Η φυλακή Ζόμπα στο Μαλάουι είναι παλιά. Οι κρατούμενοι σε αυτή είναι στοιβαγμένοι και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Είναι μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Εκεί κρατούνται μερικοί από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας, δολοφόνοι, ληστές, βιαστές. Κρατούνται όμως και κάποιοι μουσικοί… υποψήφιοι για Grammy. 

Ads

Μάλιστα. Στη φυλακή Ζόμπα δημιουργήθηκε ένα πολύ ιδιότυπο συγκρότημα. Σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο, 14 κρατούμενοι και 2 φύλακες ηχογράφησαν ένα ασυνήθιστο μουσικό άλμπουμ. Θέματα των μουσικών κομματιών είναι η απώλεια, η αμαρτία, η συγχώρεση. 

Το συγκρότημα θα βρεθεί αντιμέτωπο το βράδυ της Δευτέρας με πολύ μεγάλους σταρ από την παγκόσμια μουσική σκηνή, δίνοντας στο φτωχό έθνος του Μαλάουι για πρώτη φορά την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα βραβείο Grammy. 

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Μαλάουι και τώρα λένε: Υπάρχει μια χώρα που λέγεται Μαλάουι!» λέει ο Chikondi Salanje, μέλος του συγκροτήματος που εκτίει ποινή πέντε ετών για ληστεία. Το τραγούδι του «Άκουσε με» συμβουλεύει τα παιδιά να ακούν τους γονείς τους, κάτι που όπως υποστηρίζει, ο ίδιος δεν έκανε. 

Ads

«Δεν έχω τα πάντα εδώ»

Το άλμπουμ τιτλοφορείται «I Have No Everything Here» (Δεν έχω τα πάντα εδώ) και παραγωγός είναι ο Ίαν Μπρέναν, ένας Αμερικανός που περιπλανάται ανά τον κόσμο αναζητώντας πρωτότυπες μουσικές. Με τη σύζυγό του, Μαριλένα Δελλή, που είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, έψαχναν ντόπιους μουσικούς, φωνές ανεπεξέργαστες, επηρεασμένες μόνο από το άμεσο περιβάλλόν τους. Μαζί βρέθηκαν στη Ζόμπα.  

image

Κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ περιγράφουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινωνίες της Αφρικής και άλλα τις ιστορίες των κρατουμένων. Όπως το τραγούδι τριών αδελφών οι οποίες εκτίουν ισόβια στη Ζόμπα για δολοφονία: «Είμαι μόνη στο πλατύ ποτάμι/κι έχω αποτύχει να το διασχίσω/Όταν έκανε τα πράγματα κρυφά/Πίστευα ότι κανείς δεν με παρακολουθεί». Οι τρεις γυναίκες σκότωσαν την κόρη της μεγαλύτερης καθώς πίστεψαν ότι ένας δαίμονας έχει καταλάβει το παιδί. 

Το τραγούδι «Ζηλιάρης γείτονας» ανήκει στον 40χρονο Elias Chimenya που είναι καταδικασμένος ισόβια για τη δολοφονία μιας θείας του για κτηματικές διαφορές. Στο κομμάτια μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα που είναι κάτι πολύ κοινό στη χώρα του. 

Οι δεσμοφύλακες αγόρασαν τα όργανα

Ο  Thomas Binamo είναι φύλακας στη Ζόμπα. Έγραψε κι αυτός ένα τραγούδι για τη ζήλια και τη διαβρωτική δύναμη που έχει στην κοινωνία. Το κομμάτι τιτλοφορείται «Please don’t kill my child» («Σε παρακαλώ μη σκοτώσεις το παιδί μου») και μιλάει για ένα είδος εγκλήματος που συναντάται συχνά στο Μαλάουι. Τη δολοφονία του παιδιού κάποιου, λόγω ζήλιας. «Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε στην κοινωνία μας. Ζηλεύουμε κάποιον. Είναι πιο μορφωμένος, κερδίζει περισσότερα, ζει καλύτερα… Οπότε εγώ λέω: ‘Μη σκοτώνεις το παιδί μου. Αυτό το παιδί είναι δικό μου’».  

image

Ο Binamo έχει το δικό του συγκρότημα εκτός φυλακής. Το 2008 άρχισε να διδάσκει τους τροφίμους της Ζόμπα. Τα όργανα τα αγόρασαν οι δεσμοφύλακες. Μετά δημιούργησαν το στούντιο. Το συγκρότημα στην αρχή δημιουργήθηκε για να διαδώσει το μήνυμα πρόληψης κατά του AIDS αλλά με την άφιξη του Brennan τα πράγματα άλλαξαν. Εκείνος μάλιστα συμπεριέλαβε και τις γυναίκες της φυλακής στο συγκρότημα που μέχρι τότε δεν συμμετείχαν, ούτε τους είχε δώσει κανείς όργανα.