Η Μαύρη Πάπια την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, επιστρέφει στην χειμωνιάτικη φωλιά της στην Χρήστου Λαδά και γιορτάζει την αρχή του νέου φθινοπώρου με την παράσταση «Ένας Παράξενος Κόσμος» των String Theory Ensemble.  Μαζί τους ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Ads

Η  μουσική αυτή παράσταση με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων (παραδοσιακό λαούτο και κλασικό πιάνο), τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, αποτελείται από ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο με ραψωδίες Λίστ δίπλα σε σουίνγκ και δημοτικά τραγούδια, πρελούντια Ραχμάνινοφ δίπλα σε βαλκανικές μουσικές και σονάτες Σκαρλάτι δίπλα σε fados και τραγούδια των Χειμερινών Κολυμβητών.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο πρόγραμμα της πρώτης παράστασης του σχήματος, «Κίνητρο των εμπνευστών της παράστασης δεν ήταν ο νεωτερισμός και η πρωτοτυπία. Παίζοντας για το κέφι τους μερικά βράδια, γοητεύτηκαν απ’ το παράξενο δέσιμο του πιάνου με το λαγούτο και προχώρησαν πιο πέρα, εξερευνώντας τους μουσικούς κόσμους  τους, κόσμους  που μπορούν να είναι το ίδιο εμβριθείς όσο και φιλάρεσκοι, το ίδιο εσωτερικοί όσο και φανταχτεροί, μπόρεσαν να δουν τον Χιώτη δίπλα στον Liszt, είτε ως αχαλίνωτους επιδειξιομανείς δεξιοτέχνες είτε ως πληθωρικούς καταρράκτες χαράς και εξωστρέφειας, το ηπειρώτικο μοιρολόι δίπλα στη σονάτα Scarlatti, ως απομακρυσμένο, μοναχικό στοχασμό, ως απόμακρο εσωτερικό μονόλογο γύρω απ’ τα πράγματα αυτού του κόσμου».

Όσο για τον Αργύρη Μπακιρτζή, σημειώνει: «Απ’ την πρώτη στιγμή που τους συνάντησα είδα οίστρο, πολλή δεξιοτεχνία, πολλές μουσικές γνώσεις και πολλές ώρες εργασίας και προβών. Ίσως κατά κάποιον τρόπο να τους ενέπνευσα, αφού επέλεξαν να μου κάνουν την τιμή να επεξεργαστούν τραγούδιά μου και να μου προτείνουν να τα ερμηνεύσω».
 
Ο «Παράξενος Κόσμος» είναι το πρώτο project του συγκροτήματος που πρωτοπαρουσιάστηκε στον χώρο Baumstrasse, τον Φεβρουάριο του 2012. Αποτελείται από ετερόκλητα έργα. Άλλα από αυτά εκτελούνται σε αίθουσες συναυλιών, όπου η απόλυτη σιωπή διακόπτεται μόνον από τον αμήχανο βήχα κάποιων ασθενούντων ακροατών. Άλλα, σε πείσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παίζονται ανάμεσα στους καπνούς και στις συνομιλίες των θαμώνων των μουσικών σκηνών και άλλα σε λαϊκά πανηγύρια, όπου το  κράμα θρησκευτικότητας, εκκωφαντικής μουσικής και ευωχίας αποτελούν άλλοθι κοινωνικής συνεύρεσης, χορού και άλλων περίπλοκων κοινωνικών διεργασιών, των οποίων η ενδελεχής ανάλυση δεν είναι του παρόντος. 

Ads

Τα περισσότερα κομμάτια του «Παράξενου Κόσμου» είναι αυτό που ένας σημερινός μουσικός καταναλωτής θα ονόμαζε “διασκευές”. Πρόκειται για έναν διαδεδομένο, πλην εσφαλμένο εννοιολογικό συμφυρμό διακριτών μουσικών όρων όπως “διασκευή”, “μεταγραφή”, “παράφραση” και “παραλλαγή”. Η “διασκευή” (arrangement) και η “μεταγραφή” (transcription) αφορούν στη μεταφορά ενός κομματιού σε συγκεκριμένα όργανα, όπου το αρχικό μουσικό υλικό αλλάζει λίγο ή καθόλου. Η παράφραση (paraphrase) και η παραλλαγή (variation) αντίθετα, είναι πρωτότυπα μουσικά έργα, κάτι σαν “μουσικές σκέψεις” γεννημένες από μια δεδομένη μουσική σύνθεση.

Η δημιουργία του String Theory Ensemble «Ένας Παράξενος Κόσμος» ήταν μια ιδέα του Γιώργου Πατεράκη και της Μαρίας Πλουμή και ο «Παράξενος Κόσμος» το παρθενικό τους project, που μαζί με τον Α. Μπακιρτζή παρουσίασαν το Φεβρουάριο του 2012 στην αίθουσα Baumstrasse στην Αθήνα. Ακολούθησε το «CHEAPlow quality – high fun», αρχικά με τη συμμετοχή της Στ. Παυλίκου και αργότερα και του Α. Μπακιρτζή, ένα project-αφιέρωμα στη μπαναλιτέ που μπορεί να εκληφθεί είτε ως μουσική φάρσα, είτε ως γενικότερη θέση απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει, προσεγγίζοντας το απλό αλλά θεμελιώδες ζήτημα «πώς να εμπιστευτούμε την κρίση μας για τα πράγματα, όταν αυτή έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τόσα στερεότυπα;».

Στη συνέχεια ένα μεγάλο project, το «D.E.A.T.H – Dual Existence Assertive Theory Hoax»,  ένα σύνθετο έργο με μουσική, βίντεο και αφήγηση, με 15 μελές σχήμα μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, βασισμένο στην “Έβδομη Σφραγίδα” του Μπέργκμαν και τις παραδοχές της σύγχρονης φυσικής περί αντίληψης της πραγματικότητας μέσω των ανθρώπινων αισθήσεων.
 
Το String Theory Ensemble παρουσιάζει φέτος, εξελειγμένο, το παρθενικό του εγχείρημα, μετά από επτά συναυλίες στην αίθουσα συναυλιών Athenaeum και συναυλίες σε Ικαρία, Καβάλα και Λάρισα.

Ώρα έναρξης: 21.30 / Είσοδος ελεύθερη