Ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Πλατύραχος παρουσιάζει την “Ονειρογραφία” του την Τετάρτη στις 10.30 το βράδυ στο Half Note. Η ΟΝΕΙΡΟΓΡΑΦΙΑ είναι μία πολύχρωμη, ατμοσφαιρική μουσική παράσταση, που βασίζεται στην πρόσφατη, ομώνυμη δισκογραφική κυκλοφορία του Νίκου Πλατύραχου. Εκτός αυτής όμως, ο συνθέτης ξεκινώντας από τα έργα του «Σεπτέμβριος» και «Από την αυτοκρατορία των σκιών», περιπλανάται μαζί με το κουιντέττο του σε μουσικές του κινηματογράφου, του θεάτρου, σε απόηχους του μεσοπολέμου, σε ρεμπέτικα και σε άλλες κρυμμένες,αποπλανητικές μελωδίες και όλα αυτά μέσα σε ένα μυσταγωγικό, υποβλητικό κλίμα, που εμπλουτίζεται από τις ζεστές και αισθαντικές φωνές της Βίκης Καρατζόγλου και του Κώστα Βασιλιάγκου.

Ads

Οι μουσικοί: Bιβή Γκέκα (Mαντολίνο), Ανδρέας Στεργίου (Kιθάρα), Γιάννης Tουλής (Bιολοντσέλλο), Γιώργος Διαμαντόπουλος (Συνθετικοί ήχοι), Nίκος Πλατύραχος (Πιάνο), Ελένη Αγγελίδου (Εικαστική δημιουργία πολυμέσων) Φιλική συμμετοχή: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ποιος είναι ο Νίκος Πλατύραχος

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1965. Από το 1988 παράλληλα με την Aθήνα, ζεί και δρά στην Kολωνία και το Mόναχο της Γερμανίας όπου ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικών υποκρούσεων σε κινηματογραφικές ταινίες. Aφού σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη μουσική ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio ηλεκτρονικής μουσικής της Kολωνίας με καθηγητή τον H. U. Humpert και με την υποστήριξη της γερμανικής υποτροφίας DAAD, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991.

Ads

Eχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 20 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφουκαι συνεργάζεται συστηματικά με τους σκηνοθέτες Xάρη Πατραμάνη, Σπύρο Ταραβήρα, Γρηγόρη Καραντινάκη, Rainer Matsutani και Adolf Winkelmann. H μουσική του για την ταινία “FLUG IN DIE NACHT” (Πτήση μέσα στη νύχτα) απέσπασε την πρώτη διάκριση στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Trossingen.

Oι δραστηριότητές του εκτείνονται επίσης σε έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, που εκτελούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (Ορχήστρα της Bαυαρικής ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Studio Ορχήστρα της Kολωνίας κ.α.). Στην Eλλάδα μεταξύ άλλων, έργα του έχουν εκτελεσθεί στο Hρώδειο Ωδείο και στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, από την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, καθώς και από τη Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα και τη Σύγχρονη Ορχήστρα της EPT.

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του, σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων (“Mατωμένος Γάμος”, κινηματογραφικά, κύκλος “Nino Rota”), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη (“Aκολουθία εις κεκοιμημένους”, “Eπιφάνεια Aβέρωφ”, τραγούδια). Η δράση του εκτείνεται και στον ευρύτερο τομέα της ενορχήστρωσης, κυρίως επάνω σε ελληνικά έργα με παραδοσιακή απόχρωση σε συνδυασμό με τον σύγχρονο ορχηστρικό ήχο.

Ιδρυτής και μετέχων στο μουσικό κουαρτέτο ΟΙΣΤΡΟΝ.

Έχει ασχοληθεί ευρέως και με την εμπορική μουσική, γράφοντας τις υποκρούσεις για πάνω από 100 διαφημιστικές ταινίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Tον Nοέμβριο του 1995 του απενεμήθη το ομοσπονδιακό βραβείο κινηματογραφικής μουσικής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων FILMMUSIKTAGE 95 στη Bόννη, για τη μουσική του στην ταινία του Rainer Matsutani “Nur über meine Leiche”.

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005 είχε επενδύσει μουσικά τις ταινίες που απέσπασαν τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες μυθοπλασίας και ντοκυμαντέρ («Η χορωδία του Χαρίτωνα» – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης και «Buzz» – Σκηνοθεσία: Σπύρος Ταραβίρας).

H δισκογραφική του έκδοση με τίτλο “Σεπτέμβριος”, αποτελείται από κινηματογραφικά μουσικά του θέματα που αποδίδονται από την Oρχήστρα των Xρωμάτων.  Η τελευταία του παρουσία στη δισκογραφία έχει τίτλο «Ονειρογραφία» και αποτελείται από ορχηστρική μουσική και τραγούδια, που ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη και Ψαραντώνης.