Μια πολιτιστική σύμπραξη για το Προσφυγικό του Ιδρύματος Fluxum, του Flux Laboratory και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 24 Νοεμβρίου 2016: Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. 27 Νοεμβρίου 2016: Αίθουσα Banquet, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
 
 
Η ανθρώπινη τραγωδία φέρνει τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους πιο κοντά και τους ωθεί να δρουν συλλογικά, ώστε, εάν μπορούν, να προσφέρουν  κάποια ανακούφιση σ΄αυτούς που υποφέρουν. Αυτή η ανάγκη έφερε κοντά τους ανθρώπους του Ιδρύματος Fluxum, του Flux Laboratory, και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Κοινή τους επιθυμία και κινητήριος δύναμη αυτής της συνεργασίας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας, καθώς και η ουσιαστική «hands on» κινητοποίηση ως προς το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού, μέσω πολιτιστικών δράσεων.
 
Αυτές οι σκέψεις έφεραν την απόφαση για μία μακρόπνοη συνεργασία που ξεκινά καταρχάς με τη διοργάνωση την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη ευγενική υποστήριξη του Ο.Μ.Μ.Α., και την οικονομική ενίσχυση του Flux Laboratory, της προβολής της ιστορικής ταινίας του Τσάρλυ Τσάπλιν «Ο Μετανάστης» («The Immigrant»).

Ads

image

Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1917, αγγίζει ίσως με τον πιο ευαίσθητο τρόπο το κοινωνικό ζήτημα της βίαιης μετεγκατάστασης, της μετανάστευσης, του προσφυγικού. Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύσει ένα ευρύ μουσικό σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το οποίο με τη συμμετοχή των πρώτων σπουδαστών της νεοσύστατης Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. και με τη σύμπραξη τζάζ κουαρτέτου (Δημήτρης Τσάκας-σαξόφωνο, Δημήτρης Κοροντζής-ηλεκτρική κιθάρα, Marc Buronfosse-ηλεκτρικό μπάσο και Arnaud Biscay-τύμπανα), θα ερμηνεύσει πρωτότυπη μουσική του Ελληνο-γάλλου συνθέτη Stephane Tsapis, ο οποίος θα αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου.

image
 
Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των εισιτηρίων, θα διατεθούν εξ’ολοκλήρου στη χρηματοδότηση ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος για τα παιδιά των προσφύγων, για το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των δωρητών από το Flux Laboratory.
 
Έχοντας τη μουσική ως κοινό παρονομαστή, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της Κ.Ο.Α. και ο Stephane Tsapis θα επισκεφτούν λίγες μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου για να πραγματοποιήσουν μουσικό εργαστήρι για τα παιδιά (εργαστήρι γνωριμίας με τα μουσικά όργανα και τα διαφορετικά μουσικά είδη).

Ads

Την ίδια ημέρα, το σύνολο των φιλοξενούμενων του Κέντρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον «Μετανάστη» του Τσάρλυ Τσάπλιν με τη μουσική συνοδεία του Κουιντέτου «Metallon» της Κ.Ο.Α., στο φιλόξενο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο οποίος ευγενώς παραχωρήθηκε για την εκδήλωση αυτή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

image

Στιγμές αυτής της ολοήμερης συνάντησης θα λάβουν τη μορφή ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ, της Ελληνοελβετίδας Δάφνης Μπενγκόα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στην εκδήλωση της 27ης Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Banquet
 
Τιμές εισιτηρίων: 20€ και 40€
Προπώληση : Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 
Ομήρου 8, Αθήνα 
Tηλ. 210 7282333
Ομαδικές Κρατήσεις
Τηλ. 210 7282367
Online: www.megaron.gr
 
FLUΧUM FOUNDATION
www.fluxumfoundation.org
 
Το ίδρυμα Fluxum συνεργάζεται με ανοιχτό πνεύμα, ενθαρρύνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες. Μοιράζεται την εμπειρία του, υποστηρίζοντας δημιουργικές παραστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικές-πολιτιστικές δράσεις. Προωθεί την πολιτιστική πρόσβαση μέσω νέων τρόπων διαμεσολάβησης. Και συνεργάζεται στενά με το Flux Laboratory το οποίο λειτουργεί ως χώρος έκθεσης, performance, εκπαίδευσης και συνάντησης.
 
FLUX LABORATORY
www.fluxlaboratory.com

Το Flux Laboratory συνεχώς επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του εμπνέοντας νέες μορφές και νέες ιδέες, καθώς και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των πολιτιστικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Επίσης διερευνά και προσφέρει απαντήσεις στις θεματικές που μελετά, και αντιδρά στα επίκαιρα ζητήματα.
Το Flux Laboratory, σε επιφυλακή και μόνιμη επαγρύπνηση, μετεγκαθίσταται στην Αθήνα για να μοιραστεί την πολύχρονη, 10ετή, εμπειρία και τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων.
Το 2016, το Flux Laboratory πήρε μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας metamatic:taf και κατέλαβε για πρώτη φορά το χώρο με το “Make today to Build Tomorrow”.
Στα πρότυπα του Flux Laboratory της Γενεύης, το Metamatic: TAF είναι ένας εναλλακτικός και πολυμορφικός χώρος. Αυτή η μετεγκατάσταση θα συνεχιστεί όλο το χρόνο με παρεμβάσεις επί τόπου, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. 
 
Καλλιτέχνες 
 
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
https://www.koa.gr
 
Στέφανος Τσαπής
https://www.stephanetsapis.com
Ο Στέφανος Τσαπής είναι συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής κινηματογραφικής σύνθεσης στο Ωδείο του Παρισιού.
 Παράλληλα με την καριέρα του ως πιανίστας, συνθέτει κυρίως για το κινηματογράφο. Ενδεικτικά συνέθεσε τη μουσική της ταινίας « Khaos, les visages humains de la crise grecque »(2012) καθώς και τη μουσική για την ταινία «The Immigrant » του Charlie Chaplin, με τζαζ κουαρτέτο και συμφωνική ορχήστρα, σύνθεση που έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2016, με τον Jean-Charles Richard ως προσκεκλημένο σολίστ.
 
Κουαρτέτο Τζαζ
Δημήτρης Τσάκας, Σαξόφωνο
Δημήτρης Κοροντζής, Ηλεκτρική Κιθάρα
Marc Buronfosse – Ηλεκτρικό Μπάσο
Arnaud Biscay – Τύμπανα
 
Δάφνη Μπενγκόα
https://daphnebengoa.com
Το φωτογραφικό έργο και οι ταινίες της Δάφνης Μπενγκόα σχετίζονται έντονα με την Ελληνική και με την Βασκική της καταγωγή. Εμπνευσμένο από τους μετασχηματισμούς της πολιτιστικής ταυτότητας, τις παραδόσεις, την τεχνογνωσία και την ύπαρξη καλλιτεχνικών διαδικασιών στο πλαίσιο των κρίσεων, τη γεωγραφική κυνικότητα και την πολιτισμικότητα, το έργο της αναφέρεται στον ορισμό του σύγχρονου ανθρώπου.

Το Λαύριο και το πρόσωπο της  αλληλεγγύης

Το νεότερο Λαύριο, απ’ τα μέσα του 19ου αι., δημιουργείται εξ αρχής ως πόλη για τις ανάγκες της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας και ενώνει τις ζωές των μεταναστών εργατών σχεδόν απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από χώρες της Μεσογείου, αργότερα και τις ζωές της Μικρασιατικής προσφυγιάς.

Λαύριο είναι ο μόχθος των ανθρώπων· αυτά τα σώματα, που έλιωναν μέσα στις ανήλιαγες γαλαρίες και στους μελανωπούς καπνούς του μολύβδου, είναι τα ίδια σώματα-πρόσωπα που άνοιξαν τους πρωτόγνωρους δρόμους των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων∙ ό όρος υπέρβασης των εργασιακών τους παθών, της ίδιας της ύπαρξης της πόλης, ήταν η συνεκτική και δρώσα αλληλεγγύη.

Σε όλη τη νεότερη βιομηχανική ιστορία του Λαυρίου οι εργαζόμενοι, οι πολίτες έχουν δεχθεί την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα και έξω από την Ελλάδα, όταν η δική τους πλέον δεν έφθανε∙ το τελευταίο τεράστιο κύμα συμπαράστασης και έμπρακτου ανθρωπισμού εκφράσθηκε την περίοδο της αποβιομηχάνισης και της εκρηκτικής ανεργίας απ’ το 1990-1995.

Μεταπολεμικά και μέχρι σήμερα το Λαύριο εκφράζει σταθερά τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες άλλων χωρών που καταφεύγουν σ’ αυτό-αλλά κάποιες φορές και εκτός της χώρας-ιδιαίτερα τελευταία προς τους πρόσφυγες της Συρίας.

Τα μάτια του Λαυρίου μάς βλέπουν και μάς παραδίδουν αυτό το σπάνιο ήθος. Ακούσαμε πολλές φορές  το βουητό της πόλης, είδαμε, ως σταθερά, το γκρίζο της χρώμα, στιβαρό, οικείο. Αυτή η πόλη μας δίδαξε την αλληλεγγύη, μάς δίδαξε τη δικαιοσύνη, μας έμαθε τι σημαίνει αξιοπρέπεια και αυτά προσπαθεί να προσφέρει σήμερα στους πρόσφυγες. Γιώργος Ν. Δερμάτης.