«Οι μουσικοί που απαρτίζουν τη Μητέρα Φάλαινα Τυφλή έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια, αλλά τους περισσότερους τους γνωρίσαμε στο διάβα μας: σε κάποιο στούντιο, σε συναυλίες, στο δρόμο, σε παρέες κοινές ή νέες. Οι φίλοι έρχονται κοντά τελικά, συμμερίζονται ένα όραμα και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι κοινό. Αυτή είναι και η κοινή μας επιθυμία: η μοιρασιά της δημιουργικής διαδικασίας, τόσο μεταξύ μας, όσο και με τον κόσμο που μας ακούει». Είναι δέκα διαφορετικοί άνθρωποι και μουσικοί, παίζουν τουλάχιστον δέκα μουσικά όργανα επί σκηνής και με γνώμονα την ομαδικότητα έχουν δημιουργήσει από το 2006 ένα ωδικό κήτος ονόματι Μητέρα Φάλαινα Τυφλή. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα

Ads

 
Η Μητέρα Φάλαινα Τυφλή κολυμπά σε βυθούς ηλεκτροακουστικής Folk-Soul Rock. Αυτοπαρουσιάζεται ως ένα ελληνόφωνο μουσικό όχημα έκφρασης με έμφαση στα διηγηματικά τραγούδια , τις συμφωνικές ενορχηστρώσεις και την κινηματογραφική μουσική που ντύνεται πολύ μελωδικά με τσέλα, βιολιά, τρομπέτες, σαξόφωνα και πανταχού παρούσα στις «αναδύσεις» της (εμφανίσεις) την ακουστική κιθάρα.
 
Πρώτη και σταθερή έμπνευσή τους το τραγούδι του Brian Eno «Mother Whale Eyeless». Η σχέση τους με την παράδοση είναι εμφανής, αγαπούν πολύ την Κρήτη, την Κω, τη Μακεδονία και τη Θράκη-τις πατρίδες τους. Ωστόσο, οι επιρροές και οι υφολογικές τους αναζητήσεις είναι κυρίως δυτικότροπες και οι διηγήσεις τους αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό στο αστικό τοπίο και την αντίστοιχη καθημερινότητα, με όλα της τα δώρα και τις κατάρες.

«Συνήθως, έρχομαι στην ομάδα με μία μελωδική ή ρυθμική φόρμα, με κάποια θεματολογία στο στίχο, και εργαζόμαστε σε μικρές ομάδες, οι οποίες, συχνά, αποτελούν από μόνες τους υποσύνολα (τα έγχορδα, τα πνευστά, το ρυθμικό τμήμα, δηλαδή το ηλεκτρικό μπάσο, τα τύμπανα κ.λπ.). Δουλεύοντας έτσι, εξοικονομούμε πάρα πολύ χρόνο και κόστος στην επικοινωνία μας (βλ. τηλέφωνα) και στις μετακινήσεις μας, αλλά και πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητα του καθενός, που, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζει να υπάρχει και να μας τσιγκλάει, να μας αποπροσανατολίζει ή να μας προβληματίζει» εξομολογείται στο Tvxs.gr ο Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος φέρει το συνθετικό ρόλο της πολυμελούς αυτής μπάντας.
 
Αν τους ρωτήσεις αν οι νεανικές μπάντες ανθίζουν και προκόβουν σήμερα, όχι μόνο κουνούν επιβεβαιωτικά το κεφάλι, αλλά δεν τους προλαβαίνεις στα δεκάδες ελληνόφωνα και αγγλόφωνα συγκροτήματα που αγαπούν. Moa Bones, I Saw 43 Sunsets, The Bet, No Clear Mind, Transistor, Bangies…είναι κάποιες από τις μπάντες που ξεχωρίζουν με αγαπημένη τους τους The Verge.
 
Τα στοιχεία αυτά  για την εσωτερική και ουσιαστική επιτυχία μία ελληνικής μπάντας είναι για τη Μητέρα Φάλαινα Τυφλή «Να μοιράζεται τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα. Κατανόηση, ειλικρίνεια, σεβασμός, διαλλακτικότητα και  ψυχραιμία. Η καλή μας πρόθεση να δημιουργήσουμε κάτι μαζί και να παίξουμε και να μοιραστούμε αυτό που κάνουμε με το κοινό μας, να μοιραστούμε “κάτι κοινό”» είπαν στο Tvxs.gr.
 
Πέρα από αξιόλογοι μουσικοί είναι γλυκείς και αισιόδοξοι άνθρωποι που μέσα από την τέχνη τους απαντούν στην κρίση που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα «με συλλογική συνείδηση και δράση, με σύμπραξη και μοιρασιά, με εμβάθυνση στην πνευματικότητα και στην εργασία που μπορεί να γίνει μέσα μας και στην τέχνη μας, στα τραγούδια μας, έτσι ώστε να μοιραστούμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά και να τον θέσουμε στην υπηρεσία της συλλογικότητας, έτοιμο ν’ απαρνηθεί έναν υπερτροφικό εγωισμό που μόνο η υπερκατανάλωση και η φαινομενική ευημερία έχουν καταφέρει να γαλουχήσουν και να νουθετήσουν μ’ αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο. Ακόμα και η επιβίωση της καλαισθησίας είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου».
 
Δεν έχουν να καταλογίσουν ευθύνες και κατηγορώ απέναντι στους «φταίχτες» για ό, τι περνάει ο λαός μας, ούτε θα ακούσεις από αυτούς μίζερες και απαισιόδοξες απόψεις. Θεωρούν τους χώρους που παίζουν τις μουσικές τους  ένα σημείο συνάντησης για να μοιραστούν αυτό που κάνουν, τη μουσική ίαση, έμπνευση και τροφή για την ψυχή και στόχος τους είναι η αυτοβελτίωση και η κάθαρση. «Με μια ματιά από τη σκηνή, καταλαβαίνεις γρήγορα ποιος ήρθε απευθείας απ’ τη δουλειά, ποιος σκέφτεται αν θα πάρει δεύτερο ποτό, ποιος χώρισε, ποιος θέλει ή ήρθε για ν’ ακούσει τη “Ρομίλντα” (ένας ύμνος για το πολύπαθο πλεούμενο), ποιος ήρθε, αλλά δεν μπορεί να κάτσει πολύ… και όλα τούτα, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τα εισπράττουμε».

Ads

Μητέρα Φάλαινα Τυφλή – Ανθρώπινος Πυρσός from MFTV on Vimeo.

 
Ονειροπολώντας
 
«Να παίξουμε με κάποιον αγαπημένο μας καλλιτέχνη. Με το Δήμο Μούτση, τους Αδερφούς Κατσιμίχα, το Φοίβο Δεληβοριά, τον Tom Waits, τον Bruce Springsteen και τους Waterboys…
 
 
Αν μπορούσαμε να εξυψώνουμε τις όνειρά μας σαν χαρταετούς καθημερινά, με τις ιδέες, τη βούληση και την ελπίδα μας να είναι τα ρεύματα του αέρα που φυσούν ολοταχώς, τότε κι εμείς και η Φάλαινα,  θα πετούσαμε και θα κολυμπούσαμε όπου μας έβγαζε ο κάθε μας χαρταετός, το κάθε μας όνειρο».
 
 
Η Μητέρα Φάλαινα Τυφλή είναι:
 
Διαμαντής Διαμαντίδης – Κιθάρα / Φωνή
Τζωρτζίνα Κοκκινάκη – Βιολί / Φωνή
Μιχάλης Κραουνάκης – Σαξόφωνο
Λάμπης Μητσιάκης – Τρομπόνι / Μαντολίνο
Ειρήνη Συσκάκη – Βιολί
Σωτήρης Πέπελας – Τρομπέτα
Λευτέρης Πουλιού – Πιάνο / Πλήκτρα
Μυρτώ Γουζίου – Βιολοντσέλο
Κώστας Αρσένης – Ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Ματσούκας – Τύμπανα
 
 

Η Μητέρα Φάλαινα Τυφλή θα γιορτάσει τα έξι χρόνια ζωής της στις 12 Δεκεμβρίου 2012 (12.12.12).

Το μουσικό αφιέρωμα του Tvxs.gr σε νέες ελληνικές μπάντες και τραγουδοποιούς συνεχίζεται. Αν ενδιαφέρεστε να παρουσιάσετε τη μουσική σας στείλτε μέιλ στο [email protected]