«… Όσο τα χρόνια περνάνε κι έχεις την τύχη και την χαρά να τα ζεις, καταλαβαίνεις πως πολλά από αυτά που υποψιάστηκες τελικά στα 20 , είναι πολύ διαφορετικά. Τις πιο πολλές φορές γνωρίζεσαι με την απογοήτευση, δυστυχώς. Αυτό λοιπόν που σας προτείνω σαν βασικό συστατικό για την ευτυχία είναι οι άνθρωποί  "σου". Αυτό σε συνδυασμό με το να ζεις από αυτό που αγαπάς και σε κάνει να ονειρεύεσαι ακόμη και στα 220 σου χρόνια...»

Κλείνει τη φετινή χειμερινή σεζόν στο αγαπημένο του στέκι, το Club του Σταυρού του Νότου. Για δύο ακόμη Σάββατα, στις 22 και 29 (ξεκίνησε την 25η Μαρτίου), ο από χρόνια και σταθερά αγαπημένος τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης θα είναι «εκεί».  Στη σκηνή ενός χώρου, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «σημείο αναφοράς για μας τους καλλιτέχνες του βιωματικού τραγουδιού».

Το Tvxs.gr είχε μία κουβέντα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, για το μεταξύ ευτυχίας και κρίσης…

-Λέω να ξεκινήσουμε με την ευτυχία. Πώς ορίζεται η ευτυχία; Και επίσης, όταν ήσουν 20 χρονών έδινες στην ευτυχία τον ορισμό που δίνεις τώρα, στην εποχή της ωριμότητας;

Δ.Ζ.: Όταν είναι κάποιος 20 χρόνων όλα γύρω του αναβλύζουν ευτυχία. Η ζωή είναι μονάκριβο δώρο.  Εκεί σε εκείνη την ηλικία για πρώτη φορά συνειδητοποιείς αυτήν την αλήθεια. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, μπορείς να ζήσεις με όλους τους ανθρώπους. Πιστεύεις ότι από ώρα σε ώρα αλλάζεις τον κόσμο και την λάθος πορεία που πήρε.  Νοιώθεις παντοδύναμος από τα νιάτα και την ενέργεια που έχεις. Όσο τα χρόνια περνάνε κι έχεις την τύχη και την χαρά να τα ζεις , καταλαβαίνεις πως πολλά από αυτά που υποψιάστηκες τελικά στα 20 , είναι πολύ διαφορετικά. Τις πιο πολλές φορές γνωρίζεσαι με την απογοήτευση, δυστυχώς. Αυτό λοιπόν που σας προτείνω σαν βασικό συστατικό για την ευτυχία είναι οι άνθρωποί  «σου». Αυτό σε συνδυασμό με το να ζεις από αυτό που αγαπάς και σε κάνει να ονειρεύεσαι ακόμη και στα 220 σου χρόνια...

-Και η έτερη… Ευτυχία (Μητρίτσα); Ποιό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που αναγνώρισες στη φωνή και στο ύφος της;

Μιά πάστα φωνής που «έρχεται» από πολύ μακριά.  Η «ρίζα»  θαρρώ πως φτάνει και αγγίζει το γονιδιακό μας σύστημα σαν αξίωμα και τρόπος, σαν κάτι πολύ οικείο, αναγνωρίσιμο  μα με δικό του χαρακτήρα και χρώμα. Αρτιότατη και ολοκληρωμένη μουσικός. Ένα ευγενέστατο  και συνεργατικότατο νέο κορίτσι με όνειρα. Φαντάζομαι πως είναι και μια εξαίρετη δασκάλα μουσικής. Τα «μέταλλα» και η ένταση των φωνών μας ταιριάξανε με έναν μοναδικό τρόπο. Με συγκίνησε με τον τρόπο που τραγουδά τα τραγούδια μου, δίνοντάς τους μια νέα υπόσταση. Δημιουργός και η  ίδια  διαθέτει εκείνη την αγωνία που αποτελεί το βασικό κίνητρο. Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε στο εγγύς μέλλον από την Ευτυχία!

-Το πρώτο σου live στον Σταυρό του Νότου; Πώς ήταν; Τί κρατάς στη μνήμη από εκείνη την πρώτη βραδιά; Ποιό γεγονός; Και ακόμη: Τί έχει από τότε αλλάξει, μεταβληθεί, εντός σου αλλά και στο κοινό;

Δ.Ζ.: Ο «Σταυρός» αποτελεί σημείο αναφοράς για μας τους καλλιτέχνες του βιωματικού τραγουδιού όπως μου αρέσει να μας χαρακτηρίζω. Χρόνια και χρόνια το κοινό αναγνωρίζει τις προτάσεις του Σταυρού συνυπογράφοντας την καλλιτεχνική τους  αξιοπιστία. Άρα δίκαια έχει κόσμο που αγαπά να βρίσκεται στο στέκι,να επικοινωνεί, να ψυχαγωγείται και να διασκεδάζει με μια αισθητική και  μιαν άλλη αλήθεια που αποτελεί πια έναν ολόκληρο κόσμο. Όλοι οι φίλοι,  ομότεχνοι, εργάτες της τέχνης, έχουν τον χρόνο και τον χώρο τους στον Σταυρό. Έτσι κι εγώ! Είμαι στην «παρέα» και το χαίρομαι. Αυτό που θυμάμαι από την «πρώτη» μου στον Σταυρό είναι ο μαγικός συντονισμός του κοινού με τον καλλιτέχνη. Πόσο άμεσα γρήγορα και αληθινά επιτυγχάνεται αυτό. Μου είναι ιδιαίτερα συμπαθή όλα τα κορίτσια και τα αγόρια που εργάζονται στον χώρο σε όλα τα πόστα. Αποπνέουν κι αυτά με την σειρά τους αυτήν την αισθητική ικανοποίηση. Αλλαγές δεν έχω να σας αναφέρω ούτε για μένα ούτε για το κοινό. Εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που προτείνουμε. Το κοινό ανανεώνει συνεχώς το δυναμικό της παρουσίας του, φέρνοντας νέους φίλους, συστήνοντάς μας σαν κάτι δικό του! Να μια καλή ευκαιρία για ένα ευχαριστώ από την μεριά μου!

-Μετά από επτά χρόνια κρίσης, έχεις φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα ως προς τις συνέπειες; Εννοώ, η κρίση τροφοδοτεί τη δημιουργία ή, κρατά καθηλωμένο τον δημιουργό σε κατάσταση σοκ;

Δ.Ζ.: Το συμπέρασμα όσο κι αν μας τρομάζει ή δεν το γουστάρουμε να το ακούμε, είναι ότι πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα θηρίο που διψά για αίμα!  Έχει κι όνομα ξέρετε. Αναφέρεται από καιρό ως «μονεταριστικός καπιταλισμός». Η κρίση και η φτώχεια κρατά καθηλωμένους εκατομμύρια πια συμπατριώτες μας. Τα ελλείμματα Δημοκρατίας που προκύπτουν μας γυρίζουν πίσω, αναδεικνύοντας την φασίζουσα εκφορά της μικρής μας κοινωνίας. Πράγμα λυπηρό! Οι δημιουργοί-καλλιτέχνες, από την στιγμή που δεν συνωθούνται στα γκισέ της εξουσίας, είναι ελεύθεροι. Ελεύθεροι να δημιουργήσουν να σταθούν όρθιοι μέσα από την μαγεία της τέχνης τους. Αφουγκράζομαι νέους μουσικούς, ταλέντα με άποψη, υγεία, συνέπεια και πάνω από όλα στάση ζωής. Χαίρομαι για αυτό, διότι η «σπορά»  της γενιάς μου πιάνει τόπο. Οι δρόμοι  είναι ανοιχτοί. Οι πλατείες μας είναι λουσμένες στο φως. Εκεί σμιλεύεται η τέχνη μας και όχι στα αηδιαστικά τάλεντ σόου της πλάκας! Κανένα σοκ λοιπόν. Παράλληλοι κόσμοι; Ναι! Δυστυχώς , ίσως πεί κάποιος, μα αυτή είναι η αλήθεια!  Παράλληλοι κόσμοι ο ένας ψεύτικος, φτιασιδωμένος! ο άλλος, ο δικός μας  είναι για μένα ο αληθινός. Με τις δυσκολίες τα εμπόδια και τα βάσανα. Αλλά και τα δώρα.  Τη χαρά ότι: «Κάτι κατάλαβα από αυτόν τον κόσμο».  Όχι σαν περαστικός παρατηρητής αλλά σαν  «συμμετέχων». Πάθος για την ζωή! Κανένας νέος δεν πρέπει να αποκαρδιωθεί, να φοβηθεί. «Την ευτυχία που δεν σου χαρίζουν κλέψτην»...έλεγε ένα περίφημο σύνθημα γραμμένο σε έναν τοίχο της Σαλονίκης πριν από χρόνια!

-Τί σημαίνει ότι διανύεις «μία πολύ δημιουργική περίοδο»;

Δ.Ζ.: Ναι είναι δημιουργική η περίοδος για μένα διότι εμπεριέχει και δημιουργική αγρανάπαυση μετά από το «Ζωής Παιχνίδια». Παρόλα αυτά ηχογραφούμε τον δίσκο του καλού μου φίλου Παναγιώτη Κουτσούρα εδώ και καιρό. Απολαμβάνουμε έτσι τις γωνιές και τις συντροφιές , της τέχνης και της ευρύτερης παρέας μας. Αναμείνατε για αυτό, λίγο ακόμη παρακαλώ!  Έχουμε στα σκαριά νέες παραγωγές, νέων δημιουργών που θα φιλοξενηθούν στο «ΚΥΜΑ». Παράλληλα συμμετέχω στις παραγωγές ομότεχνων.  Χαρακτηριστικά να σας πω για την αγαπητή μου Μαρία Παπανικολάου που ξεκίνησε την προσωπική της πρόταση. Αναζητείστε επίσης και τον «Τρελλό του χωριού»  Νίκο Χρηστίδη  (παραγωγή ΚΥΜΑ). Ίσως ακούσατε κάτι από την προσπάθεια των Αγρινιωτών φίλων μας .  Αναζητείστε  λοιπόν «Το δίκιο», μουσική Σπύρος  Νικολάου, στίχοι:  Κώστας Χατζόπουλος.  (Άλμπουμ «Πως βρεθήκαμε εδώ»). Τέλος ψάξτε και  το περίφημο «Δέντρο» του Κώστα Τηλαβερίδη. Θα τα αγαπήσετε μόνον και μόνον από την διαύγειά τους!

 

Info
Δημήτρης Ζερβουδάκης
Μαζί του η Ευτυχία  Μητρίτσα
8, 22,29 Απριλίου
Σταυρός του Νότου Club

Μουσικοί:
Θανάσης Αρχανιώτης (Τύμπανα)
Θάνος Κολοκυθάς (Μπάσο)
Νίκος Παπαδόπουλος (Κιθάρες)
Δημήτρης Οικονομίδης (Πιάνο)
Παναγιώτης Κουτσουράς (Μπουζούκι)
Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία)
 
Οργάνωση Παραγωγής: NAMAN PRODUCTIONS
 
Τιμή εισιτηρίου: 12€ (με μπύρα/κρασί)
Ωρα έναρξης: 22.30
Σταυρός του Νότου Club
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος
Τηλ. κρατήσεων: 2109226975