Την ώρα που με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός δηλώνει πλήρη συμπαράσταση στους δημιουργούς, ικανοποιώντας μάλιστα το αίτημα των 450 καλλιτεχνών για τοποθέτηση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, ο πρώην υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Νατάσα Δομνάκη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως βλέπει ιδιοτέλεια πίσω από τα κίνητρα όσων ζητούν τραπεζικό επίτροπο!

Ads

Επιμένει μάλιστα σε μια λύση σύμφωνα με το πτωχευτικό δίκαιο, η οποία όπως λέει στο Τvxs.gr ο πρόεδρος του Σωματείου «Το Μέτρον» Φοίβος Δεληβοριάς «δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να πτωχεύσουν την εταιρεία και να απαλλαχθούν από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς εμάς». Συμπληρώνει δε πως η λύση Μπαλτά «εξαναγκάζει τους δημιουργούς σε συνδιοίκηση με πιθανούς ενόχους κακουργημάτων και μετατοπίζει την οποία λύση για μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ».

Ο τραγουδοποιός υπογραμμίζει πως οι τροποποιήσεις που έγιναν επί υπουργίας Μπαλτά στο πρώτο νομοσχέδιο ικανοποίησαν ιδιαίτερα τους μέτοχους της ΑΕΠΙ. Και ρωτάει ευθέως με ποιους δημιουργούς έγιναν οι διαβουλεύσεις αυτές, αφού τους εκπροσώπους του σωματείου δεν τους είδε ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας του! Είναι απορίας άξιο, πάντως, τι εξυπηρετεί η παρέμβαση Μπαλτά και μάλιστα μετά την τελική λύση που δόθηκε υπέρ των δημιουργών από την αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό. 

Στη συνέντευξή του ο κος Μπαλτάς μιλώντας για την πολυπλοκότητα του θέματος εξηγεί για ποιο λόγο αναθεωρήθηκε το πρώτο νομοσχέδιο και αναφέρει: “Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου, έτσι όπως φάνηκε μέσα από διαμαρτυρίες, θεωρήθηκε ευνοϊκότερη για τους χρήστες και στοχευμένη μονόπλευρα στην ΑΕΠΙ. Οι διαμαρτυρίες προέρχονταν από καλλιτέχνες, οι οποίοι ενώ εισπράττουν μέσω ΑΕΠΙ κι έχουν τις δικές τους ενστάσεις για την όλη λειτουργία της, αντέδρασαν γιατί θεώρησαν ότι θα σταματούσε η διαδικασία αμοιβών. Αφού λοιπόν έγιναν άλλοι δύο γύροι συναντήσεων με τους φορείς φτιάχτηκε το νομοσχέδιο που όπως θεωρούσαμε έφερνε ένα είδος ισορροπίας με όλους τους παράγοντες.”

Ads

“Εδώ όμως έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόβλημα ο περίφημος επίτροπος… Μοιάζει σαν κάποιοι να θέλουν εδώ και τώρα να μπει ξαφνικά ένας επίτροπος χωρίς συνάρτηση με το δίκαιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες, διότι το Σύνταγμα παρέχει κάποια δικαιώματα και στις ανώνυμες εταιρείες. Ενώ με τον τρόπο που το ρυθμίσαμε λύνεται το πραγματικό πρόβλημα χωρίς ακροβασίες συνταγματικές ή νομικές. Με μία λέξη, νομίζω ότι εκεί πάει το πράγμα. Για κάποιους λόγους, που κατά την γνώμη μου είναι ιδιοτελείς, αναπτύσσεται μια ολόκληρη κουβέντα περί επιτρόπου άλλου τύπου απ’ αυτόν που ελέγχει το πτωχευτικό δίκαιο.”

Δεληβοριάς: Ευτυχώς ο Τσίπρας έχει άλλες θέσεις

“Ο κύριος Μπαλτάς  είπε τρία πράγματα που πραγματικά με θορύβησαν και μου προκάλεσαν ερωτηματικά.” λέει στο  Τvxs.gr ο Φοίβος Δεληβοριάς. “Πρώτον, ποιοι δημιουργοί-μέλη της ΑΕΠΙ ήταν αυτοί που τον συμβούλεψαν να αποσύρει το καλοκαίρι το νομοσχέδιο που ενσωμάτωνε την οδηγία και να το γράψει εξ αρχής; Το επίσημο και ανεξάρτητο σωματείο των δημιουργών, το «ΜΕΤΡΟΝ», είχε κληθεί στη διαβούλευση του Μαρτίου του 2016 και είχε συμφωνήσει με όλο το ν/σ πλην μιας συγκεκριμένης διάταξης, του άρθρου 45. Το δε νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό από όλους όσους είχαν συμμετάσχει στη διαβούλευση. Περιείχε μάλιστα το θεσμό του επιτρόπου σύμφωνα με το τραπεζικό δίκαιο, όπως ακριβώς τον είχαμε ζητήσει από τον ΥΠΠΟ και τον ΟΠΙ από το 2013 και κανείς δεν είχε αντιδράσει, εκτός από τους μετόχους της ΑΕΠΙ”, αναφέρει και συνεχίζει: 

“Τι συνέβη ξαφνικά το καλοκαίρι και αφενός το ΜΕΤΡΟΝ (παρά τα κείμενα διαμαρτυρίας του) αποκλείστηκε από τις μυστικές διαβουλεύσεις, τα σβησίματα και τα ξαναγραψίματα του νόμου, αφετέρου ο επίτροπος αρχικά καταργήθηκε τελείως και πολύ πρόσφατα αντικαταστάθηκε από τον σύνδικο πτωχευτικού δικαίου που δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να πτωχεύσουν την εταιρεία και να απαλλαχθούν από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς εμάς; Μας εξαναγκάζει δηλαδή σε συνδιοίκηση με πιθανούς ενόχους κακουργημάτων και μετατοπίζει την όποια λύση για μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ. Το ότι υποστηρίζει τόσο κάθετα αυτή τη λύση, είναι το δεύτερο που με θορυβεί. Και απόδειξη είναι πως η μετά το καλοκαίρι εκδοχή του νομοσχεδίου σε αντίθεση με την προηγούμενη, ικανοποίησε ιδιαίτερα τους μετόχους της ΑΕΠΙ.

Τέλος, είναι δυνατόν να λέει πως όποιος ζητάει επίτροπο τον ζητάει από ιδιοτέλεια; 450 δημιουργοί με τα σημαντικότερα ρεπερτόρια στο ελληνικό τραγούδι και με το κύριο έννομο συμφέρον σ’αυτήν την υπόθεση, μπορεί να είναι ιδιοτελείς; Θεωρώ έγκλημα το ότι δεν ψηφίστηκε ο αρχικός νόμος το καλοκαίρι. Μας οδήγησε στη σημερινή απελπιστική οικονομική κατάσταση. Το επόμενο καλοκαίρι, δε, είναι που πραγματικά θα δυσκολευτούμε.

Ευτυχώς, που ο Πρωθυπουργός και η νέα Υπουργός στον αντίποδα των όσων λέει ο κύριος Μπαλτάς, μας άκουσαν και προτίθενται να τοποθετήσουν επίτροπο άμεσα, ώστε να αποδυναμωθεί η διοίκηση, να συνεχιστεί η είσπραξη της εταιρείας και σιγά-σιγά να μεταβιβαστεί στον δικό μας έλεγχο. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν η καταστροφή μας. Θέλω να ελπίζω πως  ο κύριος Μπαλτάς έπεσε θύμα εγκληματικών συμβούλων – κάτι που συνέβη δυστυχώς και σε άλλες υποθέσεις στη διάρκεια της θητείας του. Άλλο σενάριο δεν θέλω να πιστέψω.”