Σε ηλικία 70 χρονών, αλλά έχοντας ακόμη πολλά να δώσει στη διεθνή μουσική σκηνή, έφυγε νικημένος από μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου ο θρυλικός Lemmy Kilmister, ο ιδρυτής και ηγέτης των Motorhead. Αν και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και καιρό, είχε μάθει για την ασθένειά του μόλις πριν δύο μέρες.

Ads

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τον συγκλονισμό και τη λύπη μας», ανέφεραν οι Motorhead σε ανάρτησή τους στο Fabebook για τον θάνατό του. «Θα πούμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες, αλλά για τώρα, παρακαλούμε, παίξτε Motorhead δυνατά, παίξτε Hawkind δυνατά, παίξτε τη μουσική του Lemmy ΔΥΝΑΤΑ. Πιείτε ένα ή δύο ποτά. Αυτό θα έκανε εκείνος», έγραψαν για τον μπασίστα με τις φαβορίτες και το μαύρο καπέλο.

image

«Ο θάνατος είναι κάτι αναπόφευκτο, έτσι δεν είναι; Γίνεται επίγνωση όταν φτάνεις σε μια ηλικία όπως τη δική μου. Δεν ανησυχώ για αυτό. Είμαι έτοιμος για αυτόν. Όταν “φύγω”, θέλω να “φύγω” κάνοντας αυτό που ξέρω καλύτερα. Δεν θα μπορούσα να παραπονεθώ αν επρόκειτο να πεθάνω αύριο. Ήταν καλά», είχε πει παλίοτερα ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Ads

Τα πρώτα χρόνια

Ο Lemmy γεννήθηκε στο Μπάρσλεμ του Στάφορντσαϊρ της Αγγλίας, την παραμονή Χριστουγέννων του 1945. Όταν ήταν έφηβος οι φίλοι του του έδωσαν του έδωσαν το παρατσούκλι «Lemmy» λόγω της φράσης «lend me» (μτφ. δάνεισε μου) που χρησιμοποιούσε για να ζητάει δανεικά χρήματα. Σε εφηβική ηλικία ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, αφού είδε τους Beatles ζωντανά. Το 1967, μετακόμισε στο Λονδίνο και συγκατοίκησε με τον Νόελ Ρέντινγκ, μπασίστα του σχήματος του Τζίμι Χέντριξ, ο οποίος ήταν και το είδωλο του.

Έγινε μέλος διαφόρων σχημάτων μέχρι το 1972 να συναντήσει τους Hawkwind.  Κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας στις ΗΠΑ, ο Lemmy συνελήφθη για κατοχή αμφεταμίνης και οι Hawkwind τον έδιωξαν.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=L4vQ-eYgIy0]

Και ύστερα έγιναν οι Motörhead

Ο Lemmy συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Λάρι Γουόλις των Pink Fairies, σχηματίζοντας τους Motörhead, με την ονομασία του συγκροτήματος να προέρχεται από το τελευταίο κομμάτι που έγραψε όταν ήταν μέλος των Hawkwind. Αρχικός σκοπός του ήταν να ονομάσει το συγκρότημα Bastards, αλλά άλλαξε γνώμη μετά από προτροπή του μάνατζερ του. Με το ντράμερ Λούκας Φοξ να συμπληρώνει τη σύνθεση τους, οι Motörhead ξεκίνησαν πρόβες αλλά σύντομα τη θέση του κιθαρίστα και του ντράμερ κάλυψαν οι Έντι “Fast” Κλαρκ και Φιλ “Philthy Animal” Τέιλορ, αντίστοιχα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=qeHkgKDo-aE]

Αυτή η σύνθεση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε το συγκρότημα ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του New Wave of British Heavy Metal. Το 1981, ανέβηκαν στην κορυφή των τσαρτ της πατρίδας τους με το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ «No Sleep ’til Hammersmith», ενώ μεγάλη ήταν η επιτυχία των «Overkill», «Bomber», «Ace of Spades» και «Iron Fist».

Μετά από αλλαγές στη σύνθεση και προβλήματα με το μάνατζμεντ τους καθ’ όλη τη δεκαετία του ’80, η σύνθεση του συγκροτήματος σταθεροποιήθηκε από το 1995 και έπειτα με τον Μίκι Ντι στα τύμπανα και τον Φιλ Κάμπελ στην κιθάρα, ενώ συνέχιζαν να ηχογραφούν μέχρι σήμερα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=aYuSJacb7H0]