Μια αριστουργηματική παράσταση ετοιμάζει ο Βασίλης Σκουλάς για το κοινό του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 με τίτλο «Σε ρυθμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Ο Πατριάρχης της Κρητικής μουσικής που με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων επιλέγει τα καλλιτεχνικά του βήματα βρήκε την καλλιτεχνική αιτία για να ανέβει στην σκηνή του Ηρωδείου και να αποζημιώσει για μια φορά ακόμα το κοινό του.

Ads

Ο Βασίλης Σκουλάς δουλεύει το τελευταίο διάστημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει και κλασικά έργα του συνθέτη εμπνευσμένα από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, όπως τον «Συρτό Χανιώτικο», μεταξύ άλλων , για πιάνο και κρουστά. Έργο που γράφτηκε στην Κρήτη το 1952 «… στο Συρτό, μιμούμαι στο πιάνο το λαούτο που συνοδεύει την κρητική λύρα, εξού και επαναλαμβανόμενες στακάτες νότες… » θα γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αυτοβιογραφία του όπου αφιερώνει σημαντικό μέρος στην κρητική μουσική και στον ρόλο που έπαιξε για τον ίδιο «… απέκτησα ένα μουσικό θεμέλιο που πάνω του θα έχτιζα την νέα μουσική μου…».

image

Οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, του σπουδαίου κρητικού ερμηνευτή, στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν την συνέχεια της προσέγγισης του έργου του συνθέτη με επίκεντρο την επιρροή στο έργο του της παραδοσιακής και ειδικά της Κρητικής μουσική, στοιχεία που εμφανίζονται πχ. στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς και σε άλλα που θα ακούσουμε.

Ads

Το νήμα αυτό θα ξετυλίξει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το πρόγραμμα και μας έχει συνηθίσει σε σχεδιασμό παραγωγών κύρους και μεγάλης επιτυχίας στο Ηρώδειο για σειρά ετών.

image

Και κάτι ακόμη όμως τον φέρνει στην σκηνή του Ηρωδείου και είναι η συνεργασία που κάνει τον τελευταίο καιρό με τον διεθνή ethnic καλλιτέχνη Haig Υazdjian (Χαικ Γιαζιτζιαν), δουλεύοντας σε παραδοσιακά τραγούδια Κρήτης και δημοφιλή Αραβόφωνα που συναντώνται και στην Κρήτη.

Μαζί τους ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης το ιστορικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που εντυπωσιάζει επί σκηνής με την αριστουργηματική τεχνική και τον συγχρονισμό αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τις φορεσιές τους θα έρθει από το Ρέθυμνο συνοδεία με τους «Ριζίτες» στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια και θα συμπληρώσουν το πάνθεο μουσικής και θεάματος για το αθηναϊκό κοινό.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων ‘’Η ΣΚΥΤΑΛΗ’’.

Εισιτήρια από:

  • 16 ευρώ
  • 29 ευρώ
  • 45 ευρώ (διακεκριμένη)

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210-7234567
www.ticketservices.gr – Πανεπιστημίου 39 (ΣΤΟΑ)