«….Να χαμηλώσει τα μάτια του και και μπουσουλώντας να φύγει από δω. Έχει κι αλλού παγωμένο νερό, να πνιγεί…»

Ads

Η δολοφονία της  Zackie oh (Ζακ Κωστόπουλος), είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή στα κύτταρα της κοινωνίας, έστω κι αν η δικαίωση αργεί. Ίσως γι’αυτό ακόμα οι καλλιτέχνες απευθύνονται στον Ζακ στη Zackie, με έργα τους. Μετά τους Δημήτρης Μυστακίδη,  Παύλος Παυλίδη, ο Βέβηλο, Σπύρος Γραμμένο,  Άννα Βίσση (στίχοι Μυρτώ Κοντοβά), έχουμε το έκτο τραγούδι που επιστρέφει στον τόπο ενός εγκλήματος που μας πονά. Το «Φρικιό» σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Αργύρη και ερμηνεία του Στέλιου Τσουκιά, έχει ήδη οπτικοποιηθεί και κυκλοφορεί στο youtube.

«Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα εκείνον τον Σεπτέμβρη, φανέρωσε για μια ακόμα φορά, πόσο μίσος κρύβουν μέσα τους κάποιοι συμπολίτες μας. Προσπάθησα με δυσκολία να μπω στη θέση τους και να τους καταλάβω» λέει στο tvxs ο Αλέξανδρος Αργύρης.

«Το μίσος πηγάζει από τον φόβο τους για οτιδήποτε δεν είναι όμοιο τους. Έτσι οι στίχοι του Φρικιού άρχισαν σχεδόν αυτόματα να γράφονται. “Αν κοιταχτεί Σ ένα καθρέφτη σπασμένο θαμπό Και δει αυτό που δεν είμαι εγώ Να με ξεχάσει σαν να΄μαι νεκρός”»

Ads

Δεν ήταν μόνο το χρονικό του εγκλήματος όμως, αλλά και η ίδια η προσωπικότητα της  Zackie που συγκίνησε τον δημιουργό του τραγουδιού.

«Η είδηση της βάναυσης δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου με συγκλόνισε. Δεν ήταν μόνο το αποκρουστικό και βάρβαρο χρονικό του εγκλήματος. Η προσωπικότητα του Ζακ ήταν σύμβολο της ΛΑΟΤΚΙ κοινότητας. Αυτή η δολοφονία έκρυβε πίσω της βαθιά ριζωμένο μίσος. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις πήρα ενεργά το μέρος όλων των πληγωμένων, περιθωριοποιημένων, μισητών και αδικοχαμένων αυτής της πόλης. Αυτής της χώρας. Του κόσμου όλου».

Γιατί επέλεξε να το τραγουδήσει ο Στέλιος Τσουκιάς;

«Έχει αιχμηρό στίχο, ροκ ματιά και αμεσότητα. Ό,τι με αντιπροσωπεύει δηλαδή στον τρόπο που αντιμετωπίζω τη μουσική. Γίνονται παράδοξα και οδυνηρά πράγματα γύρω μας και έχουμε χάσει το μέτρο. Έχει γίνει το αυτονόητο, αγώνας επιβίωσης, αντί να βάζουμε μπροστά την αγάπη και μόνο. Εκτιμώ τον Αλέξανδρο ως άνθρωπο και ως τραγουδοποιό και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκαμε στο στούντιο»

Τον ρωτάω ποια είναι η γνώμη του  για το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι.

«Είναι η επιτομή της έκφρασης. Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες εκφράζονταν ενάντια στα δυστοπικά σχέδια των κυβερνώντων. Πόσο μάλλον στην εποχή μας που η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει το οξυγόνο μας. Είναι απαραίτητα τα κοινωνικά και πολιτικά τραγούδια για τον απλούστατο λόγο, πως πρέπει να ζούμε ελεύθεροι και να ορθώνουμε το ανάστημα μας. Αφήνουμε έτσι την φωτογραφία μιας εποχής που πέρα απ’το παρόν, βοηθάει και τις επόμενες γενιές. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα ερωτικά τραγούδια έχουν λιγότερο βάρος. Κι ο έρωτας επανάσταση είναι».

Ο δεύτερος προσωπικός  δίσκος  του Στέλιου Τσουκιά κυκλοφορεί μέσα στον Φεβρουάριο και  θα περιλαμβάνει 8 τραγούδια. Το «Φρικιό» και η προσωπική μου ανάγνωση στον «Γέρο Μαθιό» του Παύλου Σιδηρόπουλου – που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο – είναι δύο από αυτά.

Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκινάει τις ζωντανές εμφανίσεις με ανανεωμένο ήχο και μπάντα στον Σταυρό του Νότου club. «Αυτή την συνάντηση την περιμένω πως και πως μετά από περίπου ένα χρόνο αποχής από το stage. Ας σκορπίσουμε όλα τα προβλήματα στον αέρα για δύο ώρες».