Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο Χόρας Σίλβερ, σε ηλικία 85 ετών, ένας από τους μεγάλους πιανίστες και συνθέτες της τζαζ και πρωτοπόρος του «hard bop».

Ads

«Ο Χόρας ενίσχυσε το μπίμποπ με στοιχεία των γκόσπελ, του μπλουζ και του R&B για να δημιουργήσει μία εκφραστική σύγχρονη τζαζ που ήρθε για να ταυτισθεί με το “Blue Note Sound”», αναφέρεται στο σημείωμα με το οποίο αποχαιρετά τον Χόρας Σίλβερ η Blue Note Records.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως σαξοφωνίστας στα κλαμπ του Κονέκτικατ και στην δεκαετία του ’50 ως πιανίστας πλέον ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο περίφημο Blue Note Jazz Club της Νέας Υόρκης.

Καταγόμενος από το Πράσινο Ακρωτήριο, από όπου μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, διατήρησε τις επιρροές της φολκ μουσικής της Δυτικής Αφρικής. Η πρώτη του επιρροή ήταν αυτή του πατέρα του, μουσικού που έπαιζε πολλά όργανα, ανάμεσά τους βιολί, κιθάρα και μαντολίνο.
Πολλές από τις συνθέσεις του έγιναν κλασσικά έργα της τζαζ, όπως τα Song For My Father, Sister Sadie, The Preacher, Filthy McΝasty, Doodlin, Senor Blues, Peace..
Συνεργάσθηκε με θρύλους της τζαζ όπως ο Μάιλς Ντέιβις, ο Λέστερ Γιανγκ και ο Αρτ Μπλέικι και ο Οσκαρ Πέτιφορντ.
Το στιλ του Σίλβερ -λακωνικό, ευρηματικό και απόλυτα φάνκι- έγινε υπόδειγμα για μία σειρά από πιανίστες, αναφέρεται στη ιστοσελίδα της Blue Note Ρecords.

Ads