Ο Τομ Πέτι, ο δυναμικός frontman και αρχηγός των Heartbreakers, πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 66 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον Tony Dimitriades, παλαιό μάνατζερ των Tom Petty & The Heartbreakers, εξ ονόματος της οικογένειας.

Ads

“Εκ μέρους της οικογένειας του Τομ Πέτι, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε τον πρόωρο θάνατο του πατέρα μας, του συζύγου, του αδελφού μας, του ηγέτη και του φίλου Τομ Πέτι, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στο Μαλιμπού, τις πρώτες πρωινές ώρες. Μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο UCLA αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει και πέθανε ειρηνικά στις 8:40 μ.μ, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια, τους συντρόφους του στην μπάντα και τους φίλους του” ανέφερε ο Tony Dimitriades.

Την Κυριακή, ο Πέτι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς αναπνοή, σε πλήρη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στο Μαλιμπού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου οι γιατροί κατάφεραν να βρουν καρδιακό παλμό, αλλά όχι εγκεφαλική δραστηριότητα και έτσι αποφασίστηκε να τον αποσυνδέσουν από τα συστήματα υποστήριξης ζωής.

Ο Τομ Πέτι και Heartbreakers ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια καλοκαιρινή περιοδεία  την περασμένη Δευτέρα με τρεις συναυλίες στο Hollywood Bowl. Η περιοδεία σηματοδότησε την 40η επέτειο της μπάντας. Προοριζόταν να είναι το “τελευταίο ταξίδι του στη χώρα”, αν και όπως δήλωσε στο Rolling Stone, δεν είχε πρόθεση να σταματήσει να παίζει.

Ο μουσικός γεννήθηκε στο Gainesville της Φλόριντα στις 20 Οκτωβρίου του 1950. Δεν είχε και τα καλύτερα παιδικά χρόνια. Έζησε στην φτώχεια, με έναν αλκοολικό πατέρα, όταν συναντήθηκε με την μουσική του Ελβις Πρίσλεϊ και τον κέρδισε η ροκ. Στα 17 του παράτησε το σχολείο για να παίξει σε μια μπάντα, τους Mudcrutch.

Ads

Αργότερα θα γνωρίσει την φήμη με το συγκρότημά του, τους Heartbreakers, στη δεκαετία του 1970, κυκλοφορώντας αρκετές επιτυχίες όπως το “Free Fallin”, το “Listen to Heart” και το “American Girl”. Το συγκρότημα μπήκε στο Hall of Fame της Rock and Roll το 2002.

Το ομότιλο άλμπουμ της μπάντας το 1976 έγινε χρυσό και εμπεριέχει δύο κλασικούς rock “ύμνους”, το “Breakdown” και το “Αmerican Girl”.

Ήταν το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, το “Damn the Torpedoes” του 1979 που έφερε το συγκρότημα να απολαμβάνει την κορυφή της επιτυχίας. Το άλμπουμ έφτασε στο No.2, έγινε τριπλά πλατινένιο και συμμετείχε στις κορυφαίες 20 επιτυχίες με τα τραγούδια “Refugee” και “Do not Do Like Like”.

Ο Πέτι συμμετείχε μαζί με τους George Harrison, τον Bob Dylan, τον Roy Orbison και τον Jeff Lynne στο σούπεργκρουπ “Traveling Wilburys”.

Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Lynne για το σόλο ντεμπούτο του, το Full Moon Fever του 1989, το οποίο έγινε πέντε φορές πλατινιένο και έφτασε στο Νο. 3 στο Billboard 200. Παράλληλα κυκλοφόρησε επίσης το πιο γνωστό τραγούδι του, το “Free Fallin”.

Ο Πέτι και οι Heartbreakers συνέχισαν να παίζουν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ είχαν και μια sold out συναυλία στο BST Hyde Park στο Λονδίνο φέτος, όπου τραγούδησε με τον Stevie Nicks το ντουέτο τους που ήταν hit το ’81, το Stop Draggin ‘My Heart Around”.

Η τελευταία εμφάνιση του Πέτι ήταν την περασμένη εβδομάδα, στις τρεις sold-out συναυίες στο Hollywood Bowl.

“Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να παίζουμε, αλλά θα πάμε για 50 συναυλίες σε μια περιοδεία; Δεν το νομίζω” έλεγε στο Rolling Stone. “Θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι ότι δεν σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μεγάλο ταξίδι μας. Είμαστε όλοι στην εξηκοστή δεκαετία μας. Έχω μια εγγονή τώρα θα ήθελα να την βλέπω όσο μπορώ. Δεν θέλω να περάσω τη ζωή μου στο δρόμο. Αυτή η περιοδεία θα κρατήσει τέσσερις μήνες. Για ένα μικρό παιδί, αυτό είναι πολύς χρόνος”…