυράννου» (στα αγγλικά ― πρόκειται περί της συνέχειας του «Τιμωρού»), «12 συκοφαντημένα θύματα αναζητούν τίμιον δικηγόρον» (στα ελληνικά – κομμάτι του οποίου είναι το «Μην μου δυσφημείτε τον Μαυρογιαλούρο»!) κλπ. 

Ads

image

Η παράσταση άφησε σε όλους τους παρευρισκομένους στον ζεστό χώρο της οδού Πύδνας ένα πλατύ χαμόγελο, πράγμα ως επί το πλείστον ασυνήθιστο για μια συναυλία μοντέρνας jazz.

Ο Anamateur, σε πείσμα των καιρών, επιμένει να διανθίζει τις παραστάσεις του με ένα λεπτό αλλά και (αυτο-)σαρκαστικό χιούμορ, που έχει να κάνει κυρίως με μοιραίους έρωτες, πάντα όμως με φόντο την πολιτική πραγματικότητα.

Όμως δεν είναι μόνον οι στίχοι των τραγουδιών του (και οι εισαγωγές που κάνει πριν από κάθε τραγούδι), που τέρπουν τον θεατή.

Οι μελωδίες του είναι αυθύπαρκτες: επιστρέφουν σε ένα λυρισμό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής. Στις επιρροές του συγκαταλέγονται περισσότερο εκπρόσωποι της jazz του ’20 και του ’30, όπως ο Fats Waller και ο Louis Armstrong, παρά της μοντέρνας τζαζ (εξαίρεση αποτελεί ο Thelonious Monk), αλλά και εκπρόσωποι άλλων παρεμφερών ειδών, όπως ο Fred Astaire και η Ginger Rodgers, ή ο σκηνοθέτης Ernst Lubitsch.

Ο ίδιος επιμένει να ονομάζεται anamateur, δηλαδή ένας ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης), μάλλον προκειμένου να τονίσει ότι δεν φοίτησε ποτέ σε καμμία σχολή jazz, σε αντίθεση με τους συνεργάτες του, που τους ονομάζει Pros – πάντως οι Πρίαμος Μωράκης (κιθάρα), Μάνος Λούτας (κοντραμπάσσο) και Νάσια Γκόφα (φωνή), όλοι γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής jazz σκηνής, τον συνόδευσαν ιδανικά στο Beton7. 

image

Εάν τα παραπάνω σας κίνησαν το ενδιαφέρον, υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία να απολαύσετε τον Anamateur ζωντανά, απόψε το βράδυ στο Jazz Point (Ακαδημίας 18, Αθήνα, ώρα 22.00, είσοδος ελεύθερη), μαζί με τους Πρίαμο Μωράκη (κιθάρα) και Γιώργο Κωστόπουλο (κοντραμπάσσο).

Επίσης, δεδομένου του ότι πλησιάζουν και Χριστούγεννα, προτείνουμε σε όσους θέλουν κάνουν ένα καλό δώρο στους αγαπημένους τους, να προμηθευτούν το αριστοτεχνικό άλμπουμ του Anamateur.

Οι εξαιρετικές μελωδίες πλαισιώνουν την ιστορία, που έχει να κάνει με έναν αδίστακτο τρομοκράτη, τον Ευγενή Τιμωρό (είναι ο ίδιος ο Anamateur στις φαντασιώσεις του), ο οποίος ερωτεύεται μια πανέμορφη και ταλαντούχο ζωγράφο, την «Peace», και αρχίζει να αμφιβάλλει για πολλά και διάφορα…

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Πορτογαλία (αρχής γενομένης από το 2011) με το εκεί team του Anamateur, που περιλαμβάνει την τραγουδίστρια Marta Hugon, τους μουσικούς Mario Franco (κοντραμπάσσο), Bruno Pedroso (ντραμς), Anthony John Wheeldon (κιθάρα) και Eduardo Lala (τρομπόνι) και την χορεύτρια κλακεττών Marinela Mangueira.

Ο ίδιος ο Anamateur αναλαμβάνει τις αφηγήσεις μεταξύ των τραγουδιών (στα αγγλικά).

image

Το άλμπουμ «One doubt arose in the mind of a noble vigilante» μπορείτε να προμηθευθείτε στα εξής επιλεγμένα δισκοπωλεία: 

Record House (Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη)
- Music Corner (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα)
- Δίσκοι Ζαχαρίας (Ηφαίστου 20, Μοναστηράκι)
- Φιλοντίσκ (Στοά Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους)
- “Ιμάντας” (Σαρρή 46, Θησείο). 

(Επίσης μπορείτε να το αγοράσετε στην ηλεκτρονική του μορφή, πατώντας εδώ.)

* Οι φωτογραφίες από το live του Beton 7 είναι του Μάνθου Γιουρτζόγλου. 

** Το εξώφυλλο του άλμπουμ του Anamateur έχει σχεδιασθεί από την Angela Cardoso.