To Αl Jazeera έγραψε ότι, αν μη τι άλλο, το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας και οι Rolling Stones έχουν ένα κοινό στοιχείο: Τη μακροβιοτητά τους. Ο μάνατζερ του θρυλικού συγκροτήματος Dale “Opie” Skjerseth είπε – χαριτολογώντας ή μη – στους δημοσιογράφους πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα ήταν απλώς το… opening της αποψινής συναυλίας των Rolling Stones στο Ciudad Deportiva της Αβάνας.

Ads

Kάποια αμερικανικά media έγραψαν ότι η άφιξη του «γερο-Τζάγκερ» και της παρέας του είναι η μεγάλη προσφορά των Rolling Stones σε ένα έθνος απομονωμένο και διψασμένο για κουλτούρα. Οι κουβανοί απάντησαν με μειδίαμα, θυμίζοντας όχι μόνο την μακρά μουσική τους κουλτούρα αλλά και το γεγονός ότι ο Φιντέλ, ακόμη και στις πιο σκληρές περιόδους του Ψυχρού Πολέμου και του εμπάργκο, δεν απαγόρευσε ποτέ τη δυτική μουσική στην Κούβα. Θύμισαν επίσης ότι ούτε ο Ραούλ Κάστρο, ούτε ουδείς άλλος, ζήτησε τώρα από τον Τζάγκερ να αφαιρέσει από το ρεπερτόριο της συναυλίας το Brown Sugar, όπως είχε κάνει η Κίνα – και είχε γίνει δεκτό – το 2006 στη συναυλία της Σανγκάης. Tο συγκρότημα έχει επικριθεί συχνά επειδή το Brown Sugar περιέχει ρατσιστικούς στίχους. 

Μια συναυλία που γράφει ιστορία

Ο,τι απ’ όλα κι εάν ισχύει – κι ό,τι κι εάν δεν ισχύει – το βέβαιο είναι πως απόψε το βράδυ θα είναι όλοι εκεί: Και οι διάσημοι «γέροντες» της ροκ και οι, ακόμη πιο διάσημοι, «γέροντες» της κουβανικής επανάστασης. Σίγουρα δεν είναι η… όψιμη επανάσταση του Μικ Τζάγκερ – είναι, όμως, το μουσικο-πολιτικό γεγονός της χρονιάς, στον απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα και στην αφετηρία μιας άλλης, νέας όσο και άδηλης ακόμη, εποχής στη μοναδική ιστορία της Κούβας.

Ads

Επίσης για την ιστορία: Η συναυλία των Rolling Stones στην Αβάνα – η πρώτη στην 54χρονη ιστορία του συγκροτήματος – θα είναι free, δεν θα υπάρχει το εισιτήριο των 200 δολαρίων κατ΄άτομο που ισχύει σε όλη την λατινο-αμερικανική περιοδεία τους, θα μεταδοθεί live σε όλη την Κούβα και γίνεται… εξ αναβολής. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, τελικά όμως μετατέθηκε για τις 25 του μήνα καθότι μεσολάβησε η πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στο νησί μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

Κατά τα λοιπά, απλώς… Hola Cuba, όπως αναφώνησαν, στα ισπανικά, και οι Rolling Stones στο βίντεο-μήνυμα που έστειλαν πριν από 3 μέρες στους Κουβανούς εν όψει της αποψινής συναυλίας:

(Το μήνυμα –βίντεο που έστειλαν οι ίδιοι οι Rolling Stones στους κουβανούς εν όψει της σημερινής συναυλίας τους στην Αβάνα)

(Οι προετοιμασίες για την συναυλία των Rolling Stones στην Αβάνα)